Greška

Došlo je do greške.

Windows XP izložen napadima zbog dokumenata ukradenih od NSA

28.05.2017 13:30 | 16 Software/Web
Windows XP izložen napadima zbog dokumenata ukradenih od NSA

Bezbednosni istraživači su otkrili da su Windows XP i Windows Server 2003 operativni sistemi izloženi napadima širom sveta, a sve to se dešava na bazi ranjivosti koja je otkrivena u ukradenim dokumentima iz NSA.

Podsetimo, dokumente je ukrala hakerska grupa Shadow Brokers. Shadow Brokers je upao u NSA sisteme prošle godine i ukrao dokumente u kojima se vide ranjivosti koje je NSA koristila da prodre u sisteme širom sveta. Hakerska grupa je objavila dokumenta početkom godine kada su se i desili napadi.

Drugi talas napada stiže zabrinjavajućim tempom, upozoravaju bezbednosni eksperti, i baziran je na hakerskom alatu nazvanom EsteemAudit koji je takođe ukraden iz dokumenata NSA. U ovom slučaju, sistemi koji i dalje dobijaju podršku su zakrpljeni u martu, ali je problem što su Windows XP i Windows Server 2003 penzionisani u 2014. godini.

Iako Microsoft tek treba da obezbedi zakrpu za Windows XP, bezbednosni istraživač enSilo objavio je third-party ispravku koja pomaže blokiranje napada koji bivaju pokrenuti sa EsteemAudit.

NSA obavestila Microsoft o WannaCry ranjivosti tek nakon 5 godina korišćenja

Izvor: Softpedia

Sve informacije vezane za Microsoft, možete pogledati na našem Microsoft hub-u 

 

hsv.stoned Član postova: 21694
Citiram korisnika: yooyoDaj šta pričaš... Treba ti magnetna rezonanca, 20 komada... onda ti npr. Siemens napiše tender, dobije ga i isporuči ih sa win xp.Domaća pamet postoji, ali ne može da se vidi od bratskih i stranačkih veza.Sent from my Nexus 6P using Tapatalk
+ ∞, to je to.
mitar1982 Član postova: 3190
Javna uprava može da radi iz bilo kojeg browsera, u bilo kojem operativnom sistemu, bez ikakvih specijalnih sertifikata, java, ...ca, palaca i sl. I bez potrebe da se korisnik mlati sa kojekakvim posebnim linux distribucijama.
yooyo Moderators postova: 10855
@ABET:
Propustio se jedan detalj iz moje poruke... Deo gde sam napisao da ti Siemens NAPIŠE TENDER koji posle lagano dobije. Misliš da neko ko odlučuje o nabavci specifične opreme razume sigurnosne rizike pri izboru operativnog sistema? Pa taj je srećan što ima novi windows na spravi od milion eura. Kako li će sada raditi MR kada se win10 restartuje posle updejta, često i u sred posla.
Slažem se da država treba da stekne IT nezavisnost i da investira u razvoj OS i servise koje će svaki građanin moći besplatno da koristi. Naravno niko neće pisati drivere, ali je dovoljno da se upakuje jedna E-uprava Linux distribucija koju možeš da instaliraš na svoj računar ili da bootuje sa usb/cd/dvd i odatle završiš sve administrativne poslove bez cimanja sa sertifikatima, karticama, javama i bitovima.
Sent from my Nexus 6P using Tapatalk
NevisStarShine Član postova: 1445
Abet, kazes nuklearke sa Windowsom XP? To je i dalje mnogo modernije od USA varijanti u mnogim slucajevima, jer su te nuklearke starije i od Microsofta i rade vec 40-50 godina bez prekida i cekaju komandu.. Slicno je i u Rusiji.
Jedino si u pravu da bi Linux morao da bude prisutniji u javnim sluzbama, tamo nema potrebe za Windowsom (izuzev, je l', drajverske). To je cak i skuplje resenje ali mnogo bolje, bas zbog ovih Microsoftovih backdoor gluposti.
ABET Users postova: 13912
Kakva je to pamet koja za 17 godina ne može da napravi ono što Švabo i Japanac mogu? Kinezi lepo ukradu dizajn i naprave svoju verziju.
Ne pričam o mašinama nego o softveru. Ako Siemens samo prodaje sa Windowsom, nađeš nekog ko ne radi tako. Nisu oni jedini proizvođači tih mašina. Platiš više razume se, akcenat je na bezbednosti a ne na ceni koštanja. Za takve stvari uvek mora biti para u budžetu a ne da se ganjaju neke mutne donacije i dilovi. Normalan čovek zna šta su prioriteti u životu, problem je Srbijom upravljaju idijoti.
To što Siemens zavisi od Microsofta, njihov problem. Nije to nešto čime bi mi trebali da se bavimo već razlog da ih obiđemo u širokom luku.

Pogledajte najavni trejler za Far Cry 5 (video)

CLIP je novo oružje za saniranje grešaka u Windowsu 10

10504
10505
10506
10507
10508
10509