Greška

Došlo je do greške.

Zahuktava se rat cena između kompanija AMD i Nvidia, konačno stižu povoljne grafike

21.05.2022 13:58 | 0 Hardver
Zahuktava se rat cena između kompanija AMD i Nvidia, konačno stižu povoljne grafike

Cena AMD grafičkih karti konačno su počele da padaju, a njima se polako pridružuju i Nvidia modeli. Zvuči blesavo, ali izgleda da će u svetu uskoro moći da se kupe AMD grafike po preporučenoj ceni. Džabe se nadate, u Srbiji će to i dalje biti bar 40% više. Bar nije 300%, kao što je to bilo u sred kripto ludila.

Sve je krenulo kada je jedan od najvećih online prodavaca u SAD, Newegg drastično oborio cene AMD grafika, opasno se približavajući preporučenim cenama (one koje se reklamiraju na premijerama), a ubrzo su istim putem krenuli i drugi prodavci, piše TechRadar.

Blizu preporučenih cena

Prema trenutnom stanju cena u SAD, AMD grafike su na oko 5% iznad preporučenih cena, što se nije desilo od 2019. godine. Iako u normalnim uslovima ovo nije razlog za radovanje, u poslednje tri godine ništa oko cena nije bilo normalno, pa je i ovakav razvoj korak na bolje. Tužno, ali tako je.

Primera radi cena AMD Radeon RX 6600 XT je pala za 15%, 6700 XT za 14%, a 6800 XT za 13%. Grafika koja je predstavljena u maju, Radeon RX 6950 XT sa preporučenom cenom od 1.100 USD, za toliko se prodaje na Newegg sajtu, dok je budžetski orijentisani Radeon RX 6650 XT prodaje za oko 400 USD (70.000 din kod nas).

Toxic.jpg

Nvidia grafike

Ovaj potez prodavaca uzdrmao je tržište grafičkih karti, ali je situacija sa Nvidia modelima malo komplikovanija. Naime, nakon što je Nicehash objavio način da se većina RTX 30 modela otključa i koristi za kopanje kriptovaluta, zalihe LHR grafika su planule širom sveta.

Ipak, pad cena u odnosu na april mesec zabeležio je oko 6%, što je put kojim želimo da se cene kreću u narednim mesecima. Na globalnom nivou cene Nvidia grafika se prodaju za oko 35% više od preporučene cene, odnosno 70% više u Srbiji.

Ovo je dobra vest pre svega za gejmere koji sada konačno mogu da sebi priušte kvalitetnu grafiku koja ne košta kao dobar gejming laptop. Treba uzeti u obzir i činjenicu da je pad cena posledica stabilizacije proizvodnje i volumena, kao i pada cena kriptovaluta, što je loše za rudare i investitore u kriptovalute, a dobro za gejmere.

Zagrejte kokice

Ono što čekamo je da otpočne dobro poznati rat cena između ljutih konkurenata, kompanija AMD i Nvidia, jer ukoliko stanje na kripto tržištu potraje neće im biti dovoljno da predstave novu grafiku i gledaju kako im se lager čisti u roku od nedelju dana, već će morati malo da se potrude, i da im ne padne na pamet da predstave grafike kao što je RTX 1630

Predstavljanje novih Poco telefona (video)

Qualcomm zvanično predstavio Snapdragon 8+ gen 1 i 7 gen 1 platforme

10203
10205
10206
10207
10208
10209