Greška

Došlo je do greške.

Windows 11 postaje sve bolji

28.05.2022 20:13 | 0 Software/Web
Windows 11 postaje sve bolji

Ogromna većina korisnika za otvaranje datoteka koristi aplikacije koje standardno stižu uz Windows operativni sistem. To je upravo onaj tip aplikacija koji pokrećemo po nekoliko puta dnevno tj najčešće korišćeni tip programa. Mnogo je manji broj onih koji koriste opciju “Open with” i eksterne aplikacije. Microsoft je u najnovijem izdanju Windows 11 operativnog sistema, koristeći se iskustvima, savetima i zahtevima korisnika, najviše unapredio grupu tzv “inbox” aplikacija.

Windows 11 inbox aplikacije služe onoj osnovnoj, esencijalnoj svrsi otvaranja najrazilčitijeg tipa datoteka koje najčešće razmenjujete, pronalazite na web-u ili ih dobijate elektronskom poštom. Zbog toga je njihova važnost velika iz perspektive svakodnevnog funkcionisanja i rada.

Upravo je to razlog da vas malo podsetimo na njih i skrenemo pažnju šta je to poboljšano u najnovijoj verziji Windows 11 OS-a.

Paint

Ulepšana aplikacija za instant crtanje i obradu fotografija u verziji za Windows 11 je postala moderna verzija klasičnog programa. Korisnički interfejs je iz korena unapređen i modernizovan kako bi se uklopio u vizuelni identitet novog operativnog sistema.  Posebno ističemo pojednostavljenu traku sa alatima, zatim novi set alat za manipulaciju tekstom kao i osvežene dijaloge za upravljanje bojama i “Resize and Skew” opciju.

 paint_Win11.jpg

 

Notepad

Notepad je jedna od osnovnih aplikacija na Windows OS-u. Potpuno je redizajnirana funkcija pronalaska i zamene određenih delova datoteke koju “editujete”, pri čemu su dodate nove mogućnosti poput višestrukih “undo” koraka. Tu su i ostala poboljšanja koja bi jedan klasični editor trebao da ima.

 notepad_Win11.jpg

 

Photos

Aplikacija za brzi pregled fotografija je učinjena još bržom i lakšom kako bi uživali u radu sa fotografijama. U novoj verziji aplikacije, prikaz fotografija ide od ivice do ivice ekrana dok su alati za osnovnu obradu fotografija prikazani na osveženoj traci koja omogućava lakši rad i brži izbor željene opcije. Takođe, ugrađena je opcija višestrukog prikaza pomoću koga je moguće uporediti više fotografija u jednom prozoru. Posebno je korisna “filmstrip” opcija koja se u vidu trake pojavljuje u dnu prikazane fotografije, a omogućava da lako i brzo preskačete sa fotografije na fotografiju.

 photos_Win11.jpg

 

Snipping Tool

Snipping Tool je potpuno nova aplikacija koja je kombinacija najboljeg od klasičnog alata za kopiranje sadržaja ekrana i aplikacije “Snip & Sketch”, zapravo evolucija najboljih opcija kada vam je potrebno da brzo snimite i sačuvate sadržaj koji se trenutno prikazuje na ekranu vašeg monitora. Pri tome je mnogo jednostavnija i brža od većini korisnika uobičajene “Print Screen” + “Paint” opcije jer odmah selektujete i isecate samo sadržaj koji vam je potreban. Istovremeno, klasični instant “screenshot” snimate kombinacijom “WIN + SHIFT + S” tastera.

 snippingTool_Win11.jpg

 

Media Player

Redizajnirani Media Player je svakako jedan od najčešće korišćenih aplikacija u Windows OS-u, a omogućava da brzo i lako pustite video klip, film ili muziku. U osnovi Media Player-a je baza muzičkih sadržaja sa kompletnim spiskom funkcija koje vam omogućuju brzu pretragu i reprodukciju, kao i da kreirate i lako upravljate “play” listama. Pri tome će na pregledan način u svakom trenutku omogućiti prikaz i pristup vašim lokalno sačuvanim muzičkim i video kolekcijama uz izgled i osećaj koji se potpuno uklapa u atraktivno Windows 11 grafičko okruženje. Dodata je i opcija “CD playback”.

 mediaPlayer_Win11.jpg

 

Clock

Koliko me je puta spasila opcija štoperice u aplikaciji časovnika. Ovog puta tu je i nova “Focus Session” funkcija koja vam pomaže da ostanete fokusirani i produktivniji. Podesite koliko vremena imate za određeni posao, Clock aplikacija će vam pomoći da ostanete usresređeni na posao koji morate uraditi za određeno vreme. Uz to izaberite i neku finu muziku da bi ste se fokusirali na Spotify i ostanete u toku sa tekućim dnevnim zadacima i na taj način izgradite zdrave digitalne navike.

 clock_Win11.jpg

 

Calculator

Windows kalkulator je vizuelno modernizovan kako bi se uklopio u grafičko okruženje Windows 11 verzije operativnog sistema, a uz to je dobio i pregršt novih, korisnih funkcija. U pitanju je program, zapravo vrlo dobar alat koji će vam pomoći da završite domaći zadatak iz matematike, jednostavnije upravljate svojim finansijama, nacrtate i analizirate jednačine na grafikonu. Ujedno je i program za izračunavanje kompleksnih trigonometrijskih, algebarskih i  složenih matematičkih izraza.

 calculator_Win11.jpg

 

Sound Recorder

Sound Recorder je poput prethodnih aplikacija dobio vidno lepše grafičko unapređenje i interfejs koji daje mnogo više informacija tokom snimanja i reprodukcije. U novom izdanju je dodata podrška za izbor uređaja za snimanje i izbor formata datoteke direktno iz aplikacije, a što je bio najčešći zahtev za unapređenjem od strane korisnika. Na kraju tu je nova i zanimljiva “dark” tema.

  soundRecorder_Win11.jpg

Pored nabrojanih, svima dobro poznatih aplikacija, tu su i neke nove poput Phone Link-a koji će učiniti vaš Android mobilni uređaj i Windows PC još bližim i lakšim za razmenu sadržaja, kontakata i ostalih svakodnevno bitnih informacija.

Komentarišite kako se vama sviđa Windows 11 i da li planirate skoriji prelazak na novu verziju Windowsa? 

M.2 SSD postaje širi, uskoro novi tip konektora

Testirali smo za vas: Honor Magic4 Lite

10504
10505
10506
10507
10508
10509