Greška

Došlo je do greške.

Windows 11 testira vidžete na desktopu

20.05.2022 18:30 | 0 Software/Web
Windows 11 testira vidžete na desktopu

Operativni sistemi Windows XP i Vista podržavali su vidžete, pardon, “gedžete”. Tada ste mogli da na vašu radnu površinu postavite analogni sat, kalendar, i mnoge druge stvari za koje ste smatrali da bi vam povećali produktivnost i ulepšali radno okruženje. Međutim, dugo ih nije bilo i nekako smo i odustali od njihovog povratka.

Promena strategije

Iako smo se skoro pa zauvek oprostili od Windows vidžeta, kompanija Microsoft počela je sa testiranjem najnovije Insider Preview Build 25120 u kojoj su se našli ni manje ni više nego interaktivni desktop vidžeti. Dobrodošli nazad.

Jedan jedini

U ovom trenutku moguće je isprobati samo jedan jedini interaktivni vidžet, a u pitanju je traka za pretragu koju je moguće postaviti na proizvoljnu poziciju na radnoj površini ekrana. Ovo veoma podseća na sličnu traku za pretragu koja je već neko vreme prisutna unutar Android operativnog sistema.

Samo Edge

Naravno, ova traka za pretragu rezultate prikazuje unutar Microsoft Edge pretraživača, pa ukoliko želite da je koristite morate se priviknuti na njega, hteli ne hteli. U ovom trenutku nije moguće koristiti niti jedan drugi pretraživač uz ovaj vidžet, čak ni ukoliko koristite Chrome ili Opera.

Winn.jpg

Vesnik promene

U ovom trenutku, Windows 11 podržava korišćenje vidžeta, ali samo na određenom mestu unutar panela kome možete pristupiti samo iz taskbar-a. Nije moguće premestiti ih na radnu površinu niti koristiti u bilo kom drugom kontekstu.

Nadamo se da stidljivo eksperimentisanje kompanije Microsoft sa trakom za pretraživanje interneta na radnoj površini predstavlja vesnik novog vremena i mogućnost i za premeštanje ostalih dostupnih vidžeta na radnu površinu.

Trenutno nije poznato hoće li ovo postati dostupno svim korisnicima, jer Microsoft tvrdi da je u pitanju samo eksperiment. Mi se nadamo da hoće, jer je svaki vid dodatnog prilagođavanja operativnog sistema sopstvenim potrebama korak u dobrom smeru.

Izvor: How-To Geek

Bez barijera - Petal Search, AppGallery i Gspace omogućavaju instaliranje svih aplikacija na Huawei telefone

5 načina na koje Motorola edge 30 pro može da vam olakša posao

10504
10505
10506
10507
10508
10509