Greška

Došlo je do greške.

Windows 11 računar malo veći od kreditne kartice

28.07.2022 10:47 | 0 Hardver
Windows 11 računar malo veći od kreditne kartice

Proteklih nekoliko godina ukoliko vam je bio potreban računar malih dimenzija, uglavnom je mogao da vam posluži neki od 8-inčnih Windows tablet računara. Dakle, govorimo o kompletnim računarima sa ugrađenim ekranom. Sada je nekoliko proizvođača ponudilo minijaturne PC varijante, a ukoliko želite da kupite jedan baš takav, potražite onaj sa oznakom Gole 1 PRO, 5.5” mini-PC.

Baš je mali

Ova kineska kompanija nije nepoznata u svetu minijaturnih računara. Zapravo je Higole još u eri afirmacije Intel Atom procesora počeo da pravi male PC mašine i industrijske računare. Tako se novi Gole 1 Pro model može posmatrati kao jedan od novijih u liniji za 2022. godinu.

Računar raspolaže ekranom koji u dijagonalu meri 5.5” i ugrađen je u minijaturno kućište čija je zapremina približna iPhone 13 Pro telefonu. Kućište je izrađeno od legure metala, a čitav uređaj je težak samo 200 grama. Ekran je osetljiv na dodir i trenutno nisu dostupni podaci o rezoluciji prikaza, ali zato ovaj mali PC ima ugrađenu bateriju pa se može posmatrati i kao svojevrsni minijaturni tablet PC.

Što se tiče ugrađenog hardvera, Gole 1 PRO zbog malih dimenzija koristi pasivni sistem hlađenja koji eliminiše potrebu korišćenja ventilatora, pa shodno tome je jasno da CPU nije previše jak. Zapravo ugrađeni modeli vode poreklo iz Atom familije u vidu Intel Celelron N4000 i J4125 procesora od kojih je ovaj potonji zasnovan na unapređenoj Gemini Lake arhitekturi.

Gole_mini_PC_1.jpg

Ovaj tip procesora sa četiri fizička jezgra i mogućnošću izvršenja četiri “thread-a” istovremeno se čak koristi i za neke niskobudžetne NUC verzije i može se bez problema upotrebiti za neki nezahtevniji kancelarijski rad ili reprodukciju Full HD video sadržaja. Daleko su moćniji nego prvobitni Atom modeli, toliko da nisu ni uporedivi u pogledu realnih mogućnosti u današenjm aplikativnom softveru.

Aktuelni spisak komponenti čini ga vrlo zanimljivim izborom

Pored prethodno navedenih komponenti, ugrađeno je 8 GB LPDDR4X memorije dok je prostor za skladištenje kapaciteta 128 GB i naravno koristi se SSD sa NAND memorijom kako bi računar imao neophodnu brzinu u radu. Tu je i obavezni slot za SD memorijske kartice koji otkriva njegove poslovne afinitete, kao i RJ45 mrežni konektor. Osim toga, raspolaže brzim bežičnim standardom komunikacije u vidu Wi-Fi 6 specifikacija. Kao što možete zaključiti u pitanju je vrlo sposobna PC “mašinica”.

Na kraju, ugrađen je TPM 2.0 modul koji mu omogućuje pokretanje preinstalirane verzije Windows 11 Prefessional operativnog sistema.

Što se tiče cene, jeftiniji model se nudi za 195€ (Celeron N4000), dok je nešto skuplja verzija sa novijim Celeron J4125 procesorom za koju proizvođač traži čitavih 225€. Masovna proizvodnja ovih računara startuje tokom sledećeg meseca, dok se prve isporuke očekuju početkom septembra.

Izvor: Expreview

Gejming nije štetan po mentalno zdravlje, sve do momenta kada ne možete da prestanete sa igrom

AMD radi na razvoju fotoničke tehnologije – brži prenos i manja potrošnja

10203
10205
10206
10207
10208
10209