Greška

Došlo je do greške.

World Wide Web proslavlja 30. rođendan

12.03.2019 19:30 | 0 Software/Web
World Wide Web proslavlja 30. rođendan


World Wide Web je nastao pre tačno 30 godina, i najveći deo korisnika je zahvalan za njegovo postojanje. Takav slučaj je i sa kompanijom Google, koji slavi godišnjicu World Wide Weba Doodle-om koji nas vraća na jednostavnije vreme (Doodle doduše nije vidljiv u našoj zemlji, ali ga mogu videti zemlje u okruženju i većem delu sveta).

Grafika od danas sadrži nostalgičan 8-bitni font i glomazni računar sa CD drajvom i tastaturom sa velikim, nezgrapnim tasterima. Pomoću dial-up modema, slika rotirajuće zemlje polako (gotovo piksel po piksel) se učitava na ekran.

Na današnji dan 1989. godine, engleski softverski inženjer Tim Berners-Lee dao je predlog koji je detaljno opisao stvaranje World Wide Web. Odgovor njegovog šefa tada je bio da su njegove ideje "nejasne, ali uzbudljive".
U godinama koje su usledile, Berners-Lee je kreirao prvi HTML jezik, HTTP aplikaciju, kao i prvi veb browser. Trideset godina kasnije imamo skoro dve milijarde sajtova na internet mreži i gotovo ništa što se ne može uraditi klikom na taster.

"Veb je postao javni trg, biblioteka, ordinacija, prodavnica, škola, dizajn studio, kancelarija, bioskop, banka i još mnogo toga", napisao je Berners-Lee u otvorenom pismu. "Ali je takođe stvorio i priliku za prevarante, dao glas onima koji šire mržnju i olakšao činjenje različitih vrsta kriminala", dodao je on.

Berners-Lee je zato ove godine, u rođendanskoj poruci World Wide Weba, naglasio potrebu da se "udružimo zajedno kao globalna veb zajednica", pozivajući kompanije, vlade i pojedince da učine više. "Danas, polovina sveta je onlajn. Više nego ikada je hitno da se osigura da druga polovina ne ostane oflajn, i da svi doprinesu mreži koja pokreće jednakost, prilike i kreativnost."

Izvor: Google

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije


Komentari

0 Dodaj komentar

Renderi otkrivaju boje u kojima će stići Huawei Nova 4e

Slanje enkriptovanih fajlova preko Firefox Send servisa od danas je dostupno svima

10504
10505
10506
10507
10508
10509