Greška

Došlo je do greške.

Vip mobile uvodi prvu privatnu LTE mrežu

16.12.2020 12:53 | 0 Hardver
Vip mobile uvodi prvu privatnu LTE mrežu


Saopštenje za javnost

Pored tri poznate mobilne 4G mreže postojećih telekomunikacionih operatora u Srbiji, kompanija Vip mobile omogućiće i četvrtu, za koju je dobijeno odobrenje regulatorne agencije RATEL. Nova mreža koja uskoro „stiže u Srbiju“ je prva privatna LTE mreža, namenjena Aerodromu „Nikola Tesla“ u Beogradu.

To praktično znači da će na teritoriji Srbije zaposleni beogradskog aerodroma jedini imati sopstvenu mobilnu mrežu, koja omogućava unapređenje poslovnih procesa, usluga i bezbednosti na mnogo viši nivo, jer je povezivanje neprekidno i moguće sa bilo koje lokacije u okviru aerodroma. Na taj način, zahvaljujući proaktivnosti i tehnološkim inovacijama kompanija Vip mobile i Nokia, Aerodrom „Nikola Tesla“ postaće prva kompanija u Srbiji koja će ući u svet nove evolucije u telekomunikacijama.

- Inovacije generalno dolaze kao potrebe tržišta. Iako nam uskoro dolazi 5G, vrednost 4G kroz koncept ovakvih privatnih mreža u svetu prepoznat je u vrednosti čak 19 milijardi evra do 2026. godine. U Vip mobile-u prepoznajemo trendove i potrebe korisnika i koliko god je moguće, u skladu sa dostupnošću tehnologija na lokalnom ili svetskom tržištu, mi identifikujemo rešenja i uklapamo ih sa potrebama korisnika. Zaokruženim rešenjem, mi im otklanjamo problem i unapređujemo poslovne procese – poručuje Dragan Tanasković, direktor ICT rešenja Vip mobile.

Privatna LTE mreža i manjim korporacijama može da pruži dodatnu vrednost upravo zbog nezavisnosti mreže i baze podataka. To omogućava kontinualan prenos i neprekidnu komunikaciju čak i kada bi došlo do prekida veze između sedišta kompanije i centralnog sistema operatora.

- Naša ideja je bila da podržimo kreiranje agilnog poslovnog okruženja za našeg korisnika, da podržimo i ubrzamo digitalnu transformaciju, i da uvedemo nove tehnologije kao što je Internet of Things. Insistirali smo na znatno većem povezivanju mašina i senzora, jer to dovodi do velike automatizacije procesa i njihovog ubrzanja – objašnjava Vladimir Uzelac, arhitekta ICT rešenja Vip mobile.

Privatna LTE mreža je zamišljena da u jednom access domenu podrži zaposlene na aerodromu u tačno određenom frekvencijskom spektru, kao i da podrži sve putnike koji stižu. Saobraćaj se odvija tako da nijedan bit podataka ne izađe sa te lokacije, što pruža maksimalnu bezbednost ljudi i uređaja.

- Uređaji poput skenera prtljaga ili tableta sada mogu da se integrišu pomoću mreže i da budu slobodni za komunikaciju non stop, posebno u hitnim situacijama. Ovi dodatni resursi koji su veoma bliski korisnicima smanjiće kašnjenje i omogućiti efikasnu upotrebu aplikacija. Čvrsto verujem da će privatna LTE mreža biti platforma od ključne važnosti za aerodrom da unapredi procese, putničko iskustvo i finansije – rekla je Jasmin Rifai, Enterprise Business, CBT Telekom Austria, NOKIA.

Završetak projekta privatne LTE mreže za Aerodrom „Nikola Tesla” očekuje se tokom 2021. godine.

Izvor: Vip

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije


Komentari

0 Dodaj komentar

Microsoft Office aplikacije sada mogu da se pokreću na Mac računarima sa M1 čipom

Geekbench je izlistao Samsung Galaxy S21 Ultra sa Exynos 2100 čipom

10203
10205
10206
10207
10208
10209