Greška

Došlo je do greške.

Zabrana Huawei opreme bi mogla naneti značajnu štetu razvoju 5G mreže u Evropi

31.01.2019 21:30 | 6 Biznis IT
Zabrana Huawei opreme bi mogla naneti značajnu štetu razvoju 5G mreže u Evropi


Nemačka i vlade nekih drugih zemalja u Evropi poslednjih nedelja razmatraju da li da implementiraju restrikcije na korišćenje opreme kompanije Huawei, a sve zbog strahova da bi kineske agencije mogle koristiti tu opremu za špijuniranje drugih zemalja. Huawei je u više navrata odbacio navode o ovakvim akcijama i izrazio stav da su strahovi ovog tipa neosnovani.

Huawei se našao u još neugodnijem položaju nakon što su Sjednjene Američke Države dodatno podigle tenziju u ponedeljak, kada su federalne vlasti optužile Huawei za krađu trgovinskih tajni od svog rivala iz Amerike, kompanije T-Mobile US Inc. Takođe, Huaweiju se na teret stavlja i to da je prekršila sankcije time što je poslovala sa Iranom.

Evropa se praktično našla u sredini ovog trgovinskog rata između SAD i Kine, a interne analize kompanije Deutsche Telekom AG ukazuju da bi Evropa značajno zaostala za SAD i Kinom u trci sa instaliranjem naredne generacije bežičnih mreža, ukoliko bi vlasti u Evropi zabranile Huawei opremu.

Zvaničnici najvećih evropskih telekomunikacionih kompanija su upozorili da bi uklanjanje kineskog giganta sa liste provajdera mreže pete generacije odložilo implementaciju 5G tehnologija za bar dve godine, prema rečima ljudi upoznatih u dokumentaciju na kojoj Deutsche Telekom radi poslednjih nedelja. Zvaničnik Deutsche Telekoma nije želeo da komentariše ove navode, kako piše Bloomberg.

Prema navodima, dokumentacija Deutsche Telekoma pokazuje da je evropska telekomunikaciona industrija prilično nervozna zbog toga što bi vlasti mogle upropasatiti pažljivo kreirane planove o ekspanziji mreže naredne generacije.

Huawei je postao vodeći dobavljač opreme za telekomunikacione kompanije u Evropi, koje se spremaju da potroše milijarde evra za implementaciju 5G tehnologija, koje će podržati nove aplikacije poput samovozećih automobila, pametnih kućnih aparata i povezanih fabričkih postrojenja.


Ne propustite test: Huawei P Smart 2019 (Video)


Samo Deutsche Telekom, koji je centar Bloombergovog izveštaja, ima instalirane Huawei sisteme u hiljadama svojih bežičnih tornjeva. Oprema kineske kompanije je takođe i u srcu nekih bitnih cloud proizvoda nemačkog telekomunikacionog giganta. U svojoj internoj analizi, Deutsche Telekom ističe da 5G mreža mora da se izgradi preko postojeće 4G infrastruktrure, koja se u velikoj meri oslanja na opremu kompanije Huawei. To znači da bi potencijalna zabrana Huawei opreme primorala kompanije da zamene kompletnu opremu, što bi industriju stajalo milijarde evra.

Sugeriše se da je malo verovatno da bi se vlasti u Evropi odlučile na retroaktivnu zabranu korišćenja Huawei 4G opreme. Australija i Novi Zeland su, na primer, zabranili kupovinu Huawei opreme koja se bazira isključivo na 5G mrežama. Neke telekomunikacione kompanije su već počele da limitiraju svoju saradnju sa kompanijom Huawei, kako pritisak na kineskog proizvođača nastavlja da raste, izveštava Bloomberg. Vodafone je ranije objavio da suspenduje kupovinu neke Huawei opreme za svoje mreže u Evropi, dok je Deutsche Telekom prošlog meseca istakao da preispituje svoju strategiju kupovine.

Naravno, odbacivanje kompanije Huawei u Evropi nikako ne bi moglo da protekne glatko. Većina provajdera opremu od Huaweija naručuje zbog toga što se tehnologija kineskog proizvođača smatra superiornijom od one koju nudi konkurencija. Ericsson AB, Nokia Oyj, Cisco Systems Inc. i Samsung Electronics Co. bi morali da uskoče sa svojim rešenjima ukoliko bi Huawei bio zabranjen, a ovo bi potencijalno moglo dovesti i do nestašice pomenute opreme.

Izvor: Bloomberg

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

alfaunits Član postova: 43014
Citiram korisnika: ProdayKoji će mi, ni 4g ne koristim. Još kad skontaš princip kako radi 5G i koliko više antena mora da se postavi u odnosu na ranije verzije jasno ti odma bude da nikako ne može da bude dobro po zdravlje.
Citiram korisnika: DukeLanderMislis da je stetnije od vec pretrpanog etera?
Ma to je to, nema EU nista protiv Huawei-a, nego je ovo nacin da ne ispadne da su protiv kapitalizma, nego eto... umesto "stetno zracenje", ono "national security"
Proday Član postova: 15287
Pa neće oni skloniti tj raščistiti stari "eter" već samo dodaju novi na već postojeći kao i do sada što je bilo! A obzirim na kom principu radi, samo 5g će dobiti više predajnika nego svi predhodni zajedno verovatno.
Sent from my SM-N960F using Tapatalk
DukeLander Moderators postova: 8137
Mislis da je stetnije od vec pretrpanog etera?
Sent from my BLN-L21 using Tapatalk
Proday Član postova: 15287
Koji će mi, ni 4g ne koristim. Još kad skontaš princip kako radi 5G i koliko više antena mora da se postavi u odnosu na ranije verzije jasno ti odma bude da nikako ne može da bude dobro po zdravlje.
Sent from my SM-N960F using Tapatalk
Srdjan Član postova: 473
Kakvo je vase misljenje o ovim 5G mrezama? Stetno ili ne? Da li ih uopste treba uvoditi?

Samsung zaštitio naziv za Perenna displej

3D renderi savitljivog Huawei telefona

10604
10605
10606
10607
10608
10609