Greška

Došlo je do greške.

Volvo sprema auto koji će koristiti Unreal Engine

05.06.2022 17:52 | 0 Biznis IT
Volvo sprema auto koji će koristiti Unreal Engine

 

Evo jednog neočekivanog partnerstva – Epic i Volvo. Na prvu loptu lako je zapitati se odakle ovakav sporazum. Šta uopšte zajedničko imaju jedan proizvođač automobila i kompanija koja nudi besplatne video igre i razvija engine za njihov dizajn? Ključ je upravo tu, u Unreal Engine.

Unreal Engine

Naime, Epic i Volvo žele da sarađuju na razvoju potpuno novog digitalnog kokpita koji će se koristiti u automobilima ovog poznatog proizvođača. Sama srž tog rešenja trebalo bi da bude Unreal Engine koji je intelektualno vlasništvo kompanije Epic. Kako navodi portal Expreview, cilj ovog partnerstva je razvoj HMI (Human Machine Interface). Ali šta je to uopšte?

Nova generacija Human Machine Interface

Ideja iza nove generacije HMI-ja jeste kreiranje visoko kvalitetnog vizuelnog iskustva za vozače najnovijih automobila marke Volvo. ono bi trebalo da doprinese ne samo užitku tokom vožnje, već i bezbednosti, što je tradicionalno jedan od glavnih fokusa švedskog proizvođača automobila i kamiona, od njihovih samih začetaka. Ne smemo zaboraviti ko je dizajnirao pojas koji se danas koristi u svim putničkim vozilima.

Volvo_Epic_2.jpg

Volvo želi da iskoristi grafičke mogućnosti Unreal Engine-a kako bi vozaču pružio detaljan uvid u sve ono što spoljni senzori, kamere, radari i lidari “vide” tokom vožnje. Takođe, cilj je da se sve ove informacije predstave na način koji ne bi bio ni previše ometajući po sam čin vožnje, ali ni previše komplikovan za kontinuirano praćenje.

Pored toga, treba predstaviti i druge bitne podatke kao što su raspoloživi procenat baterije, vreme, doba dana, brzina, i mnogo toga drugog. Zato je razvijanje jednog ovako naprednog interfejsa za komandnu tablu automobila veći izazov nego što se to u prvom trenutku čini.

Kada se može očekivati prvi auto sa HMI?

U ovom trenutku niti jedna od ove dve kompanije ne želi da govori kada će se nova generacija HMI-ja pojaviti u Volvo automobilima, a takođe nema informacija ni o tome koji će biti prvi automobili sa ovakvim unapređenim kokpitom. Međutim, kako Volvo planira da proizvede i proda preko 600.000 električnih automobila do 2025. godine, ima mnogo kandidata za implementaciju ovog sistema.

Stiže nova generacija 3D ultrasoničnih senzora otiska prsta na vivo telefone

TCL Stylus ima Dimensity 700, 5G i olovčicu, a košta samo 258 dolara

10604
10605
10606
10607
10608
10609