Google vesti bi mogle nestati u Evropi ako se izglasa novi zakon u EU parlamentu

U slučaju da kontroverzne predložene promene u članovima 11 i 13 zakona o autorskim pravima EU prođu parlament, Google bi mogao povući uslugu Vesti sa evropskog internet prostora

 
Google je već digao glas protiv kontroverzne direktive EU o autorskim pravima, u kojem su uočene poteškoće koje “filter za otpremanje” nameće na video sadržaj na YouTube-u. “Pisana reč” je u sličnom problemu, prema rečima potpredsednika Google vesti Richarda Gingrasa, koji tvrdi da Google može povući uslugu Vesti (Google news) ako se nastavi sa “porezom na linkove” iz člana 11 o autorskim pravima u EU.
Još u julu, nakon što su mnogi kritikovali ovo “mašinsko cenzurisanje,” član 11 i član 13 su povučeni na ponovno razmatranje. Direktiva se ponovo pojavila u septembru, a član 13 nastavlja da insistira na automatizovanom filteru za otpremanje koji sprečava remiksovanje materijala zaštićenog autorskim pravima. Pored toga, Google je duboko zabrinut i članom 11 i predloženim porezom na link.
Pogledajte još: Google pretraga sada korisnicima omogućava ostavljanje komentara 
Gingras je izjavio za “The Guardian” da Google “ne može doneti odluku dok ne vidimo krajnju verziju” članka, tim nije isključio mogućnost isključivanja Google News usluga širom Evrope ukoliko porez na link ostane u igri . Iako “nije poželjno ukinuti servise”, kompanija ne želi da plaća porez na linkove za uslugu koja kompaniji ne donosi nikakav profit: “Nema reklama u Google vestima. To nije Google proizvod koji generiše prihode.”
Ovakav pokušaj oporezivanja je pokušan već jednom ranije, kada se Španija odlučila za sličan pristup 2014. godine ali im je taj pokušaj oporezivanja propao.
Izvor: Kitguru 
 
Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije
 

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi