Greška

Došlo je do greške.

Test: Asus Maximus IX Extreme

23.06.2017 11:46 | 1 Hardver
Test: Asus Maximus IX Extreme

Asus Maximus IX Extreme je jedna od najspecifičnijih ploča na koje smo naišli u skorije vreme. Naime, reč je o veoma naprednoj matičnoj ploči dizajniranoj da radi isključivo priključena na vodeno hlađenje. Pritom, reč je o ploči sa Intelovim Z270 čipsetom, što takođe znači da je dizajnirana za rad sa LGA1151 procesorima. Moramo priznati da smo u najmanju ruku bili iznenađeni odlukom Asusa da se opredeli na predstavljanje ploče sa ovakvim opisom.

Asus Maximus IX Extreme

Test: Asus Maximus IX Extreme (Cena: oko 650 EUR)

Zaista smo ostali zbunjeni novim Asusovim modelom po imenu Maximus IX Extreme. Pre svega, činjenica da je reč o LGA1151 matičnoj ploči sa cenom od 650 EUR-a na stranim tržištima, što implicira da bi na domaćem po tradiciji  koštala još minimalno 50-ak evra više. Ovo je samo po sebi problematično, jer LGA1151 predstavlja limit što se izbora procesora visokih performansi tiče. Jednostavno, pored LGA2011 modela i AMD-ovih Ryzen modela, mali broj korisnika će biti zainteresovan da ulaže basnoslovne količine novca u sistem zasnovan na Intel Z270 platformi. Pritom, većina korisnika danas koristi All-in-One rashladne sisteme, tako da će se malo ko odlučiti na nadogradnju na kompletan "custom" sistem neophodan da uopšte uposli Maximus IX Extreme. Za one koji ne vide prepreku u svemu navedenom, Maximus IX Extreme bi mogao da bude interesantna propozicija, što ne menja činjenicu da određeni limiti ne mogu da se zaobiđu.

 asus_maximus_ix_extreme_016_s.jpg

No krenimo redom. Ploča izgleda fantastastično i na ovom polju nema niikakve dileme. Maximus IX Extreme je napravljena tako da impresionira bez obzira na to da li ste u svetu hardvera od juče ili ste pak dugogodišnji veteran koji je video sve i svašta. Prosto, reč je o klasičnoj egzibiciji kompanije koja želi da pokaže šta može da napravi, čak i kada komercijalni uspeh nije zagarantovan. Verujemo da Asus samo želi da demonstrira šta je u stanju da napravi, a da nikada nije ni polagao velike nade u broj prodatih ploča ove vrste. Za to služe svi ostali modeli u njihovoj ponudi. U svakom slučaju, sve pršti od konektora za ventilatore, "storage" jedinice itd. Komponente koje su ugrađene su najbolje koje kompanija ima u arsenalu, tako da je jasno da se radi o veoma specifičnom proizvodu.

 asus_maximus_ix_extreme_018_s.jpg


Oko LGA1151 ležišta za procesor smo pronašli odličnu naponsku jedinicu. Ona filtrira napon u osam faza prema procesoru s tim da se koriste dableri, jer je upotrebljen Digi+ ASP1405 kontroler koji u ovom scenariju radi u 4+2 faze. Četiri faze za procesor su duplirane, a tu su još dve zadužene za iGPU. Upotrebljene su kvalitetne komponente, a reč je o Asus Micro Fine Alloy zavojnicama i 10K black metallic kondenzatorima.

 asus_maximus_ix_extreme_021_s.jpg

asus_maximus_ix_extreme_023_s.jpg


Kao što možete da primetite sa slika, naponska jedinica je "ogoljena" tj. ne poseduje nikakvo hlađenje. Ono nije skinuto radi fotografisanja, već je ideja da tu odgovornost preuzme vodeni blok koji se montira nakon ubacivanja procesora. Ovaj blok je nastao kao rezultat saradnje kompanija Asus i Bitspower. Ovaj blok ima ugrađene sisteme za kontrolu protoka vode, curenja u sistemu, temperature, pa čak i RGB Aura Sync osvetljenje, a sve se očitava u Asusovoj Fan Xpert 4 aplikaciji.

 asus_maximus_ix_extreme_035_s.jpg


Međutim, to znači da ova ploča zahteva od vas malo "uradi sam" sposobnosti. Potrebno je termalnu traku koja se isporučuje u paketu postaviti na odgovarajuće komponente, pa nakon svega postaviti blok koji osim procesora, hladi i elemente naponske jedinice. Ovo je vrlo praktično i logično rešenje, jer bi u suprotnom proizvođač morao da osmisli mnogo drugačiji dizajn usled velikih ograničenja.

 asus_maximus_ix_extreme_034_s.jpg


Desno od procesorskog soketa se nalaze četiri DIMM slota za DDR4 memorijske module. Moramo priznati da smo izmenađeni odsustvom čeličnog ojačanja koje je karakteristično za mnoge pripadnike više cenovne klase. To je vrlo neuobičajeno, ali verujemo da nije mnogo bitno s obzirom na to da su memorijski moduli retko kada toliko teški da opterete slot. Maksimalni podržani kapacitet je 64 GB, a prema Asusu maksimalna frekvencija koju ploča zvanično podržava je 4133 MHz.

 asus_maximus_ix_extreme_024_s.jpg


Tu pronalazimo i POST ekran, "Start" i "Reset" prekidače, kao i druge svičeve za MemOK! funkciju, Safe_Boot itd. Ovo su veoma korisni dodaci koje uvek volimo da vidimo, a koje će i mnogi entuzijasti umeti da cene. Treba primetiti i da se u krajnjem desnom gornjem uglu iznad POST ekrana nalaze četiri od ukupno 13 četvoropinskih konektora za ventilatore.

 asus_maximus_ix_extreme_025_s.jpg


Dolazimo i do jednog od velikih limita koji prate LGA1151 platformu, a to je broj PCIe linija. Jednostavno, ukupno ih ima 16 na raspolaganju za grafičke karte, tako da je x8/x8 konfiguracija maksimalno što možete da dobijete od ove ploče. Asus je to mogao da nadoknadi ugradnjom PLX čipova, međutim nije doneo tu odluku. Stoga, tu su tri PCIe slota pune veličine, od kojih prva dva mogu da rade u x8/x8 režimu ili x16/-. Treći je limitiran na x4, a tu je i jedan PCIe x4 slot koji je tu za ostale kartice.

U skladu sa tim, samo dvostruki SLI je moguć na ovoj ploči, odnosno trostruki Crossfire zahvaljujući činjenici da AMD podržava rad u multi-GPU konfiguraciji čak i kada imate samo PCIe x4. Treba napomenuti i da su svi slotovi PCIe 3.0 kompatibilni. U svakom slučaju, LGA2011 i X99 sistem na ovom polju nude daleko više mogućnosti, jer sami LGA2011 procesori raspolažu sa do 40 linija.

 asus_maximus_ix_extreme_029_s.jpg


Čipset je prekriven velikim aluminijumskim hladnjakom sa RoG logotipom na sredini. On poseduje RGB LED osvetljenje kao što je i za očekivati na ovako skupoj ploči iz gejming serije. Naravno, to nije jedino što svetli i ceo Maximus IX Extreme je generalno opremljen Aura RGB tehnologijom.

 asus_maximus_ix_extreme_028_s.jpg

Vlada Neregistrovan korisnik
Odlicna ploca, 24pin angled konacno i ASUS poceo da koristi ali ne na svim plocama.. Steta sto procesori nisu vise interesantni. Intel Mainstream se vraca u zivot tek sa Coffee Lake. Tacno je i veci broj musterija primetio sa X99 da je mainstream 4C/8T vec vreme da se doda veci broj jezgra. Mislim da za buducnost treba ici na 8. Sada vise frekvencija nije toliki problem i radije biram 8 jezgra na 4.5GHz nego 4 jezgra na 5 GHz. Igricama nista nece da fali za 3-4 fps a zato u aplikacijama 8 core ubija. Nego pozurise sa ovom X299 platformom pa stavise termalnu pastu i sjebase VRM na plocama. To je sve bilo namenjeno za jesen da nije Ryzen tako dobar bio.

Test: Gigabyte A320M-DS2

Test: Asus RoG Strix Z270F Gaming

10203
10205
10206
10207
10208
10209