Greška

Došlo je do greške.

Vreli hakerski rat: Kina uspešno napada Sjedinjene Države

09.03.2022 13:12 | 0 Software/Web
Vreli hakerski rat: Kina uspešno napada Sjedinjene Države

 

Hakerski rat između svetskih sila stvarno zvuči kao mešavina naučne fantastike i teorije zavere u koju je veoma lako poverovati, ali malo teže dokazati, što i jeste slučaj sa svim najboljim modernim teorijama. Dugo se već priča o ruskoj hakerskoj vojsci, kineskim superhakerima zaposlenim od strane države, ali i američkim tendencijama upotrebe cyber ratovanja u novoj eri previranja koja je, izgleda, počela.


Do sada, međutim, nikako nije bilo stvarnih, opipljivih dokaza o pokušajima i posledicama cyber napada između neke dve velike sile. To se nedavno promenilo kada je kompanija Mandiant, koja inače posluje u sferi cyber obezbeđenja, iznela navode kako poseduje dokaze o upadima kineske hakerske grupacije imena APT41 u vladine sisteme najmanje 6 saveznih država u Sjedinjenim Američkim Državama. Naime, ova grupacija je od ranije poznata vlastima i već neko vreme nastoji da pronađe ulaze u javne i vladine agencije eksploatišući bagove u programima koje iste agencije koriste. Čini se da su pokušaji bili i više nego uspešni i da su kineski majstori haka zaista pronašli način da iskoriste sigurnosne propuste i provale u državne projekte.

 

Pogledajte još: Apple predstavio nove proizvode, nagoveštene moguće promene dizajna


Naravno, podaci o tome koje države su pokleknule pred moćnom kineskom cyber ofanzivom nisu dostupni, kao ni razlozi za takav upad i moguće posledice. Amerika, očekivano, sumnja na cyber špijunažu sa namerom da podrije njihov državni integritet, a grupa se ne oglašava povodom svojih nastojanja.
Krivac za uspešnost ovakvih napada jeste aplikacija pod akronimom USAHERDS, tj. Animal Health Emergency Reporting Diagnostic System – dijagnostički sistem za izveštavanje o zdravstvenom stanju životinja koji vlasti u minimum 18 američkih saveznih država koriste kako bi pratili bolesti u najpopularnijim rasama grla stoke širom Amerike.


Na žalost, verovatno nikada nećemo saznati koja je tačno bila poenta ovih hakerskih upada, mimo bazičnih pobuda i demonstracije sile. Znamo da je protiv 5 navodnih članova grupe američka vlada podigla optužnicu in absentia, tj. bez njihovog prisustva na sudu, što svakako liči na klasični američki način reakcije.
Sa druge strane, kompanija Mandiat je izašla u javnost sa ovim podacima možda i zbog potencijalne akvizicije od strane Google-a, kako bi makar malo povećala svoju tržišnu vrednost. Šta god bilo, svaki rat je nepovoljan rat, ali se čini da je ipak bolje voditi ga preko žice nego uživo, piše Gizmodo.

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Samsung Smart TV uređaji u Srbiji od danas nude HBO Max

HONOR misija da kreira inteligentniji svet: Korisnici u Srbiji mogu da očekuju nove proizvode

10504
10505
10506
10507
10508
10509