Broj sigurnosnih napada napada na Linux servere nastavlja da raste

Iako broj malware napada na Linux nastavlja da se povećava, bezbednosni zakrpe i vakcine za Linux servere ne implementiraju se u pravom trenutku

Tokom 2017. godine bilo je oko 25.000  malware napada koji su bili usmereni ka Linux OS-u. Iako broj slabih tačaka Linux OS-a nastavlja da se povećava, zakrpe za ove slabe tačke ne stižu na vreme. Priprema sigurnosnih mera je jedna od primarnih stvari jer situacije slične Internet Nayana-i i parališućem događaju u Atlanti se mogu dogoditi ponovo.Veb hosting kompanija, pod nazivom Internet Nayana, bila je hakovana i zaražena Linux ransomware-om 10. juna prošle godine i morala je da plati ogroman otkup od 1,17 miliona dolara. Iako je prošlo više od godinu dana od kada je suspendovano 5496 stranica kojima je kompanija upravljala, pošto je 153 servera koji su bili pod hostingom Internet Nayana-a bili zaraženi ransomware-om, sigurnost Linux OS-a u Južnoj Koreji je i dalje u stagnaciji.
Pogledajte još: Slingshot malware u ruterima bio neprimećen poslednjih šest godina
Prema navodima južnokorejske sigurnosne kompanije Trend Micro, tokom prošle godine je prijavljeno 25.895 Linux malware-a. Slabe tačke Linux OS-a se takođe redovno prijavljuju. Prema izveštaju Trend Micra, postoji 169 slabih tačaka na Linux OS-u. Iako postoji veliki broj slabih tačaka za Linux servere, zakrpe za njih se ne objavljuju na vreme, a kompanije su i dalje izložene sajber pretnjama.Južna Koreja se nalazi na osmom mestu, od 10 zemalja koje još nisu uspele da poprave najgoru sigurnosnu slabu tačku pod nazivom “Heartbleed (CVE-2014-0160)”, koja je pronađena u aprilu 2014. godine. Hakeri mogu i dalje da ciljaju servere sa poznatim slabim tačkama, zaraze ih ransomware-om i traže otkup u ogromnim sumama novca.
Pogledajte još: Firefox, Thunderbird i VLC su najpopularnije aplikacije među Ubuntu korisnicima
Iako broj malware napada na Linux nastavlja da se povećava, bezbednosni zakrpe i vakcine za Linux servere ne implementiraju se u pravom trenutku. Neke kompanije i javne organizacije su se odlučile za instaliranje vakcina sa otvorenim kodovima na Linux servere. Ove kompanije su uvele privremene mere, ali bez implementacije nekih sistemskih rešenja.”Sam ransomvare napad, koji je paralisao Atlantu u martu, mogao bi se ponoviti i u Južnoj Koreji”, istakao je Trend Micro predsednik Park Sang-hiun. “Građani mogu da dožive neprijatnosti jer čitavi gradovi mogu biti paralizovani više od nedelju dana, kao što se to desilo u Atlanti”.”Umesto da zavisimo od spoljašnje bezbednosne mreže, kada se upravlja velikim brojem Linux servera sa jednim data centrom, moramo da instaliramo vakcine za Linux servere i hostujemo firewall kako bi sprečili da se pojavi druga Internet Nayana situacija”, istakao je Park. “Predlažemo i virtuelne zakrpe koji ne prekidaju rad servera”.Izvor: ETNews
Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
a na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim aktuelnim diskusijama iz IT industrije 

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi