Greška

Došlo je do greške.

Zašto Google izbegava da pominje Android?

13.10.2018 16:01 | 3 Software/Web
Zašto Google izbegava da pominje Android?


Android je jedan od najprisutnijih operativnih sistema na svetu i jedan od najvažnijih delova poslovanja kompanije Google. Međutim, postaje sve jasnije da kompanija više ne želi ovu reč povezanu sa svojim telefonima. Najnoviji dokaz za ovo se nalazi u transkriptu nedavno održanog događaja, tokom kojeg su predstavljeni Pixel 3 i Pixel 3 XL telefoni.

Reč "Android" nije nije pomenuta nijednom tokom Google 2018 keynote događaja. To je prvi put da je Google održao ovakav javni hardverski događaj - od uvođenja operativnog sistema u 2008. godini - a da platforma bar jednom nije pomenuta po imenu.


Pogledajte još: Google Pixel 3 i 3 XL predstavljeni: veći ekrani, bežično punjenje


Ipak, ovo nije prvi put da vidimo da se naziv Android odbacuje. Najvažnije aplikacije Google-a takođe su izgubile Android iz svojih naziva tokom poslednjih nekoliko godina. Android Pay je rebrandiran u Google Pay. Android Messages je preimenovan u Messages na Play Store-u tokom poslednjih nekoliko meseci (iako zadržava Android ime na vebu). Google-ov operativni sistem za nosive uređaje Android Wear sada je Wear OS.

Ovo čak ne predstavlja ni sve brendove i proizvode koje je Google predstavio u poslednjih nekoliko godina, a  koji su iza sebe ostavili bilo kakvo pominjanje operativnog sistema, umesto čega sada koriste Google oznaku. Google One, Google Tasks, Google Allo i Google Duo su među njima. Nisu svi kompanijini proizvodi i servisi rebrandirani kao "Google", ali je ovo svakako popularna zamena.

Naravno, ime ostaje u nazivu većine Android OS servisa: Android TV, Android Auto i Android Things su i dalje u opticaju.

Nije tajna da Google Pixel 3 i Pixel 3 XL koriste Android. Reč je moguće pronaći u Settings aplikaciji, a Google će je direktno izgovoriti ukoliko postavite pitanje u vezi sa Androidom. Kompanija i dalje promoviše Android i sve njegove najnovije funkcije na sav glas.

Međutim, Android brend je polako nestajao iz Google proizvoda i kompanijinih marketinških poruka, još od objave originalnog Google Pixela. Umesto Androida, Google se fokusirao na Chrome OS o kojem se dosta govorilo tokom događaja - od toga odakle dolazi, zašto ima smisla na tabletima i pomenut je kao odlična alternativa za Windows i macOS.

Kada su u pitanju mobilni telefoni, postoji percepcija javnosti da Android telefoni imaju reputaciju da su jeftiniji i nižeg kvaliteta od iPhone modela. Od samog starta platforme, jedan od najatraktivnijih aspekata Androida je bio uobičajeno niža cena telefona u odnosu na iPhone.


Pogledajte još: Android platforma proslavlja deseti rođendan


Zbog ovoga je razumljivo, s obzirom na asocijaciju koju Android stvara kao brend "nižeg kvaliteta", da je Google odlučio da ovo ime ne povezuje sa svojim najnovijim telefonima. Bar ne u smislu marketinške poruke koja se predstavlja javnosti. Ovo je i jedan od razloga zbog kojih je Google poslednjih godina dosta sredstava uložio u izgradnju Pixel brenda.

Još jedan aspekt bi mogao biti to da Google razmatra da li Android brend šalje najbolju poruku širokom spektru kupaca, kojima želi da prezentuje svoje proizvode. Jedan od problema možda je to da reč zvuči robotski i previše tehnički - suprotno od prijateljske i domaćinske slike kakvu Google trenutno gradi oko svojih linija proizvoda.

Ipak i pored svega navedenog, Android brend još nije mrtav. Barem kada je tehnička strana stvari u pitanju, nema razloga da se očekuje da će Google uskoro preimenovati svoj mobilni operativni sistem. Android je pomenut bezbroj puta tokom Developer konferencije Google I/O 2018 keynote-a na proleće i očekuje se da će se to nastaviti i u godinama koje dolaze.

Izvor: 9to5google

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Uros Neregistrovan korisnik
I ne zasluzuje da ga upotrebljuje,to vise nije android koji ie bio,android je bio do 7.0,nougat,oreo i pie su jedna glupost najobicnija,puno bloatware od google-a,bezbroj nekih google aplikacija koje ti nikad nece trebati,telefoni sa nougata na oreo su znacajno sporiji,pogotovo oni sa manjkom RAM-a.Zanimljivo da se ukidanje nexusa i taj bezobrazluk desilo u isto vreme,valjda im je sve malo,a ne umeju ni casno da dizajniraju jedan telefon,kako koja generacija,sve je ruzniji,cak je prvi pixel bio i najlepsi.
gavra the black Novi član postova: 59
Evo gledao sam keynote a nisam ni provalio da nisu pomenuli Android nijednom.

Facebook ističe da je nedavni hakerski napad kompromitovao 29 miliona naloga

Poznati Call of Cthulhu PC sistemski zahtevi

10504
10505
10506
10507
10508
10509