Greška

Došlo je do greške.

Test: Asus Maximus IX Formula

20.03.2017 11:23 | 0 Hardver
Test: Asus Maximus IX Formula

Formula je veliko ime u svetu matičnih ploča i predstavlja pravu revoluciju u Asusovoj istoriji, kada su prvi modeli sa Intel P45 i X38 čipsetom predstavljeni. Ploče koje se dan danas pamete među entuzijastima kako po kvalitetu, dizajnu, ali ponajviše overklok mogućnostima koje su prevazilazile i legendarni DFI, Abit i ostale brendove koji su do tada nosili reputaciju najboljih. Od tada, Asus je samo nastavljao uzlaznom putanjom i dok su drugi nestali sa tržišta, Asus danas ima Maximus IX Formulu...

Nebojša Todorović

Nova generacija Formule, kao i uvek, ima zadatak da bude dostojan naslednik originala i da nastavi tradiciju sinonima za ploču koju svaki entuzijasta želi. Ipak, kako sam Intel Z270 čipset ne donosi mnogo toga novog, razlika u odnosu na prethodni model nije toliko velika, ali je Asus svakako doneo nekoliko korisnih noviteta.


asus_maximus_ix_formula_017_s.jpg


Dok je ploča ugašena i ukoliko se ne zadržite previše na detaljima, Maximus IX Formula je gotovo identična prethodniku. Uostalom, realno gledano, nije prošlo dovoljno vremena, niti ima preke potrebe za kompletnim redizajnom. Stoga, razlike moramo tražiti u detaljima.


asus_maximus_ix_formula_015_s.jpg


Plastični oklop je tek nešto drugačiji i izmenjen je u par detalja, a isto važi i za raspored konektora, komponenti itd. Imajući u vidu da smo bili veoma zadovoljni "layoutom" Maximus VIII Formule, nemamo kritika na to što u ovom pogledu Asus nije pravio bitne izmene. Ono što treba da se primeti je osam konektora za ventilatore od kojih dva podržavaju do struju od 3A.


 

Specifikacije
 • Proizvođač Asus
 • Model Asus Maxiums IX Formula
 • Platforma Intel
 • Veličina ATX
 • Podnožje LGA 1151
 • Čipset Intel Z270
 • Tip memorije DDR4
 • Broj memorijskih slotova 4 kom.
 • PCI-Express 6 kom.
 • SATA 6Gbps 6 kom.
 • M.2 2 kom.
 • USB 2.0 4 kom.
 • USB 3.0 4 kom.
 • USB 3.1 [Kom.] 1
 • USB 3.1 Type C 1 kom.
 • LAN 1 kom.
 • Video izlazi HDMI, DisplayPort
 • Ostali konektori S/PDIF
 • Audio 7.1
 • Audio izlazi 5 kom.


Dopada nam se kako je novi EK hladnjak naponske jedinice uklopljen. Reč je o hibridnom hladnjaku koji je efikasan kako u pasivnom režimu, tako i kada je hlađen vodom priključen na sistem vodenog hlađenja. Naravno, za očekivati je da će temperature biti niže u potonjem scenariju. Dizajn je drugačiji od prethodnog, a prema rečima Asusa saradnja između ove dve kompanije je donela još bolje performanse. Najveća promena je redizajn mikro rebara (microfins) unutar vodenog bloka koji dodatno uvećava efikasnost prilikom odavanja toplote.


asus_maximus_ix_formula_022_s.jpg

asus_maximus_ix_formula_034_s.jpg


Kada smo već kod naponske jedinice, ona filtrira napon u 10 faza (8+2 dizajn). Na prvi pogled to je isto kao i kod Maximus VIII Formula modela, ali su same komponente izmenjene. Tu je novi PWM sa oznakom ASP1400, umesto ASP1405. Nažalost, teško je prepoznati ove PWM-ove, pa ne možemo sa sigurnošću reći koja kompanija stoji iza njih. Osim toga, tu su kvalitetni NexFET-ovi, kao i odlični 10K kondenzatori.


asus_maximus_ix_formula_021_s.jpg


Kao i kod ostalih Z270 ploča tu su četiri DIMM slota za memorijske module. Oni su dizajnirani za DDR4 memoriju i rad u dvokanalnom režimu. Maksimalni kapacitet je 64 GB, a Asus zvanično podržava brzine do 4133 MHz.


asus_maximus_ix_formula_025_s.jpg


Start i Reset prekidači su integrisani u oklop ploče što je veoma atraktivno, a odmah iznad pronalazimo i uvek dobrodošli POST ekran koji će omogućiti lakšu dijagnostiku problema. Pritom, tu su i LED indikatori kod 24-pinskog naponskog konektora koji takođe daju na znanje ukoliko je nešto od standardnih komponenti u problemu. Asus ih naziva Q-LED indikatori i svakako su odličan par sa POST ekranom.


asus_maximus_ix_formula_030_s.jpg


Tu nailazimo i na USB 3.1 konektor koji smešten u okvriu same ploče, tako da možete direktno da povežete neki uređaj ili da priključite konektore na prednjem panelu kućišta i time dobijete najbrži mogući USB interfejs na dohvat ruke.


asus_maximus_ix_formula_029_s.jpg


Jedno očigledno unapređenje u odnosu na prethodnu Formulu su novi PCIe x16 slotovi. Oni su sada oklopljeni i ojačani, što je veoma korisno za ciljnu grupu ove ploče za koju se očekuje da nikada ne miruje i često menja komponente, a posebno grafičke karte. Čak i ukoliko ih ne menjaju često, vlasnici ovakve ploče verovatno teže da imaju neku od "gabaritnih" grafičkih karti koje nikada nisu lake i poprilično umeju da opterete PCIe slot.


 asus_maximus_ix_formula_026_s.jpg


Kada smo već kod PCIe slotova, Maximus IX Formula raspolaže sa tri PCI-Express 3.0 slota koji mogu da rade u x16/x4, x8/x8 režimu, dok je treći slot limitiran na x4 režim rada. Pored njih, dostupna su i tri PCIe x1 slota za ostale komponente. Ovo je identična konfiguracija sa ostale dve Maximus IX ploče koje smo do sada imali prilike da testiramo.

Asus Maximus IX Formula - Nastavak

Kao i obično, u ovoj fazi teksta dolazimo do konektora za "storage" jedinice. U ovom slučaju možemo da kažemo da Maximus IX Formula pravi svojevrstan korak unazad. Naime, umesto osam, tu je sada šest SATA 6 Gbps konektora. Manje bitno, ali vredi pomenuti, je činjenica da nema podrške za SATA Express 10 Gbps konekciju. Istini za volju, ne verujemo da iko koristi ovaj interfejs i ne sumnjamo da će do sledeće godine biti zaboravljen.  Ono što nije toliko nebitno, jeste izostanak U.2 interfejsa koji je prethodnik imao.


asus_maximus_ix_formula_028_s.jpg


Sa druge strane, tu su sada dva M.2 slota. Jedan je pozicioniran na samom ćošku ploče i orijentisan je vertikalno. Drugi se krije ispod oklopa kao i u slučaju Asus TUF Z270 modela i podržane su i najveće kartice.


asus_maximus_ix_formula_027_s.jpg

asus_maximus_ix_formula_026_s.jpg


Dolazimo i do audio sekcije koja je poslovično dobra. Kao i kod ostatka ove generacije ploča, tu je novi Realtek ALC1220 čip, kao okosnica zvučne jedinice. Ovaj audio procesor menja popularni ALC1150. On poseduje integrisano pojačalo za slušalice, a Asus na to dodaje ES9023P DAC, Nichicon Gold audio kondenzatore, de-pop kolo i još mnogo toga kako bi postigao 120 dB SNR pri reprodukciji i 113 db SNR pri snimanju audio sadržaja.


asus_maximus_ix_formula_032_s.jpg


Zadnji panel ima štit integrisan fabrički, tako da nema potrebe za njegovom ugradnjom u ploču i ovaj dizajn nam se izuzetno dopada. Jednako smo zadovoljni i izborom priključaka. Tu su četiri po četiri USB 2.0 i USB 3.0 porta, zajedno sa po jednim USB 3.1 Type-A i Type-C priključkom. Dakle, 10 USB konektora je zavidan broj koji će omogućiti da se i najzahtevniji korisnici osećaju slobodno.


asus_maximus_ix_formula_033_s.jpg


Tu je LAN ulaz iza koga stoji novi Intel I219V kontroler opremljen Asusovom LAN Guard tehnologijom. Tu je i pet audio džekova od 3.5mm kao i jedan S/PDIF. Dopada nam se odabir isključivo najakutelnijih video izlaza, a to su DisplayPort i HDMI. Na kraju, tu su tasteri za ClearCMOS i BIOS Flashback, kao i konektori za WiFi antenu.


asus_maximus_ix_formula_031_s.jpg


Pomenuli bismo i Retry prekidač koji izvrži "hard reboot", kao i Safe Boot koji vraća sistem u "safe mode". Oni su smešteni na donjoj ivici ploče zajedno sa MemOK! tasterom.


asus_maximus_ix_formula_036.jpg


Za kraj, treba reći da je vizuelni aspekt sa AuraRGB LED osvetljenjem unapređen u odnosu na prethodnika. Broj svetlećih elemenata je povećan, pa tako kompletna ploča izgleda znatno atraktivnije kada je mrak i kada se nalazi u kućištu sa providnom bočnom stranicom.

BIOS

Mnogi bi očekivali da jedna ovakva ploča dobije nekakav drugačiji BIOS, ali to nije slučaj. Asus je definitivno rešio da ne menja ništa kod dizajna svog UEFI biosa tokom ovih nekoliko godina i za to postoji odličan razlog. On je jednostavno najbolji koji možete pronaći i konkurencija tek sada polako sustiže Asus nakon brojnih revizija i redizajna. Dakle, reč je o tipičnom Asus UEFI biosu koji je za potrebe RoG imidža dobio crveno-sivu kolornu šemu, a nudi veliki broj opcija za detaljno podešavanje svih svojih mogućnosti.


bios_asus_maximus_ix_formula_001.jpg

bios_asus_maximus_ix_formula_003.jpg


Pod stavkom Extreme Tweaker možete pronaći veliki broj različitih opcija vezanih za overklok, a kako je reč o RoG modelu broj podešavanja za detalje kao što su sub-latencije i slično je toliko ekstenzivan da većina regularnih korisnika nikada neće ni pomisliti da ih koristi, a biće od velike koristi "sportskim overklokerima" koji žele da iscede i poslednji megaherc iz svog sistema.


bios_asus_maximus_ix_formula_005.jpg


U svakom slučaju, ukoliko volite detaljan overklok ovde postoje sve opcije koje biste mogli da poželite od jedne matične ploče. Uostalom, Maximus Formula je veoma specifična ploča, jer njeno ime predstavlja simbol Asusovog uspeha.Osim svega navedenog, tu je veliki broj opcija za praćenje napona, temperatura i automatsko pravljenje profila za rad ventilatora na kuleru ili manuelno precizno štelovanje. Tu je i odličan sistem za "update" biosa bilo da to radite putem fajla sa fleš diska ili putem interneta. U svakom slučaju, bios je ekstremno bogat i pun opcija kako i doliči jednoj punokrvnoj RoG ploči.Tu je i niz dodatnih opcija, među kojima se nalazi odličan sistem za fleš biosa, proveru SPD informacija za memoriju, kao i info o slotovima na ploči gde možete da vidite šta se gde nalazi. 

 

Pakovanje i dodatna oprema

Asus Maximus IX Formula stiže u jednako atraktivnoj kutiji kojom tradicionalno dominiraju crveni tonovi, što je i zvanična boja RoG proizvoda. Očekivano, prednja stranica je tu da privuče pažnju, ali ne i da oda sve detalje o proizvodu koji se nalazi unutra. Tu su RoG logo, ime ploče, ali i EK Waterblocks logo između ostalog, što će retko kom poznavaocu promaći.

asus_maximus_ix_formula_001_s.jpg

asus_maximus_ix_formula_002_s.jpg


Zadnja strana je sušta suprotnost i njom dominira slika agresivno dizajnirane ploče sa svim LED svetlećim elementima podešenim na crvenu boju. Tu su i detaljne specifikacije, koje mogu biti detaljnije samo ukoliko odete na zvaničnu Asus stranicu gde možda pronađete neku dodatnu stavku. Dopada nam se to što je kompanija odlučila da ponudi bogatstvo informacija na poleđini svojih kutija. Tu su i četiri karakteristike ploče koje Asus smatra da treba istaći.

asus_maximus_ix_formula_003_s.jpg

asus_maximus_ix_formula_004_s.jpg

asus_maximus_ix_formula_005_s.jpg


Osnovni deo pakovanja čine uputstvo, disk sa drajverima, ali i nalepnice raznih namena, kupon za popust pri kupovini CableMod kablova itd.

asus_maximus_ix_formula_007_s.jpg

asus_maximus_ix_formula_008_s.jpg

Asus nije štedeo na SATA kablovima, pa smo ih pronašli ukupno šest, a tu su i kablovi za LED osvetljenje, dodatak za vertikalnu montažu M.2 kartica. Nije izostavljen ni alat za montažu procesora, čvrsti SLI mostić i još poneka sitnica.


asus_maximus_ix_formula_009_s.jpg


Tu je i antena za WiFi modul koji predstavlja deo standardne opreme ove ploče. Standardnog je dizajna za Asus i već smo je videli kod drugih modela koje smo imali prilike da testiramo u prethodnih nekoliko godina.


asus_maximus_ix_formula_010_s.jpg

asus_maximus_ix_formula_011_s.jpg

Rezultati 1. deo

Test konfiguracija:

CPU: Intel Core i5 7600K
Matična ploča: Asus Maximus IX Formula
RAM: 2 x 8 GB DDR4 Geil TridentZ 3200 MHz
HDD: Seagate 1TB 7200 RPM
VGA: Intel HD Graphics
Napajanje: Cooler Master V1200 Platinum
OS: Win 8.1 Pro

 

 

Cinebench R15 ( R15 )
CPU
CPU Single Sore
OpenGL (fps)
Asus Maximus IX Apex
Asus Maximus IX Extreme
Asus Maximus IX Formula
Asus TuF Z270 Mark 1
Gigabyte GA-Z270X-Gaming 9
Asus Maximus IX Hero
Asus Maximus IX Code
Asus Z270-WS
Gigabyte GA-Z270-Gaming K3
Gigabyte GA-H270-Gaming 3
Gigabyte GA-Z270X-Gaming 7
Asus RoG Strix Z270E Gaming
Asus RoG Strix Z270F Gaming
Asus Z270-A Prime
Asus Strix H270F Gaming
Asus RoG Strix B250F Gaming
Gigabyte GA-B250-HD3P
0 375 750 1125 1500
64-bit
7Zip Benchmark ( 7Zip Benchmark )
Decompressing
Compressing
Asus Maximus IX Apex
Asus Maximus IX Extreme
Asus Maximus IX Formula
Asus TuF Z270 Mark 1
Gigabyte GA-Z270X-Gaming 9
Asus Maximus IX Hero
Asus Maximus IX Code
Asus Z270-WS
Gigabyte GA-Z270-Gaming K3
Gigabyte GA-H270-Gaming 3
Gigabyte GA-Z270X-Gaming 7
Asus RoG Strix Z270E Gaming
Asus RoG Strix Z270F Gaming
Asus Z270-A Prime
Asus Strix H270F Gaming
Asus RoG Strix B250F Gaming
Gigabyte GA-B250-HD3P
0 125000 250000 375000 500000
7Zip Benchmark
WinRAR 5.01 ( WinRAR 5.01 )
Compressing
Asus Maximus IX Apex
Asus Maximus IX Extreme
Asus Maximus IX Formula
Asus TuF Z270 Mark 1
Gigabyte GA-Z270X-Gaming 9
Asus Maximus IX Hero
Asus Maximus IX Code
Asus Z270-WS
Gigabyte GA-Z270-Gaming K3
Gigabyte GA-H270-Gaming 3
Gigabyte GA-Z270X-Gaming 7
Asus RoG Strix Z270E Gaming
Asus RoG Strix Z270F Gaming
Asus Z270-A Prime
Asus Strix H270F Gaming
Asus RoG Strix B250F Gaming
Gigabyte GA-B250-HD3P
0 5000 10000 15000 20000
WinRAR 5.01

Rezultati 2. deo

AIDA64 RAM ( AIDA64 RAM )
Write
Copy
Read
Latency
Asus Maximus IX Extreme
Asus Z270-WS
Asus Maximus IX Apex
Asus Maximus IX Formula
Asus TuF Z270 Mark 1
Asus Maximus IX Hero
Asus Maximus IX Code
Gigabyte GA-Z270X-Gaming 7
Gigabyte GA-Z270X-Gaming 9
Asus RoG Strix Z270E Gaming
Gigabyte GA-H270-Gaming 3
Asus Z270-A Prime
Gigabyte GA-B250-HD3P
Asus RoG Strix Z270F Gaming
Gigabyte GA-Z270-Gaming K3
Asus Strix H270F Gaming
Asus RoG Strix B250F Gaming
0 15000 30000 45000 60000
AIDA64 RAM
TrueCrypt 7.01a Benchmark ( TrueCrypt 7.01a Benchmark )
AES
Twofish
Serpent
Asus Maximus IX Extreme
Asus Z270-WS
Asus Maximus IX Apex
Asus Maximus IX Formula
Asus TuF Z270 Mark 1
Asus Maximus IX Hero
Asus Maximus IX Code
Gigabyte GA-Z270X-Gaming 7
Gigabyte GA-Z270X-Gaming 9
Asus RoG Strix Z270E Gaming
Gigabyte GA-H270-Gaming 3
Asus Z270-A Prime
Gigabyte GA-B250-HD3P
Asus RoG Strix Z270F Gaming
Gigabyte GA-Z270-Gaming K3
Asus Strix H270F Gaming
Asus RoG Strix B250F Gaming
0 2750 5500 8250 11000
[MB/s]
x264 HD5.1 ( x264 HD5.1 )
First Pass
Second Pass
Asus Maximus IX Extreme
Asus Z270-WS
Asus Maximus IX Apex
Asus Maximus IX Formula
Asus TuF Z270 Mark 1
Asus Maximus IX Hero
Asus Maximus IX Code
Gigabyte GA-Z270X-Gaming 7
Gigabyte GA-Z270X-Gaming 9
Asus RoG Strix Z270E Gaming
Gigabyte GA-H270-Gaming 3
Asus Z270-A Prime
Gigabyte GA-B250-HD3P
Asus RoG Strix Z270F Gaming
Gigabyte GA-Z270-Gaming K3
Asus Strix H270F Gaming
Asus RoG Strix B250F Gaming
0 50 100 150 200
x264 HD5.1

Utisci u radu i zaključak

Na polju overkloka nismo pomerili granice u odnosu na neke od prethodno testiranih Maximusa sa Intel Z270 čipsetom. Jednostavno u regularnim svakodnevnim uslovima za overklok, mogućnosti koje Formula nudi ne dolaze do izražaja. Stoga je naš testni Intel Core i5 7600K našao krajnji limit na 50 množiocu, odnosno na taktu od 5 GHz.


asus_maximus_ix_formula_oc.png


Asus Maximus IX Formula je fantastična matična ploča dostojna svojih prethodnika. Ne postoji loš ugao za ovu ploču kako što se izgleda tiče, tako i kvaliteta i mogućnosti. Završna obrada i posvećenost detaljima je besprekorna, a dodatak EK Waterblocks hladnjaka druge generacije je odličan potez proizvođača. Ipak, ukoliko već imate prethodu generaciju ili generalno dobru Z170 ploču, nadogradnja bi bila redudantna. Cena će biti visoka, ali to nije očekivao samo neko ko nikada nije bio u toku sa Asusovom "high-end" ponudom.


 asus_maximus_ix_formula_award_s.jpg


Prednosti:


- EK II hlađenje
- Kvalitet komponenti i izrade
- Panel sa konektorima
- Fantastično LED osvetljenje
- WiFi modul


Nedostaci:


- Cena
- Relativno mali broj unapređenja u odnosu na prethodnika

Cena: oko 50.000 RSD


Matičnu ploču za potrebe testa ustupio ASUS.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Asus TUF Z270 Mark 1

Test: Asus Crosshair VI Hero

10203
10205
10206
10207
10208
10209