Greška

Došlo je do greške.

Test: HyperX Alloy Elite

10.12.2017 10:56 | 0 Games
Test: HyperX Alloy Elite

Nakon HyperX Alloy FPS mehaničke tastature, koja je predstavljala veoma korektan, ali ne i naročito poseban ulaz u svet mehaničkih tastatura za ovaj Kingstonov brend koji već uveliko funkcioniše kao nezavisna kompanija, na red je došao model sufiksa Elite. HyperX Alloy Elite bi trebao biti pozicioniran kao trenutno vodeći model u ponudi kompanije, ali dobro znamo da cena i kategorija nisu uvek same po sebi merodavne.

Filip Majkić

Nakon debitovanja u segmentu mehaničkih tastatura sa HyperX Alloy FPS modelom, došao je trenutak kada HyperX mora da pokaže da ipak predstavlja nešto više od tek još jednog proizvođača mehaničkih tastatura. Utisak je pojačan time što je tih proizvođača zaista veliki broj i potrebno je izdvojiti se od ostatka ponude i biti prepoznatljiv na neki način. Neki to rade jednom udarnom karakteristikom, ali pametniji proizvođači će se neretko opredeliti za čitav miks osobina sa više suptilnijih razlika, koji onda kompletnom proizvodu daju potpuno drugačiji šmek. Stekli smo utisak da se kod Alloy Elite tastature upravo o tome radi.


hyperx_alloy_elite_1_s.jpg


Da se ovde nešto čudno dešava, ali i da proizvođač ima velika očekivanja od Elite tastature, govori i to da je zapravo njena oznaka Elite. Rekli bismo, ovo je bazična mehanička tastatura sa fantastično probranim paketom dodatnih mogućnosti koji je odlično odmeren prema realnoj upotrebi u svakodnevnom radu. Zbog čega to kažemo? Videćete u nastavku teksta...

No, pre nego što nastavite sa čitanjem, toplo preporučujemo da pogledate test HyperX Alloy FPS tastature, koja je veoma slična Elite modelu, i sa kojom ćemo često praviti poređenja!

Test: HyperX Alloy FPS


Dizajn

Tastatura stiže u pakovanju koje dobro reprezentuje ono što dobijate unutra. Na prednjoj strani možete videti tastaturu u atraktivnom izdanju sa crvenim pozadinskim osvetljenjem, dok se pozadi nalaze najvažnije informacije o tastaturi. Takođe, na prednjoj strani ćete pronaći ono najvažnije - informaciju o tipu tastera. Model koji smo mi dobili na test raspolaže Cherry MX Brown tasterima, premda u ponudi HyperX-a postoje i varijante sa plavim i crvenim tasterima, tako da zainteresovani imaju dosta opcija na raspolaganju.

hyperx_alloy_elite_4_s.jpg

Već u samom startu, primetna je razlika. Dok je FPS tastatura došla u atraktivnoj torbici za nošenje, dotle ovaj model dolazi u običnoj foliji. Međutim, odmah zatičemo dodatak koji bismo vrlo rado menjali za sve torbice ovog sveta - postolje za dlanove! Da, Alloy Elite stiže sa postoljem za dlanove. Za razliku od nedavno testirane Cooler Master MasterKeys MK750 tastature, ovde nema kože, niti mekanih materijala, ali će i plastika sasvim lepo poslužiti, pogotovo što je teksturisana, a na jednom delu ima i nanos koji podseća na hrapave površine. Sve u svemu, odlično.

hyperx_alloy_elite_6_s.jpg

U pakovanju, pored same tastature i kabla, zatičemo još i rezervne tastere zajedno sa alatkom za menjanje tastera. Mormao reći da nam se veoma dopada metalik-siva boja ovih tastera, zaista su simpatični i odudaraju od crvene boje na koju su nas proizvođači nekako navikli kada su dodatni tasteri u pitanju. Stoga nam je ova vrsta vizuelne promene prijala, a i tasteri se lepo uklapaju sa crnom tastaturom...


Specifikacije
 • Model HYPERX Alloy Elite
 • Kategorija Gejming
 • Interfejs USB
 • Postolje za dlanove Da
 • Pozadinsko osvetljenje Da
 • Dodatni tasteri Multimedijalni tasteri
  Valjak za kontrolu zvuka
  Tasteri za (de)aktivaciju pozadinskog osvetljenja i promenu modova
  Blokiranje Windows tastera: Da
 • Masa 1467 g
 • Dimenzije 444 x 226.80 x 36.30 mm
 • Dodatno - Gejmerska mehanička tastatura
  - Čvrst čelični ram
  - Dodatni USB port
  - 6 modova LED osvetljenja i 4 nivoa jačine osvetljenja crvene boje
  - USB port za punjenje
  - Cherry MX Brown tasteri


Konačno, stižemo i do same tastature. Njen oblik je veoma sličan FPS modelu, i generalni koncept je sličan, da ne kažemo identičan. Ipak, postoje određene razlike. Najvažnija sličnost potiče otuda što je i dalje reč o kompaktnoj tastaturi relativno minimalističkog dizajna (za svet mehaničkih tastatura), sa plitkom bazom iz koje vire tasteri. Nema debelih ivica i bokova, nema dubokih ležišta. Slično kao i kod Alloy FPS modela. No, sada su tu nasloni za dlanove, dok su sa gornje strane smešteni dodatni tasteri za upravljanje, o čemu ćemo nešto više reći na narednoj stranici u utiscima. Dakle, taj gornji deo je najznačajnija vizuelna razlika između dva modela.

hyperx_alloy_elite_12_s.jpg

Slično kao kod srodnih tastatura, obzirom da je baza tanka, postoji određena doza minimalizma i stoga se ovakve tastature preporučuju svima koji žele što manje „prisustvo“ inače velikih mehaničkih tastatura na svom stolu. To posebno važi za igrače kojima, ma koliko se hvalili kvalitetnim tastaturama, ipak nisu potrebne masivne dimenzije tastature.

hyperx_alloy_elite_5_s.jpg

Na zadnjoj strani se nalazi USB kabl, zajedno sa dodatnim USB portom. Za razliku od Alloy FPS verzije, koja je imala odvojiv, tanak kabl koji se vezivao za micro USB port, ovde je kabl već ubačen u tastaturu i izuzetno je debeo. Na kraju se razdvaja na dva USB kabla, ali nešto više o tome, pogađate, na sledećoj stranici...

hyperx_alloy_elite_10_s.jpg

Upotreba

Sveukupan utisak koji tastatura ostavlja u prvom susretu je prilično pozitivan. Reč je o uređaju koji nudi određenu dozu kvaliteta i specifičnog dizajna. Iako je prevashodno namenjena igračima, ovakva tastatura, pokazuje se, sasvim dobro funkcioniše u svim vrstama primene u kojima mehaničke tastature uopšte dolaze do izražaja.

hyperx_alloy_elite_23_s.jpg

Drugim rečima, kuckati na njoj je pravo zadovoljstvo. Naravno, ovde imamo Cherry MX Brown tastere, kao što smo pomenuli, a kupci će moći da biraju između braon, plavih i crvenih tastera. Da li je žrtvovan određeni deo udobnosti u radu? Obično kod tastatura koje teže maksimalnom istanjivanju postoji stepen kompromisa, jer se računa da je zarad dobijanja kompaktnosti potrebno izmeniti dizajn na koji su mnogi navikli, i koji mnogima odgovara više, prevashodno zbog povišene baze. Na ovo pitanje će ipak svako morati da da sopstveni odgovor, budući da su ukusi i potrebe izrazito individualni, pa tako nekome tanje tastature zapravo više odgovaraju, dok se mnogi kunu u tradicionalni dizajn sa povišenom bazom u odnosu na onu koju ovde zatičemo.

hyperx_alloy_elite_18_s.jpg

Sa cenom od oko 150 evra u maloprodajama, HyperX Alloy Elite je u nekoj srednjoj klasi mehaničkih tastatura sa Cherry MX tasterima, ali u isto vreme verovatno među jeftinijim tastaturama sa ugrađenim postoljem za dlanove. Naravno, postoje i raznorazne kineske varijante svičeva, ali te modele ipak nećemo uzimati u obzir budući da malo toga zajedničkog imaju sa proverenim i svetski priznatim Cherry MX svičevima.


Zbunjeni ste mehaničkim tastaturama? Pročitajte sve o njima i saznajte zašto su toliko dobre u našem Vodiču kroz mehaničke tastature!


Šta još reći o generalijama, pre nego što pređemo na specifične stavke? Kao i drugi Cherry MX tasteri, i ovi imaju deklaraciju na 50 miliona aktivacija. Uklanjanje i vraćanje tastera je brzo i efikasno, i zahvaljujući priloženoj alatki vrši se za svega koju sekundu. Na taj način možete tastaturu i efikasnije čistiti. Sve u svemu, zaista sjajno za svakoga ko želi da vodi računa o čistoj tastaturi. Pozadinsko osvetljenje je ravnomerno, nema rasipanja, niti drugih neželjenih efekata do kojih ponekada dolazi..

hyperx_alloy_elite_20_s.jpg

HyperX Alloy Elite ima pozadinsko osvetljenje crvene boje. Da li je to dovoljno za vas? Ponovo, reč je o individualnom ukusu, ali mišljenja smo da je za tastaturu u ovom cenovnom rangu sasvim dovoljno i prikladno jednobojno pozadinsko osvetljenje. Recimo još da Elite tastatura pored tradicionalno osvetljenih tastera ima i svojevrsni Lightbar na gornjem delu, iznad F tastera a ispod dodatnih tastera, koji se proteže čitavom dužinom tastature.

 hyperx_alloy_elite_25_s.jpg

Bojama se upravlja preko tastera u gornjem levom uglu same tastature. Krajnji levi taster kontroliše intenzitet pozadinskog osvetljenja, koje ima tri nivoa, plus četvrti nivo u smislu da se pozadinsko osvetljenje isključuje. Odmah pored tog tastera je taster kojim se podešavaju efekti. Ukupno dakle tastatura podržava četiri nivoa osvetljenja, te šest modova osvetljenja. Tu ubrajamo dinamičke efekte, poput wave, ripple ili spread efekata, uniformno osvetljavanje kompletne tastature ili samo jednog dela. Relativno jednostavno, a opet, rekli bismo sasvim dovoljno. Treći taster u gornjem levom uglu služi za (de)aktivaciju Windows tastera, kako ne biste slučajno „izleteli“ iz igre u trenutku kada je akcija najnapetija.

hyperx_alloy_elite_16_s.jpg

Takođe, treba istaći da je tastatura izuzetno jednostavna. Raspored tastera je klasičan, sve je na svom mestu. Softver za korišćenje ne postoji. Drugim rečima, sve se obavlja direktno, preko same tastature. To znači da nema ni memorije u koju bi se podešavanja snimala. Ne postoje ni programabilni tasteri.

hyperx_alloy_elite_15_s.jpg

No, to ne znači da nema nikakvih dodatnih tastera - naime, ovo je jedna od retkih tastatura koja stiže sa multimedijalnim tasterima u gornjem desnom uglu. Da, i mi smo se iznenadili. Osim tastera Play/Pause, Next, Previous i Mute, postoji i valjkasti analogni točkić koji je prilično širok, i preko koga možete vrlo brzo i lako podešavati jačinu zvuka. Moramo priznati da smo i sami iznenađeni koliko smo često koristili ovu opciju prilikom korišćenja tastature i definitivno na ove tastere gledamo kao na plus, bez obzira što ih možda nismo očekivali na samoj tastaturi.

hyperx_alloy_elite_14_s.jpg

 

Završni utisci

Gejming akcenat je dodatno naglašen N-key rollover funkcijom koja pokriva 100% tastera. Ovo je samo žargonski način kojim se ističe da možete pritisnuti bilo koju kombinaciju tastera u bilo kom trenutku i svi pritisnuti tasteri će biti registrovani. To je važno ukoliko igrate neku igru u kojoj je izuzetno bitno da se komande ne gube, ili da ne dolazi do blokiranja prilikom simultanog pritiska nekoliko tastera.

hyperx_alloy_elite_2_s.jpg

hyperx_alloy_elite_21_s.jpg

Na kraju, ostaje nam da sumiramo naše iskustvo sa Alloy Elite tastaturom. Iskreni da budemo, bili smo sasvim zadovoljni onim što tastatura ima da ponudi. Ukoliko želite pozadinsko osvetljenje koje nije crvene boje, ili prosto želite raznobojno rešenje, onda ovo nije tastatura za vas, ali je isto tako veoma jasno da prosto morate da platite više za neki drugi model. Da li vam pozadinsko osvetljenje baš toliko znači? Autor ovih redova, iako razume želju ili potrebu korisnika da imaju atraktivan proizvod pred sobom, svoju mehaničku tastaturu drži bez ikakvog pozadinskog osvetljenja. Drugim rečima, on ne bi imao nikakav razlog da u tom pogledu juri skuplji proizvod. Da li bi u bilo kom drugom pogledu ova tastatura predstavljala kompromis?

hyperx_alloy_elite_22_s.jpg

Odgovor je - ne! HyperX Alloy Elite je odlična mehanička tastatura, sa već uhodanom i dobro oprobanom formulom koja rezultuje odličnim iskustvom u radu. Zaista smo uživali u svemu što ima da ponudi. Tu je odlično postolje za dlanove, a iako nas je možda konkurencija razmazila mekanim materijalima na njemu, realnost je da je ovo gotovo dvostruko jeftinija tastatura. Što ne znači da se to oseća u radu, naprotiv! Za bazu je iskorišćena čelična ploča, koja celoj konstrukciji daje osovinu i centar mase zarad povećane stabilnosti. Nasloni za dlanove svoju funkciju obavljaju odlično, posebno zahvaljujući veoma dobro odmerenom nanosu koji rezultuje prijatnim dodirom.

hyperx_alloy_elite_27_s.jpg

Postoje neke stavke zbog kojih neće biti zanimljiva hardkor korisnicima, ali da li zaista ima smisla rukovoditi se ukusima i potrebama tako malog broja korisnika? Već smo pomenuli pozadinsko osvetljenje isključivo crvene boje, tu je i činjenica da nema memorije niti makro tastera, ali čistuncima će možda to zapravo više odgovarati. Realno, nismo sigurni da postoji ikakvo opravdanje da se ide na skuplje modele kada Alloy Elite tako dobro odgovara širokom spektru upotreba.

award_hyperx_alloy_elite_s.jpg

Drugim rečima, HyperX je napravio odličnu tastaturu koja, iako verovatno ni po čemu nije šampionska, zaista osvaja kombinacijom svojih osobina i širokim spektrom upotrebljivosti. Uostalom, reč je o verovatno najpristupačnijoj mehaničkoj tastaturi sa naslonom za dlanove. HyperX uređaji su po tradiciji veoma dobro odmereni i fer proizvodi, što se još jednom potvrdilo, ovaj put u sferi tastatura, te smatramo da tržišni uspeh neće izostati.

 

Prednosti

- Kvalitet izrade
- Postolje za dlanove
- Kompletna kontrola direktno sa tastature bez softvera
- Cherry MX Brown prekidači
- Crveno pozadinsko osvetljenje
- Kompaktan dizajn, za one koji cene minimalizam ili jednostavno kubure sa prostorom
- Multimedijalni tasteri, pomalo neobično za mehaničke tastature, ali vrlo upotrebljivo u praksi

 

Nedostaci

- Nema makro tastere, niti memoriju za smeštanje profila


Cena: oko 150 evra

 

Test: ASUS STRIX Fusion 300 Virtual 7.1 Surround

Test: Cooler Master MasterKeys Pro L GeForce GTX Edition

10404
10405
10406
10407
10408
10409