Greška

Došlo je do greške.

Zašto novi AMD Threadripper nije kompatibilan sa X399 matičnim pločama?

12.11.2019 12:47 | 0 Hardver
Zašto novi AMD Threadripper nije kompatibilan sa X399 matičnim pločama?

AMD je tokom prošle nedelje predstavio treću generaciju Threadripper procesora. Model Threadripper 3970X raspolaže sa 32C/64T konfiguracijom jezgara, pa je zbog kompleksnije strukture AMD morao da uvede novo sTRX4 procesorsko podnožje, a samim tim i nove matične ploče.

Potpuno novi TRX40 čipset je ekskluzivno dizajniran za podršku i rad sa trećom generacijom Threadripper-a. AMD je demonstrirao rad i pri tome pokazao kako zahvaljujući novoj platformi performanse veoma dobro skaliraju što je izuzetno dostignuće AMD-a i direktno ide u korist krajnjih potrošača. Međutim, novi Threadripper procesori nisu kompatibilni sa prethodnom generacijom X399 matičnih ploča zbog čega je određeni broj korisnika, nezadovoljan.

Pošto je novi Threadripper nekompatibilan sa X399 matičnim pločama, moraćete da kupite novi model baziran na TRX40 čipsetu. To je dalo mnogima povod da postupak AMD-a ocene arogantnim. Da stvar bude još gora, mnogi korisnici se pitaju zašto je to učinjeno pošto je broj pinova na najnovijoj Ryzen Threadripper seriji nepromenjen (4096). Zato se sasvim logično javlja sumnja zašto novi procesori nisu kompatibilni sa starijim matičnim pločama?

 

Pogledajte još: AMD najavio Ryzen 9 3950X, otključani Athlon 3000G

Obzirom na sve veće nerazumevanje korisnika, kompanija AMD je morala da se obrati zvaničnim saopštenjem. AMD je istakao da treća generacija Ryzen Threadripper procesora podržava ukupno 88 PCIe 4.0 transportnih putanja koji jednostavno ne postoje na prethodnoj X399 generaciji matičnih ploča. Maksimalni protok podataka na relaciji CPU-čipset je povećan čak tri puta. Zahtevi po pitanju kvaliteta električnih signala su značajno podignuti, tako da stara X399 platforma ne može da ih ispuni. Zbog toga je zamenjena boljom i bržom sTRX platformom.

U tom kontekstu, AMD zvaničnici su obećali da je nova sTRX platforma u potpunosti redizajnirana kako bi izašla u susret sa budućim zahtevima za nadogradnju. U tom pogledu je fleksibilnija i možete biti sigurni da će biti aktuelna tokom dužeg perioda u budućnosti!

Izvor: HKPC
 
 
Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije
 

Komentari

0 Dodaj komentar

Nvidia predstavlja Ampere, prvi RTX 3080 stiže na leto 2020.

Ako prebacujete i čuvate puno podataka, Kingston DC 450R SSD je prava stvar

10203
10205
10206
10207
10208
10209