Greška

Došlo je do greške.

Wikipedia i Meta udružili snage u borbi protiv lažnih informacija

15.07.2022 18:37 | 0 Software/Web
Wikipedia i Meta udružili snage u borbi protiv lažnih informacija

Wikipedia je jedna od najvećih riznica informacija na planeti. Međutim, zbog samog principa funkcionisanja i dodavanja sadržaja nije pošteđena netačnih informacija zbog čega se i generalno ne posmatra kao kredibilan izvor. Ali, kako prenosi TheNextWeb, ova kompanija rešila je da stane na put dezinformacijama uz pomoć veštačke inteligencije koju je razvila ni manje ni više nego Meta.

Detalji projekta

Wikimedia Foundation, neprofitna organizacija koja je posvećena nadgledanju sadržaja na sajtu Wikipedia, konstantno istražuje nove metode koje bi mogle pomoći prilikom verifikacije podataka na ovoj onlajn enciklopediji. Najnoviji način koji istražuju jeste upotrebljavanje veštačke inteligencije u saradnji sa kompanijom Meta.

Naime, AI tim unutar Meta otpočeo je istraživački projekat koji za cilj ima unapređivanje citata i izvora za informacije koji se nalaze na onlajn enciklopediji Wikipedia. Reference se koriste kako bi se verifikovale informacije prisutne u člancima u ovoj enciklopediji. Problem je što su te reference često ili nepostojeće, ili netačne, ili nepotpune.

Zbog čega je to tako? Volonteri koji uređuju sav sadržaj na sajtu Wikipedia imaju zadatak da “ručno” pregledaju reference i izvore informacija za više od 17.000 članaka koji pristižu na mesečnom nivou. Zbog ogromnog obima posla na dobrovoljnoj bazi, propusti se dešavaju, a takva situacija predstavlja idealnu priliku za implementaciju mašinskog učenja.

Upravo tu se pojavila kompanija Meta sa svojom veštačkom inteligencijom koja je sposobna da proveri tačnost nekoliko hiljada izvora i referenci u jednom trenutku.

Meta

Kako će AI poboljšati tačnost podataka?

Baza podatak unutar koje će ova veštačka inteligencija proveravati tačnost podataka sastoji se od više od 134 miliona javnih internet stranica i zove se “Sphere”, iliti Sfera. Prema rečima kompanije Meta, to je najveći korpus podataka do sada upotrebljavan u slične svrhe.

Kako bi se osposobio za proveravanje tačnosti podataka, AI je treniran na uzorku od oko 4 miliona referenci i izvora prisutnih na stranicama sajta Wikipedia. Ovim pristupom AI je uspevao da pronađe pojedinačne izvore koji potvrđuju priložene sadržaje na razne teme unutar enciklopedije Wikipedia.

Ukoliko se izvor potvrdi kao nerelevantan, sistem će preporučiti bolji izvor uz primer pasusa koji potvrđuje tvrdnju koju je pronašla veštačka inteligencija. Nakon toga, ljudski urednik može da pregleda i ili odobri ili odbije predlog.

Budućnost

Plan je stvaranje platforme na kojoj urednici mogu da olakšano rešavaju probleme sa pogrešnim izvorima i referencama. Međutim, ostaje jedno pitanje, a to je ko određuje koji izvori su pouzdani i koje informacije su relevantne.

Kingston FURY i esports ekipa Ninjas In Pyjamas sklopili partnerstvo

Izašao video koji otkriva kako će izgledati Motorola razr 3 telefon sa savitljivim ekranom

10504
10505
10506
10507
10508
10509