Greška

Došlo je do greške.

Znate li koji smajli se najčešće koristi u Srbiji?

12.05.2022 14:41 | 0 Software/Web
Znate li koji smajli se najčešće koristi u Srbiji?

 

Kao i bilo koji drugi popularni jezik, korisnici prave svoje smajli-rečnike i drugačije interpretiraju različite ikonice, a sve u skladu sa kulturom, običajima i ličnim preferencijama. Primer radi, u Kini simbol dve „baci pet“ ruke znače isto što i znak kukuruza na TikToku i patlidžana na Instagramu.

Naravno, standardizacija, kao i u svakom jeziku ima političku dimenziju. Tako Unicode konzorcijumu, koji bira nove smajlije (emodžije) nisu toliko bitne manje grupe, za razliku od velikih tehnoloških kompanija koje imaju svoje predstavnike u upravnom odboru, i koje kroje i sudbinu smajlija.

Ali to je priča za neki drugi put. Nedavno završena analiza geotagovanih tvitova iz svake zemlje na svetu poslužila je za osnovu istraživanja koje za cilj ima da pokaže koji smajliji se najčešće koriste u zemljama širom sveta.

Svet_s.jpg

 

Naravno, napravljena je i mapa, jer kao i sa smajlijima, ponekad vam je lakše da samo kucnete smajli umesto da objašnjavate šta god da ste želeli da kažete. Ključni rezultati pokazuju da su smajli koji označava smejanje ili zaljubljeno lice najpopularniji, iza čega idu srce i smejanje do suza.

Pažnja u Kini i sa Grcima

Smajli koji se smeje i plače od smeha je najpopularniji u 75 zemalja, dok su Worldle smajliji mega popularni i u top 10 u Severnoj Americi. Sa druge strane, treba da znate da smajli koji označava tapšanje u Kini znači „vođenje ljubavi“ dok sa Grcima u konverzaciji treba da izbegavate palac na gore, jer ih možete uvrediti.

Balkan

I dok detaljniju analizu možete pronaći na Crossword-Solver sajtu, mi ćemo vam reći da je u Srbiji najpopularniji smajli srce, isto kao i u Hrvatskoj, Bosni, Crnoj Gori, Bugarskoj, Rumuniji. Italiji, Mađarskoj, Velikoj Britaniji, Rusiji, odnosno 18 zemalja u Evropi, dok na ostatku Starog kontinenta preovladava pomenuti smajli koji se smeje do suza u ukupno 14 zemalja.

 

Smajli sa suzama je mega popularan u Africi i Severnoj Americi, dok njihovi južni susedi dele osećanja poput nas sa Balkana – srcima… <3

Da li se slažete sa rezultatima ili neki smajli koristite više od srca?

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije


Tužbe protiv tehnoloških giganata u Rusiji, na meti Dell, Apple i Netflix

Saveti za dobre fotografije pametnim telefonom

10504
10505
10506
10507
10508
10509