Greška

Došlo je do greške.

Test: HyperX Alloy FPS

22.02.2017 12:24 | 8 Hardver
Test: HyperX Alloy FPS

HyperX, brend kompanije Kingston okrenut ambicioznijim korisnicima, ima velikih planova i to se ogleda u tržišnom nastupu. Šire svoj portfolio proizvoda, ne libeći se da uplove u nove vode gde ni Kingston ni HyperX nikada nisu bili prisutni. Danas na testu imamo HyperX Alloy FPS, novu igračku mehaničku tastaturu, ujedno i debitantski proizvod ovog tipa za HyperX...

Filip Majkić

Kada se pojavljujete u nekom tržišnom segmentu prvi put, izuzetno je važno da ostavite dobar utisak, jer od tog prvog utiska puno toga zavisi. Situaciju dodatno komplikuju činjenice da se radi o kompaniji koja je već prepoznata kao lider na mnogim poljima svog delanja, što povećava očekivanja, kao i što se radi o polju u kome operiše ogroman broj brendova i prestižnih imena, što nameće potrebu da se ponudi pravi proizvod, te uvećava rizik od propuštene prilike. Ukoliko bi se promašilo, zaostatak bi se veoma teško nadoknadio.

Srećom, HyperX je rešio da ne pravi nikakve posebne kompromise i ponudi veoma kvalitetan proizvod u samom startu. Alloy FPS je mehanička tastatura specifičnog dizajna, jasno usmerena prema igračima, o čemu ćemo govoriti više tokom teksta. Za sada, ukoliko spadate u korisnike koji manje prate periferije, preporučujemo vam naš vodič kroz mehaničke tastature, gde ćete saznati više i o Cherry MX Blue tasterima, sa kojima ova tastatura dolazi.

Zbunjeni ste mehaničkim tastaturama? Pročitajte sve o njima i saznajte zašto su toliko dobre u našem Vodiču kroz mehaničke tastature!


Dizajn

Pakovanje u kom dolazi tastatura je vrlo jednostavno i minimalističko. Na prednjoj strani možete videti tastaturu u atraktivnom izdanju sa crvenim pozadinskim osvetljenjem, dok se pozadi nalazi nekoliko bitnih informacija o samoj tastaturi. No, na prednjoj strani ćete pronaći ono najvažnije - informaciju o tipu tastera (na našem konkretnom modelu Cherry MX Blue), kao i natpis "Compact Design Ideal for First-Person Shooter Games". Naravno, već iz imena koje sadrži "FPS" je jasno da je tastatura namenjena upravo tom profilu igrača. Iz odrednice "compact" naslućujemo zbog čega je tako...


hyperx_alloy_fps_1_s.jpg


Najpre, prilikom otvaranja kutije, zatičemo prvo iznenađenje. Uz tastaturu stiže torbica za nošenje sa HyperX logotipom. Ne samo da je veoma kvalitetna, već je i lepo osmišljena, sa dodatnim džepom koji omogućava da se osim tastature ponese i još nešto - recimo, miš. Na taj način ova torbica omogućava da svoj komplet periferija ponesete sa sobom bez ikakvih peripetija i maltretiranja, bilo na igračke sesije kod drugara, bilo u igraonicu. Zaista simpatična stvar.


hyperx_alloy_fps_2_s.jpg


Ostatak pakovanja čine sama tastatura, rezervni tasteri crvene boje za W, A, S, D i 1, 2, 3 i 4 sa pratećom hvataljkom koja omogućava brzo i lako vađenje i menjanje tastera, kao i zahvalnica i uputstvo. Ne kažemo da je zahvalnica naročito korisna, ali je lepo videti da se proizvođač trudi i da izgrađuje brend za koji želi da mu kupci poklanjaju svoje poverenje ne samo sada, već i u budućnosti. Uputstvo je veoma koncizno i korektno, te objašnjava određene stvari vezano za tastaturu.

Specifikacije
 • Model HYPERX Alloy FPS - HX-KB1BL1-NA/A2
 • Kategorija Gejming
 • Interfejs USB
 • Postolje za dlanove Ne
 • Broj makro tastera 6
 • Pozadinsko osvetljenje Da
 • Dodatni tasteri Multimedijalni tasteri preko Fn tastera
  Blokiranje Windows tastera: Da
 • Masa 1049 g
 • Dimenzije 441,65 x 129,38 x 35,59mm (ŠxDxV)
 • Dodatno Gejmerska mehanička tastatura
  - Čvrst čelični ram
  - Ultra portabilan dizajn sa odvojivim kablom
  - USB port za punjenje
  - Cherry MX Blue tasteri
  - Crveno pozadinsko osvetljenje sa pet nivoa osvetljenja i šest modova osvetljenja
  - Odvojivi kabl

Najzad, tu je i sama tastatura. Baš kao što je natpis nagovestio, izuzetno je minimalistička. Kada to kažemo, mislimo na izostavljanje bilo kakvih suvišnih (makar iz perspektive proizvođača) elemenata. Tasteri "štrče" na svojim bazama. Nema ležišta, nema ivica ni bokova, a kamoli nekakvog naslona za dlanove. Za bazu je iskorišćena čelična ploča, koja celoj konstrukciji daje osovinu i centar mase zarad povećane stabilnosti.


hyperx_alloy_fps_3_s.jpg


Baza je tanka koliko god to može biti, pa je kompletan osećaj minimalizma jako prisutan. Na donjoj strani su gumirane nožice za bolju potporu. U gornjem desnom uglu se nalazi HyperX logotip, ali su tu i dva konektora. Mini USB služi za povezivanje tastature sa računarom, što se odvija preko veoma kvalitetnog kabla sa dva USB porta na drugoj strani. Čemu dva porta? Odmah pored mini USB-a je još jedan USB port pune veličine.

Upotreba

Nakon dužeg kuckanja na tastaturi, mišljenja smo da je ovo model - što HyperX i ističe - namenjen prevashodno igračima, dok osobe koje dosta kuckaju ipak imaju prilagođenije uređaje na raspolaganju. U težnji za maksimalnim istanjivanjem se otišlo dotle da je radi kompaktnosti ipak žrtvovan određen stepen udobnosti u kuckanju. Na drugim mehaničkim tastaturama tradicionalnog dizajna se ipak udobnije kuca, bilo zbog povišene baze, bilo zbog prisustva naslona za dlanove.


hyperx_alloy_fps_5_s.jpg


No, to što ima boljih modela za jedan vid upotrebe ne znači da tastatura neće biti izuzetno dobar izbor za određene korisnike. Zapravo, u neku ruku se njom gađa i širi spektar potencijalnih korisnika. Tasteri su laserski ugravirani, tako da oznake ne bi trebalo da nestaju, a i pozadinsko osvetljenje je ravnomerno i prirodno. Kao i drugi Cherry MX tasteri, i ovi imaju deklaraciju na 50 miliona aktivacija. Uklanjanje i vraćanje tastera je brzo i efikasno, i zahvaljujući priloženoj alatki vrši se za svega koju sekundu. Na taj način možete tastaturu i efikasnije čistiti. Sve u svemu, zaista sjajno za svakoga ko želi da vodi računa o čistoj tastaturi.


hyperx_alloy_fps_12_s.jpg


HyperX Alloy FPS ima samo jednu boju pozadinskog osvetljenja - crvenu, koja deluje izuzetno atraktivno. Pozadinskim osvetljenjem se upravlja preko Fn tastera (koji generalno služi za aktiviranje dodatnih funkcija) i kursorskih tastera. Preko njih možete podešavati efekte (levo, desno) i intenzitet osvetljenja (gore, dole) i na taj način možete da koristite 6 modova osvetljenja, uključujući i dinamičke efekte, sa 5 nivoa jačine osvetljenja. Naravno, možete ga i potpuno ugasiti, ali i koristiti efekte kao wave ili spread. Sve u svemu, vrlo jednostavno rešenje.Ne postoji nikakav softver preko koga se tastatura kontroliše. Ona nema memoriju, niti dodatne programabilne / makro tastere. Drugim rečima, korišćenje nije komplikovano, niti postoji bojazan da ćete se udaviti u moru raznih opcija. Raspored tastera je klasičan. Prisutan je i Game Mode, koji možete aktivirati pomoću Fn + F12 kombinacije tastera. Tada disejblujete Windows taster, čime se sprečava slučajan izlazak iz igre i/ili prekid sesije zbog odlaska u Windows.Gejming akcenat je dodatno naglašen N-key rollover funkcijom koja pokriva 100% tastera. Ovo je samo žargonski način kojim se ističe da možete pritisnuti bilo koju kombinaciju tastera u bilo kom trenutku i svi pritisnuti tasteri će biti registrovani. To je važno ukoliko igrate neku igru u kojoj je izuzetno bitno da se komande ne gube, ili da ne dolazi do blokiranja prilikom simultanog pritiska nekoliko tastera. Tipičan primer takve igre bi bila FIFA.

Najzad, treba naglasiti i blago razočarenje USB portom na samoj tastaturi. Naime, on se ne može koristiti za transfer podataka, već isključivo za punjenje USB periferija. Šteta. Zaista se nalazi na vrlo zgodnom položaju koji je mogao biti iskorišćen.

Zaključak

HyperX Alloy FPS je, rekli bismo, pre svega jedan fer proizvod. Nudi puno toga, a zauzvrat ne traži previše, imamo li u vidu cenovne okvire mehaničkih tastatura. Njegova cena na domaćem tržištu u ovom trenutku iznosi oko 130 evra, odnosno oko 16 hiljada dinara. Jednostavan je za upotrebu, vrlo atraktivno dizajniran, a subjektivan osećaj kvaliteta je na veoma visokom nivou. Zaista, Alloy FPS predstavlja pun pogodak kao debitantski proizvod.Istina je, postoji par stavki koje bismo zamerili, ali nijedna od njih ne zadire u suštinu samog proizvoda. Štaviše, HyperX je postigao nešto što je veoma teško u ovom cenovnom rangu, ali i čitavoj kategoriji - izbacio je mehaničku tastaturu koja je prepoznatljiva, drugačija, različita od većine ponude, ali ne na usiljen način.


hyperx_alloy_fps_6_s.jpg


Mehaničke tastature su umnogome postale jedna nalik drugoj kao jaje jajetu. U odnosu na njih, HyperX Alloy FPS je zaista nešto što se izdvaja. Što usled minimalizma, što zbog atraktivnog dizajna sa crvenim pozadinskim osvetljenjem, savršeno će ležati svim igračima kojima treba kvalitetna tastatura, a nemaju ambicija da kuckaju na njoj po ceo dan. Sve u svemu, odličan debi za HyperX i kvalitetan izbor za osobe kojima ne imponuju tastature velikih dimenzija, već žele što kompaktniju a potpuno funkcionalnu mehaničku tastaturu.

 

Prednosti

- Pakovanje sa futrolom za nošenje
- Kompletna kontrola direktno sa tastature bez softvera
- Kvalitet izrade
- Cherry MX Blue prekidači
- Atraktivno crveno pozadinsko osvetljenje
- Kompaktan dizajn, za one koji cene minimalizam ili jednostavno kubure sa prostorom

 

Nedostaci

- Dodatni USB port samo za punjenje uređaja, ne i za transfer podataka
- (Subjektivno) Nekima ovako kompaktan dizajn prosto neće odgovarati
- Nema memoriju niti makro tastere

Vlada1911 Član postova: 405
Citiram korisnika: AcaDaume, kao da ne znas o kome je rec... taj se ne razume ni najmanje u tastature, ali je zato ekspert par ekselans za razne praskaste supstance koje se trpaju u nos.
To neke vanforumske-interne prozivke? AKo nisu, dajte neke linkove
Aca Neregistrovan korisnik
Daume, kao da ne znas o kome je rec... taj se ne razume ni najmanje u tastature, ali je zato ekspert par ekselans za razne praskaste supstance koje se trpaju u nos.
vlab Users postova: 410
Kakvi "laserski gravirani tasteri", jel znate vi o čemu pričate!? Ovo su jeftini farbani tasteri od polu providne plastike....
vkozomar Član postova: 3846
Ono sto se meni takodje svidja su ovih 8 custom tastera :-) Ako postoji neka sansa kontakta da direktno narucimo ili slicno ? Naravno i da platimo
Daum Član postova: 883
Citiram korisnika: Vlada Ne izgleda lose, ali sto se tice tastatura ja ostajem pri brandovima koji su dokazani i izdrzljivi.Deck i Filco. Ne trebaju mi svetla samo da su kvalitetne tastature i tasteri.Od njih preferiram Cherry MX Brown i Cherry MX Clear, pa Cherry MX Black.
Kako bi lepo bilo kad ne bi lupetao gluposti kao po običaju. Tastatura je odličnog kvaliteta, ništa manje od tih što si naveo ali ti si poznat ionako kao ovca koja se klanja brendovima i to uglavnom kako duva vetar.

Logitech C922 Pro Stream web kamera

Predstavljamo: Logitech Spotlight Presenter

10203
10205
10206
10207
10208
10209