Greška

Došlo je do greške.

Test: Asus Maximus IX Extreme

23.06.2017 11:46 | 2 Hardver
Test: Asus Maximus IX Extreme

Asus Maximus IX Extreme je jedna od najspecifičnijih ploča na koje smo naišli u skorije vreme. Naime, reč je o veoma naprednoj matičnoj ploči dizajniranoj da radi isključivo priključena na vodeno hlađenje. Pritom, reč je o ploči sa Intelovim Z270 čipsetom, što takođe znači da je dizajnirana za rad sa LGA1151 procesorima. Moramo priznati da smo u najmanju ruku bili iznenađeni odlukom Asusa da se opredeli na predstavljanje ploče sa ovakvim opisom.

Test: Asus Maximus IX Extreme (Cena: oko 650 EUR)

Zaista smo ostali zbunjeni novim Asusovim modelom po imenu Maximus IX Extreme. Pre svega, činjenica da je reč o LGA1151 matičnoj ploči sa cenom od 650 EUR-a na stranim tržištima, što implicira da bi na domaćem po tradiciji  koštala još minimalno 50-ak evra više. Ovo je samo po sebi problematično, jer LGA1151 predstavlja limit što se izbora procesora visokih performansi tiče. Jednostavno, pored LGA2011 modela i AMD-ovih Ryzen modela, mali broj korisnika će biti zainteresovan da ulaže basnoslovne količine novca u sistem zasnovan na Intel Z270 platformi. Pritom, većina korisnika danas koristi All-in-One rashladne sisteme, tako da će se malo ko odlučiti na nadogradnju na kompletan "custom" sistem neophodan da uopšte uposli Maximus IX Extreme. Za one koji ne vide prepreku u svemu navedenom, Maximus IX Extreme bi mogao da bude interesantna propozicija, što ne menja činjenicu da određeni limiti ne mogu da se zaobiđu.

 asus_maximus_ix_extreme_016_s.jpg

No krenimo redom. Ploča izgleda fantastastično i na ovom polju nema niikakve dileme. Maximus IX Extreme je napravljena tako da impresionira bez obzira na to da li ste u svetu hardvera od juče ili ste pak dugogodišnji veteran koji je video sve i svašta. Prosto, reč je o klasičnoj egzibiciji kompanije koja želi da pokaže šta može da napravi, čak i kada komercijalni uspeh nije zagarantovan. Verujemo da Asus samo želi da demonstrira šta je u stanju da napravi, a da nikada nije ni polagao velike nade u broj prodatih ploča ove vrste. Za to služe svi ostali modeli u njihovoj ponudi. U svakom slučaju, sve pršti od konektora za ventilatore, "storage" jedinice itd. Komponente koje su ugrađene su najbolje koje kompanija ima u arsenalu, tako da je jasno da se radi o veoma specifičnom proizvodu.

 asus_maximus_ix_extreme_018_s.jpg


Oko LGA1151 ležišta za procesor smo pronašli odličnu naponsku jedinicu. Ona filtrira napon u osam faza prema procesoru s tim da se koriste dableri, jer je upotrebljen Digi+ ASP1405 kontroler koji u ovom scenariju radi u 4+2 faze. Četiri faze za procesor su duplirane, a tu su još dve zadužene za iGPU. Upotrebljene su kvalitetne komponente, a reč je o Asus Micro Fine Alloy zavojnicama i 10K black metallic kondenzatorima.

 asus_maximus_ix_extreme_021_s.jpg

asus_maximus_ix_extreme_023_s.jpg


Kao što možete da primetite sa slika, naponska jedinica je "ogoljena" tj. ne poseduje nikakvo hlađenje. Ono nije skinuto radi fotografisanja, već je ideja da tu odgovornost preuzme vodeni blok koji se montira nakon ubacivanja procesora. Ovaj blok je nastao kao rezultat saradnje kompanija Asus i Bitspower. Ovaj blok ima ugrađene sisteme za kontrolu protoka vode, curenja u sistemu, temperature, pa čak i RGB Aura Sync osvetljenje, a sve se očitava u Asusovoj Fan Xpert 4 aplikaciji.

 asus_maximus_ix_extreme_035_s.jpg


Međutim, to znači da ova ploča zahteva od vas malo "uradi sam" sposobnosti. Potrebno je termalnu traku koja se isporučuje u paketu postaviti na odgovarajuće komponente, pa nakon svega postaviti blok koji osim procesora, hladi i elemente naponske jedinice. Ovo je vrlo praktično i logično rešenje, jer bi u suprotnom proizvođač morao da osmisli mnogo drugačiji dizajn usled velikih ograničenja.

 asus_maximus_ix_extreme_034_s.jpg


Desno od procesorskog soketa se nalaze četiri DIMM slota za DDR4 memorijske module. Moramo priznati da smo izmenađeni odsustvom čeličnog ojačanja koje je karakteristično za mnoge pripadnike više cenovne klase. To je vrlo neuobičajeno, ali verujemo da nije mnogo bitno s obzirom na to da su memorijski moduli retko kada toliko teški da opterete slot. Maksimalni podržani kapacitet je 64 GB, a prema Asusu maksimalna frekvencija koju ploča zvanično podržava je 4133 MHz.

 asus_maximus_ix_extreme_024_s.jpg


Tu pronalazimo i POST ekran, "Start" i "Reset" prekidače, kao i druge svičeve za MemOK! funkciju, Safe_Boot itd. Ovo su veoma korisni dodaci koje uvek volimo da vidimo, a koje će i mnogi entuzijasti umeti da cene. Treba primetiti i da se u krajnjem desnom gornjem uglu iznad POST ekrana nalaze četiri od ukupno 13 četvoropinskih konektora za ventilatore.

 asus_maximus_ix_extreme_025_s.jpg


Dolazimo i do jednog od velikih limita koji prate LGA1151 platformu, a to je broj PCIe linija. Jednostavno, ukupno ih ima 16 na raspolaganju za grafičke karte, tako da je x8/x8 konfiguracija maksimalno što možete da dobijete od ove ploče. Asus je to mogao da nadoknadi ugradnjom PLX čipova, međutim nije doneo tu odluku. Stoga, tu su tri PCIe slota pune veličine, od kojih prva dva mogu da rade u x8/x8 režimu ili x16/-. Treći je limitiran na x4, a tu je i jedan PCIe x4 slot koji je tu za ostale kartice.

U skladu sa tim, samo dvostruki SLI je moguć na ovoj ploči, odnosno trostruki Crossfire zahvaljujući činjenici da AMD podržava rad u multi-GPU konfiguraciji čak i kada imate samo PCIe x4. Treba napomenuti i da su svi slotovi PCIe 3.0 kompatibilni. U svakom slučaju, LGA2011 i X99 sistem na ovom polju nude daleko više mogućnosti, jer sami LGA2011 procesori raspolažu sa do 40 linija.

 asus_maximus_ix_extreme_029_s.jpg


Čipset je prekriven velikim aluminijumskim hladnjakom sa RoG logotipom na sredini. On poseduje RGB LED osvetljenje kao što je i za očekivati na ovako skupoj ploči iz gejming serije. Naravno, to nije jedino što svetli i ceo Maximus IX Extreme je generalno opremljen Aura RGB tehnologijom.

 asus_maximus_ix_extreme_028_s.jpg

Asus Maximus IX Extreme - Nastavak

Maximus IX Extreme je opremljen sa SATA 6 Gbps što je na nivou skupljih modela i drago nam je da tu nije pala odluka na standardnih šest. Takođe, tu su i dva M.2 slota, a za jedan dobijate i dodatni hladnjak kako bi ugrađene kartice imale svoj rashladni sistem i time bile zaštićene od pregrevanja.

 asus_maximus_ix_extreme_026_s.jpg


Zanimljiv detalj je i USB 3.1 konektor na samoj ploči koji se nalazi odmah pored horizontalno orijentisanog 24-pinskom naponskog priključka. Ovaj USB port je svakako koristan bez obzira da li će vam trebati za direktno povezivanje sa uređajem ili za priključivanje prednjeg panela na kućištu za šta je suštinski i namenjen.

 asus_maximus_ix_extreme_027_s.jpg


Audio sekcija je tipična za skuplje Republic of Gamers ploče, što znači da koristi SupreFX sistem. Ugrađen je novi Realtek ALC1220 čip, kao okosnica zvučne jedinice. Ovaj audio procesor menja popularni ALC1150. On poseduje integrisano pojačalo za slušalice, a Asus na to dodaje ESS-ov ES9023P DAC, Nichicon Gold audio kondenzatore, Texas Instrumets RC4580 OPAMP, "de-pop" relej i još mnogo toga kako bi postigao 120 dB SNR pri reprodukciji i 113 db SNR pri snimanju audio sadržaja.

 asus_maximus_ix_extreme_030_s.jpg


Zadnji panel ima fabrički integrisan štit, tako da nema potrebe za njegovom ugradnjom u ploču i ovaj dizajn nam se izuzetno dopada. Jednako smo zadovoljni i izborom priključaka. Tu je šest USB 3.1 Gen 1 portova zajedno sa po jednim USB 3.1 Gen 2 Type-A i Type-C priključkom. Dakle, 8 USB konektora je dovoljno za većinu, čak i najzahtevnijih korisnika, iako je u ovom polju impresivniji Maximus IX Formula sa svojih 10 USB portova.

 asus_maximus_ix_extreme_033_s.jpg


Treba pomenuti i LAN priključak za koji je zadužen Intel I219V kontroler opremljen Asusovom LAN Guard tehnologijom. Tu je i pet audio džekova od 3.5mm kao i jedan S/PDIF. Dopada nam se odabir isključivo najakutelnijih video izlaza, a to su DisplayPort i HDMI. Na kraju, tu su tasteri za ClearCMOS i BIOS Flashback, kao i konektori za WiFi antenu.

asus_maximus_ix_extreme_032_s.jpg

BIOS

Asus je definitivno rešio da ne menja ništa kod dizajna svog UEFI biosa tokom ovih nekoliko godina i za to postoji odličan razlog. On je jednostavno najbolji koji možete pronaći i konkurencija tek sada polako sustiže Asus nakon brojnih revizija i redizajna. Dakle, reč je o tipičnom Asus UEFI biosu koji je za potrebe RoG imidža dobio crveno-sivu kolornu šemu, a nudi veliki broj opcija za detaljno podešavanje svih mogućnosti.

bios_asus_maximus_ix_formula_003.jpg


Pod stavkom Extreme Tweaker možete pronaći veliki broj različitih opcija vezanih za overklok, a kako je reč o RoG modelu broj podešavanja za detalje kao što su sub-latencije i slično je toliko ekstenzivan da većina regularnih korisnika nikada neće ni pomisliti da ih koristi, a biće od velike koristi "sportskim overklokerima" koji žele da iscede i poslednji megaherc iz svog sistema.


bios_asus_maximus_ix_formula_005.jpg


U svakom slučaju, ukoliko volite detaljan overklok ovde postoje sve opcije koje biste mogli da poželite od jedne matične ploče. Uostalom, Maximus Formula je veoma specifična ploča, jer njeno ime predstavlja simbol Asusovog uspeha.Osim svega navedenog, tu je veliki broj opcija za praćenje napona, temperatura i automatsko pravljenje profila za rad ventilatora na kuleru ili manuelno, precizno podešavanje. Tu je i odličan sistem za "update" biosa, bilo da to radite putem fajla sa fleš diska ili putem interneta. U svakom slučaju, bios je ekstremno bogat i pun opcija, kako i doliči jednoj punokrvnoj RoG ploči.Tu je i niz dodatnih opcija, među kojima se nalazi odličan sistem za fleš biosa, proveru SPD informacija za memoriju, kao i info o slotovima na ploči gde možete da vidite šta se gde nalazi. 

 

Pakovanje i propratna oprema

Maximus IX Extreme stiže u velikom pakovanju koje je najteže od svih koje smo imali prilike da susretnemo. To može da zahvali činjenici da ova ploča dolazi za masivnim vodenim blokom. Dizajn je prepoznatljiv "iz aviona" što je Asus i želeo. Crvena i crna dominiraju, a dopada nam se nijansa koja je daleko atraktivnija u odnosu na "trula višnja" boju koju je Asus koristio do pre nekoliko godina.

 asus_maximus_ix_extreme_001_s.jpg


Zadnja stranica otkriva veliki broj informacija o samom proizvodu. Tu su detaljne specifikacije koje su poput onih sa zvanične stranice, kao i objašnjenja i opisi najbitnijih specifičnosti vezanih za ovu ploču. Nije teško pretpostaviti da je Asus izdvojio vodeni blok i još par nekih drugih tehnologija kao najbitnije.

 asus_maximus_ix_extreme_003_s.jpg

asus_maximus_ix_extreme_004_s.jpg


Lista isporučene opreme je poduža, što i doliči jednoj ploči koja košta koliko i pristojan paket ploče i procesora (a neki bi u ovu cenu ubacili i RAM). Dakle, tu je dokumentacija zajedno sa promo materijalom, USB fleš stikom sa drajverima koji menja klasičan DVD, kao i kupon za popuste prilikom kupovine CableMod kablova.

 asus_maximus_ix_extreme_007_s.jpg

asus_maximus_ix_extreme_006_s.jpg


Kablova ima na pretek, tako da nema potrebe za bilo kakvom kupovinom. Tu su i kablovi koji podržavaju priključivanje LED stripova, kao i sonda za merenje temperature. Naravno, nije izostavljen ni plastični okvir koji pomaže prilikom montaže procesora, a tu je i SLI High-Bandwidith mostić u čvrstom formatu.

 asus_maximus_ix_extreme_008_s.jpg

asus_maximus_ix_extreme_009_s.jpg


Asus isporučuje i FanXtension karticu koja omogućava da priključite dodatne ventilatore, što je svakako praktično. Za njeno napajanje je potreban jedan 4-pin molex koji je ionako u većini modernih konfiguracija potpuno slobodan, jer se sve manje koristi za ostale komponente. Nekada smo ovaj priključak koristili za sve od hard diskova do napajanja grafičkih karti, a sada je tu najčešće upravo radi ovakvih dodataka.

 asus_maximus_ix_extreme_010_s.jpg


Na kraju, tu je i fantastični vodeni blok koji podseća na nekakvu staru muzičku kasetu u modernom izdanju, ali je zapravo reč o veoma sofisticiranom bloku koji ne samo da izgleda dobro, nego je i izrađen perfektno. Tu je i oprema za njegovu montažu koja uključuje termalne trake, šrafove i slične elemente potrebne da se fiksira nakon ugradnje procesora.

 asus_maximus_ix_extreme_011_s.jpg

asus_maximus_ix_extreme_012_s.jpg

asus_maximus_ix_extreme_013_s.jpg

asus_maximus_ix_extreme_014_s.jpg


Treba pomenuti i jedan dodatni deo koji možete ugraditi opciono, a reč je o hladnjaku za M.2 kartice. Konkretno, onu koju smestite u slot ispod LGA1151 ležišta. Ovaj hladnjak se povezuje na vodeni blok i pomaže hlađenje kartice. Nije loša ideja, mada verujemo da će eventualno pomoći u dugovečnosti ugrađenih komponenti, ali ne previše, jer je većina tih uređaja dizajnirana da radi bez dodatnog hlađenja. Svakako lep detalj i gest od strane proizvođača

 asus_maximus_ix_extreme_015_s.jpg

Rezultati 1. deo

Test konfiguracija:

CPU: Intel Core i5 7600K
Matična ploča: Asus Maximus IX Extreme
RAM: 2 x 8 GB DDR4 Geil TridentZ 3200 MHz
HDD: Seagate 1TB 7200 RPM
VGA: Intel HD Graphics
Napajanje: Cooler Master V1200 Platinum
OS: Win 8.1 Pro

 

 

Cinebench R15 ( R15 )
CPU
CPU Single Sore
OpenGL (fps)
Asus Maximus IX Apex
Asus Maximus IX Extreme
Asus Maximus IX Formula
Asus TuF Z270 Mark 1
Gigabyte GA-Z270X-Gaming 9
Asus Maximus IX Hero
Asus Maximus IX Code
Asus Z270-WS
Gigabyte GA-Z270-Gaming K3
Gigabyte GA-H270-Gaming 3
Gigabyte GA-Z270X-Gaming 7
Asus RoG Strix Z270E Gaming
Asus RoG Strix Z270F Gaming
Asus Z270-A Prime
Asus Strix H270F Gaming
Asus RoG Strix B250F Gaming
Gigabyte GA-B250-HD3P
0 375 750 1125 1500
64-bit
7Zip Benchmark ( 7Zip Benchmark )
Decompressing
Compressing
Asus Maximus IX Apex
Asus Maximus IX Extreme
Asus Maximus IX Formula
Asus TuF Z270 Mark 1
Gigabyte GA-Z270X-Gaming 9
Asus Maximus IX Hero
Asus Maximus IX Code
Asus Z270-WS
Gigabyte GA-Z270-Gaming K3
Gigabyte GA-H270-Gaming 3
Gigabyte GA-Z270X-Gaming 7
Asus RoG Strix Z270E Gaming
Asus RoG Strix Z270F Gaming
Asus Z270-A Prime
Asus Strix H270F Gaming
Asus RoG Strix B250F Gaming
Gigabyte GA-B250-HD3P
0 125000 250000 375000 500000
7Zip Benchmark
WinRAR 5.01 ( WinRAR 5.01 )
Compressing
Asus Maximus IX Apex
Asus Maximus IX Extreme
Asus Maximus IX Formula
Asus TuF Z270 Mark 1
Gigabyte GA-Z270X-Gaming 9
Asus Maximus IX Hero
Asus Maximus IX Code
Asus Z270-WS
Gigabyte GA-Z270-Gaming K3
Gigabyte GA-H270-Gaming 3
Gigabyte GA-Z270X-Gaming 7
Asus RoG Strix Z270E Gaming
Asus RoG Strix Z270F Gaming
Asus Z270-A Prime
Asus Strix H270F Gaming
Asus RoG Strix B250F Gaming
Gigabyte GA-B250-HD3P
0 5000 10000 15000 20000
WinRAR 5.01

Rezultati 2. deo

AIDA64 RAM ( AIDA64 RAM )
Write
Copy
Read
Latency
Asus Maximus IX Extreme
Asus Z270-WS
Asus Maximus IX Apex
Asus Maximus IX Formula
Asus TuF Z270 Mark 1
Asus Maximus IX Hero
Asus Maximus IX Code
Gigabyte GA-Z270X-Gaming 7
Gigabyte GA-Z270X-Gaming 9
Asus RoG Strix Z270E Gaming
Gigabyte GA-H270-Gaming 3
Asus Z270-A Prime
Gigabyte GA-B250-HD3P
Asus RoG Strix Z270F Gaming
Gigabyte GA-Z270-Gaming K3
Asus Strix H270F Gaming
Asus RoG Strix B250F Gaming
0 15000 30000 45000 60000
AIDA64 RAM
TrueCrypt 7.01a Benchmark ( TrueCrypt 7.01a Benchmark )
AES
Twofish
Serpent
Asus Maximus IX Extreme
Asus Z270-WS
Asus Maximus IX Apex
Asus Maximus IX Formula
Asus TuF Z270 Mark 1
Asus Maximus IX Hero
Asus Maximus IX Code
Gigabyte GA-Z270X-Gaming 7
Gigabyte GA-Z270X-Gaming 9
Asus RoG Strix Z270E Gaming
Gigabyte GA-H270-Gaming 3
Asus Z270-A Prime
Gigabyte GA-B250-HD3P
Asus RoG Strix Z270F Gaming
Gigabyte GA-Z270-Gaming K3
Asus Strix H270F Gaming
Asus RoG Strix B250F Gaming
0 2750 5500 8250 11000
[MB/s]
x264 HD5.1 ( x264 HD5.1 )
First Pass
Second Pass
Asus Maximus IX Extreme
Asus Z270-WS
Asus Maximus IX Apex
Asus Maximus IX Formula
Asus TuF Z270 Mark 1
Asus Maximus IX Hero
Asus Maximus IX Code
Gigabyte GA-Z270X-Gaming 7
Gigabyte GA-Z270X-Gaming 9
Asus RoG Strix Z270E Gaming
Gigabyte GA-H270-Gaming 3
Asus Z270-A Prime
Gigabyte GA-B250-HD3P
Asus RoG Strix Z270F Gaming
Gigabyte GA-Z270-Gaming K3
Asus Strix H270F Gaming
Asus RoG Strix B250F Gaming
0 50 100 150 200
x264 HD5.1

Utisci u radu i zaključak

Ono što će većinu potencijalnih kupaca ovakve ploče zanimati je overklok kapacitet. U našem slučaju smo dostigli isti rezutat za testni Core i5 7600K kao i za većinu drugih naprednih modela. To i ne čudi, mada verujemo da će oni spremni da odu na korak više uspeti da ostvare i veće frekvencije. Stoga je naš testni Intel Core i5 7600K našao krajnji limit na 50 množiocu, odnosno na taktu od 5 GHz. Naravno, to je ostvareno uz nešto niže temperature u odnosu na naš testni Hyper 212 Evo, ali to je nekako i za očekivati.

asus_maximus_ix_extreme_oc.png


Na kraju, šta reći za Maximus IX Extreme? Reč je o istinski kvalitetnom proizvodu, ali čija je komercijalna vrednost pod velikim znakom pitanja. Prosto, cena je vrtoglavo visoka i pored svih prednosti koje ovakva ploča nudi tu su ograničenja koja je zaista teško progutati. Pre svega, činjenica da je LGA1151 ograničen na četiri fizička jezgra u ovom trenutku ne može da se previdi. Posebno ove godine kada polako šest i više jezgara polako postaje neminovan korak dalje, a tranzicija se bukvalno polako odvija pred našim očima.

 asus_maximus_ix_extreme_019_s.jpg


Takođe, ova ploča pati od nedostatka PCIe linija upravo zbog toga što su LGA1151 procesori ograničeni na broj od 16, a Asus to nije naknadno kompenzovao fokusirajući se na neke druge aspekte. Pritom, deluje nam kao da će Intel od naredne generacije svoje "mejnstrim" platforme početi sve ovo da menja pritisnut konkurencijom. Povrh svega, tu je i dodatno smanjenje ciljne grupe sa odlukom Asusa da ovu ploču nameni isključivo korisnicima koji imaju "custom" vodeno hlađenje.

 asus_maximus_ix_extreme_020_s.jpg

Na kraju dana, Maximus IX Extreme je fantastična prezentacija šta Asus može da napravi kada to poželi. Svojevrstan marketing i demonstracija sile, jer mnoge druge kompanije ne bi mogle da izvedu ovakav potez samo da bi pokazali moć.

asus_maximus_ix_extreme_001.jpg

Prednosti:

- Veliki broj opcija za Z270 ploču
- Napredan vodeni blok
- M.2 hladnjak
- Pregršt dodataka
- SupremeFX audio sekcija
- WiFi
- RGB LED osvetljenje

Nedostaci:

- Veoma visoka cena
- 16 PCIe linija
- Limitiran potencijal za nadogradnju u budućnosti

Vlada Neregistrovan korisnik
Odlicna ploca, 24pin angled konacno i ASUS poceo da koristi ali ne na svim plocama.. Steta sto procesori nisu vise interesantni. Intel Mainstream se vraca u zivot tek sa Coffee Lake. Tacno je i veci broj musterija primetio sa X99 da je mainstream 4C/8T vec vreme da se doda veci broj jezgra. Mislim da za buducnost treba ici na 8. Sada vise frekvencija nije toliki problem i radije biram 8 jezgra na 4.5GHz nego 4 jezgra na 5 GHz. Igricama nista nece da fali za 3-4 fps a zato u aplikacijama 8 core ubija. Nego pozurise sa ovom X299 platformom pa stavise termalnu pastu i sjebase VRM na plocama. To je sve bilo namenjeno za jesen da nije Ryzen tako dobar bio.

Test: Gigabyte A320M-DS2

Test: Asus RoG Strix Z270F Gaming

10203
10205
10206
10207
10208
10209