WD lansirao Raptor disk

Kao što smo najavili pre par dana, kompanija Western Digital je lansirala svoj Raptor hard disk sa S-ATA interfejsom, 8 MB keš memorije i motorom koji se rotira na 10000 obrtaja. Ovo su jako lepe vesti za IT industiriju, ali ne i za kupce. Naime, ova serija diskova nije namenjena krajnjim kupcima, već će ovi diskovi završiti uglavnom u enterpr

Kao što smo najavili pre par dana, kompanija Western Digital je lansirala svoj Raptor hard disk sa S-ATA interfejsom, 8 MB keš memorije i motorom koji se rotira na 10000 obrtaja. Ovo su jako lepe vesti za IT industiriju, ali ne i za kupce. Naime, ova serija diskova nije namenjena krajnjim kupcima, već će ovi diskovi završiti uglavnom u enterprise sistemima. Pošto WD godinama nije ponudio ništa serverskom tržištu, ovo bi moglo biti pravo rešenje. WD se nije odlučio na skupi SCSI interfejs, već je ponudio novi (i opšteprihvaćeni) S-ATA standard sa performansama kakve imaju SCSI diskovi (naravno, srednje i niže klase). Kako je plan svih proizvođača HDD-ova u IT industriji da tržištu ponude nešto što ima dobre performanse i nema preveliku cenu proizvodnje, ovakva kombinacija bi trebala biti dobitna u budućnosti, tako da je WD “pogodio” srž stvari.
Sam Raptor disk će doći u kapacitetu od 36 GB, i to samo sa jednom pločom. Vreme pristupa mu je odlično – 5.2 ms, što je daleko najbolje vreme pristupa na ATA interfejsu. Cena bi trebala biti oko 30% niža od cene SCSI pandana, i nadamo se da će i ostale kompanije pratiti ovakav trend, jer je ipak HDD najsporiji deo računara, pa bi svako ubrzanje dobro došlo.
Izvor : X-bit labs

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi