Greška

Došlo je do greške.

Zbog čega je Windows 7 i dalje dobar izbor za kućne korisnike?

16.04.2018 13:33 | 29 Software/Web
Zbog čega je Windows 7 i dalje dobar izbor za kućne korisnike?


Tržišno učešće Windowsa 10 se povećava širom sveta, ali uprkos ponekad agresivnom pritisku koji je Microsoft implementirao kako bi korisnike naterao na nadogradnju, Windows 10 i dalje ima problema da se na tržištu takmiči sa svojim prethodnikom - Windowsom 7.

Prihvatanje Windowsa 10 se poboljšava, ali trenutno Windows 7 i dalje predstavlja najčešće korišćeni desktop operativni sistem na globalnom planu.

Ovo je svakako zabrinjavajuće za Microsoft zbog dva razloga. Prvo, što duže Windows 7 bude vodeći desktop operativni sistem, teže će softverskom gigantu biti da Windows 10 načini preferiranim izborom za sve korisnike. Windows 7 se i dalje smatra dobrim izborom od strane mnogih korisnika, a nadogradnja na Windows 10 ne predstavlja opciju za njih.

Drugo, sa približavanjem prestanka podrške za Windows 7, Microsoft bi mogao da se suoči sa onim što je imao kod Windowsa XP. Kada kompanija prestane da donosi sigurnosne zakrpe za Windows 7 u januaru 2020, svi oni koji su još uvek na ovoj platformi biće izloženi sigurnosnim napadima. A postojaće veliki broj ovakvih korisnika, s obzirom na to da Windows 7 trenutno ima tržišni udeo od oko 40 procenata.

Windows 7 i dalje dobro radi svoj posao

Povratak na Windows 7 mnogi korisnici smatraju dobrim izborom, a postavlja se pitanje zbog čega se ovo dešava. Windows 10 donosi veliki broj poboljšanja na skoro svim poljima, pa je pitanje zbog čega korisnici ne vrše nadogradnju?

Odgovor je zato što tim korisnicima ne treba ništa više od onoga što Windows 7 nudi. Ili bar oni tako smatraju.

Značajan deo Windows zajednice zanimaju osnovne radnje, poput pretraživanja veba, provere elektronske pošte i gledanja filmova ili slušanja muzike. Windows 7 nije izuzetak i iako mu nedostaju naprednije funkcije koje donosi Windows 10 verzija, Windows 7 i dalje veoma dobro služi svojoj nameni.

Glavni nedostatak: sigurnost

Jasno je je da Windows 7 može da pokreće Win32 softver, ali s druge strane, kada se koristi za pretraživanje interneta i druge jednostavne stvari ovo nije ono što predstavlja razliku tokom korišćenja platforme.

I dok se operativni sistem iz 2009. godine može smatrati pravim izborom kada se razmatraju korisnikove potrebe iz ove perspektive, isto se ne može reći i za sigurnost u poređenju sa Windowsom 10.

Očigledno je da je Windows 10 bezbedniji izbor, a operativni sistem dolazi sa tehnologijama koje štite korisnike čak i kada obavljaju osnovne radnje na njemu. S druge strane Windows 7 ne predstavlja najugroženiju platformu, a eksterne aplikacije, kao što su Google Chrome i antivirusi, mogu pomoću pri dodavanju dodatnog sloja sigurnosti kada je to potrebno. Sa izborom pravih aplikacija i osnovnim znanjem računara, Windows 7 bi mogao biti težak za probijanje kada je sigurnost u pitanju.

Postojeći tržišni udeo Windowsa 7 od 40+ procenata je pravi dokaz da mnogi korisnici i dalje ne smatraju Windows 10 najboljim izborom, prvenstveno zbog toga što njihov aktuelni operativni sistem radi sve ono što im je potrebno.

Izvor: Softpedia

mrtavker Član postova: 2937
--- link ---
Човјек је одустао од развоја и дао изворни код онима који желе да форкују пројекат. Ја иначе користим Линукс, али имам и десетку поред тога углавном за тестирање програма и слично. Мада сложићу се са овима који кажу да десетка и нема неке велике предности у односу на седмицу по обичан свијет, а за неке друге ствари то је већ дискутабилно.
Censored Član postova: 1437
Covek je pravio ranije verzije mnogo pre pojave 10-ke - zasto bi to radio ako sve moze da se podesi uz malo truda?
Neko od nas dvojice nije u pravu
BokiPK Vip member postova: 3724
Rekao sam "nije ni potreban". Klasik izgled i sve funkcije možeš i sam da podesiš uz malo truda čačkajući po opcijama.
Ali nebitno, svaka čast kratoru šela.
Censored Član postova: 1437
Citiram korisnika: BokiPKClassic shell nije ni potreban za W7
Jeste ako hoces da bas sve bude, koliko je to moguce, "classic", ukljucujuci i Windows Explorer.
BokiPK Vip member postova: 3724
Classic shell nije ni potreban za W7
Kakva šteta što developer nema više volje i želje da se nateže sa 655647897 novih Micro$oft bildova 10-ke.

Sony predstavio Xperia XZ2 Premium sa 4K HDR ekranom

Sertifikovani budžetski Samsung Galaxy J4 i Galaxy J6 telefoni

10504
10505
10506
10507
10508
10509