Greška

Došlo je do greške.

Windows 10 studija otkriva da su automatska ažuriranja efektna ali zbunjujuća

01.03.2019 11:30 | 0 Software/Web
Windows 10 studija otkriva da su automatska ažuriranja efektna ali zbunjujuća


Nedavna studija je pokazala da, iako su automatska ažuriranja koja Microsoft praktikuje za Windows 10 dobra u zadržavanju računara sigurnim, sam proces je više zbunjujuć nego što bi trebalo da bude.

Deo problema je to što korisnici nisu svesni određenih kontrola koje su im dostupne. Istraživači sa Univerzitetskog koledža u Londonu anketirali su 93 korisnika Windows 10 Home sistema i otkrili da samo 28 procenata njih zna za funkciju "active hours", koja omogućava da se postavi vremenski okvir tokom kojeg Windows neće restartovati računar kako bi instalirao automatsko ažuriranje.

"Polovina naših učesnika prijavila je neočekivana restartovanja, dok je polovina prijavila rastuću zabrinutost zbog stanja njihovog uređaja ukoliko je ažuriranje trajalo dugo", ističu autori izveštaja. Teret na kraju pada na korisnike da shvate koje kontrole su im dostupne, mada je istaknuto da je sistem ažuriranja u Windowsu 10 pomalo konfuzan.

win102_16.jpg

Autori su kreirali dijagram (dostupan u okviru studije), zasnovan na onome što su primetili na virtuelnoj mašini koja je sadržala snapshot sveže Windows 10 Home instalacije. Kad god bi Microsoft objavio nova ažuriranja, autori su vratili snapshot kako bi omogućili virtuelnoj mašini da preuzme i instalira to ažuriranje. Ovo im je omogućilo da isprobaju različite scenarije.

Važno je napomenuti da studija ne omalovažava automatsko ažuriranja u Windowsu 10, i navodi da se ova funkcija može smatrati uspešnom. Međutim, takođe otkriva da postoji nekoliko oblasti gde su moguća pobočjšanja, posebno kada je reč o ponovnom pokretanju sistema, kao i da "active hours" funkcija bez sumnje ima dosta mana.

Prema mišljenu autora izveštaja, podrazumevane postavke za aktivne sate nisu pogodne za 97% korisnika. Deo razloga za ovo je to što aktivni sati podrazumevano traju između osam časova pre podne i 17h popodne, što odgovara najvećem broju poslovnih korinsika ali ne i kućnim korisnicima.

Izvor: PCGamer

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije


Komentari

0 Dodaj komentar

Google istražuje 'back/forward cache' opciju kako bi ubrzao pretragu veba

YouTube obrisao desetine miliona komentara na video klipovima u kojima su deca

10504
10505
10506
10507
10508
10509