Greška

Došlo je do greške.

WPA3 donosi još bolju sigurnost za Wi-Fi

26.06.2018 14:20 | 2 Hardver
WPA3 donosi još bolju sigurnost za Wi-Fi


Wi-Fi sigurnost nakon 14 godina konačno dobija poboljšanje. Wi-Fi Alliance je zvanično objavio WPA3, standard naredne generacije koji obećava da će ispraviti brojne ranjivosti koje već duže postoje u sferi bežičnih mreža.

Ono što je najistaknutije, WPA3 donosi individualnu enkripciju podataka, koja bi korisničke podatke trebalo da zaštiti od prisluškivanja u okviru Wi-Fi mreže. Ugrađena je i naprednija opcija logovanja, baziranog na lozinkama, preko Simultaneous Authentication of Equals - protokola koji smanjuje šanse da neko pogodi vašu lozinku, čak i ukoliko je ona slaba.
Pogledajte još: Facebook i Qualcomm donose veoma brz Wi-Fi u gradove


Oni koji koriste WPA3-Enterprise sigurnost profesionalnog nivoa, dobijaju ekvivalent 192-bitnoj enkripciji, koja bi trebalo da omogući da sigurnosni podaci budu teže "probijeni". Tu je i lakše podešavanje pametnih kućnih uređaja kroz Easy Connect, koji omogućava da se telefon koristi za podešavanje Wi-Fi uređaja koji imaju mali displej ili uopšte nemaju displej.

Kada će WPA3 stići na korisničke uređaje zavisi od indiovidualnih kompanija, koje će podršku za standard objavljivati u zakrpma i u novom hardveru. WPA2 će sigurno još dugo biti prisutan, ali će WPA3 podrška u nekom trenutku postati dominantna i obavezna na svim Wi-Fi Alliance sertifikovanim proizvodima.

Izvor: Engadget

Komentari

0 Dodaj komentar

Microsoft Edge za Android i iOS dobio ugrađeni ad blocker

Xiaomi Mi Max 3 Pro će imati baš ogromnu bateriju

10203
10205
10206
10207
10208
10209