Greška

Došlo je do greške.

WD predstavio prvi oficijelni SSD za PlayStation 5

13.07.2022 11:38 | 0 Hardver
WD predstavio prvi oficijelni SSD za PlayStation 5

PlayStation 5 koristi poseban vid SSD skladištnog prostora koji je zalemljen direktno na štampanu ploču, ali isto tako i poseduje dodatni slot za proširenje memorije. Međutim, kompanija Sony najavila je kako će se pojaviti oficijelni SSD uređaji koji će ispunjavati određene zahteve brzine rada i koji će vam omogućiti da vaš prostor za skladištenje podataka (video igara) proširite. Prva kompanije koja predstavlja jedan takav, zvanično blagosiljan SSD je Western Digital.

Dodatni prostor

Nije svaki M.2 SSD dovoljno dobar i dovoljno brz kako bi mogao poneti laskavu titulu oficijelnog dodatnog skladišnog prostora za PlayStation 5, nikako. To je privilegija samo za odabrane (iako će, objektivno, i mnoga druga slična rešenja sasvim solidno raditi posao). Bilo kako bilo, prvi zvanični SSD kompatibilan sa ovom konzolom je pred nama i zove se WD Black SN850 NVMe SSD. Za znalce, primetićete kako je ovo blago promenjeno ime njihovog SN850 M.2 SSD uređaja koji se nalazi na tržištu od 2021. godine.

Dakle, Western Digital blago je poboljšao svoj postojeći proizvod i prošao proces kompanija Sony za sertifikaciju da predstavi prvi zvanični uređaj za proširenje skladišnog prostora na PlayStation 5 konozoli (koja ima 825 GB interne memorije). Ali šta je to što čini ovaj SSD drugačijim od drugih dostupnih na tržištu mimo PlayStation imena na svom pakovanju?

wdblacksn850nvmessdheatsinkfront.jpg

Zbog čega je “oficijelni”?

U pitanju su performanse. Interni prostor za skladištenje podataka na PS5 veoma je brz što ovoj konzoli omogućava da ostvaruje velike brzine učitavanja nivoa. Naravno, i druga SSD rešenja radila bi sa ovom konzolom, ali Sony kaže da jednostavno ne bi mogla da pruže identično iskustvo u poređenju sa sistemskom memorijom. Igre bi se sporije učitavale, a to je jedna od glavnih karakteristika PS5.

Brzine sekvencijalnog čitanja podataka sa ovom SSD-a iznosi 7.000 MB/s, dok je brzina upisa podataka 5.300 MB/s. Ovo su skoro pa identični rezultati onima koje ostvaruje interni skladišni prostor na PlayStation 5 konzoli, s tim što je brzina upisa podataka nešto viša sa 5.500 MB/s.

Cena i kapacitet

WD Black SN850 NBMe SSD dolazi u dve verzije, jedna sa kapacitetom od 1 TB i druga sa kapacitetom od 2 TB. Cena za model od jednog terebajta prostora za skladištenje podataka iznosti 169.99 dolara, dok je cena za model od 2 TB 279.99 dolara. Oba uređaja imaju garantni rok od pet godina.

Nikon više neće praviti DSLR-ove, fokusira se na aparate bez ogledala

iOS 16 otpočeo “public beta” testiranje, evo kako možete da se prijavite i probate novi OS

10203
10205
10206
10207
10208
10209