Greška

Došlo je do greške.

Veštačka inteligencija ulazi u politiku, želi u danski parlament

06.08.2022 10:19 | 0 Biznis IT
Veštačka inteligencija ulazi u politiku,  želi u danski parlament

Veštačka inteligencija značajno napreduje, to je neosporno, iako smo još uvek veoma daleko od replikanata iz filmova ili HAL 9000 iz 2001: Odiseja u svemiru. Ali, da li će politička partija čiji je program razvila upravo veštačka inteligencija, uspeti da postane deo parlamenta jedne suverene države poput Danske? Kako prenosi Techxplore, nije nemoguće. 

Šta je tačno AI stvorio? 

Veštačka inteligencija stvorila je celokupan program i čitavo političko odobrenje jedne partije u Danskoj koja se nada uspehu na sledećim parlamentarnim izborima koji će se održati 2023. godine. Ova stranka stvorena je tokom maja ove godine od strane kompanije Computer Lars i nosi pogodno ime Synthetic Party, iliti Sintetička partija. 

Kako je program ove partije stvoren? Veštačka inteligencija je putem metode mašinskog učenja analizirala pisane publikacije i programe svih manjih političkih partija od 1970. godine do danas. Ovim putem, AI je stvorio program koji bi trebalo da predstavlja “savršenu političku viziju prosečne osobe u Danskoj”. 

Interesantno je da se u Danskoj nalazi 230 takvih mikro političkih partija, uključujući i Sintetičku partiju, pa zaključujemo da je veštačka inteligencija imala jedan reprezentativan uzorak na kom je zasnovala svoj politički program. 

Netaknuti potencijal 

Dobro, sam koncept jedne ovakve partije jeste veoma intrigantan, iako zvuči pomalo nerealno, ali koji je tačno razlog osnivanja jedne ovakve partije ako već nije pokušaj teranja šege sa celokupnim političkim sistemom? Članovi sintetičke partije tvrde kako je njihov cilj da dopru do 15 procenata birača koji nisu iskoristili svoje pravo da glasaju na prethodnim parlamentarnim izborima koji su se održali 2019. godine. 

Upravo zato je AI analizirao mikro partije koje odstupaju od tradicionalnih i prihvaćenih programa. Logika je sledeća - izašli bi na izbore da su imali koju partiju da podrže, ali pošto nisu imali, neopredeljenim biračima treba ponuditi novu opciju koja neće ličiti ni na jednu drugu. 

Zanimljivi predlozi 

A sada dolazimo i do same srži onoga što bi ovu AI partiju izdvojilo iz konkurencije i omogućilo joj da osvoji svoje mesto u parlamentu - politički program. Moramo da priznamo, ima ovde zanimljivih ideja, poput: 

  • Uvođenje osnovnog univerzalnog prihoda u iznosu od oko 13 hiljada evra mesečno, što je duplo više od prosečne plate u Danskoj. 

  • Uspostavljanje boljih uslova za kohabitaciju ljudskog i sintetičkog života. 

Pa, složićete se, ovo zvuči kao prava partija za distopijsku budućnosti, zar ne? Manite nas trenutnih problema, globalne krize, nestašice grafičkih karti, rastućih cena goriva i poskupljenja hleba Sava, već hajde da osmislimo kako da živimo zajedno sa našom sintetičkom braćom i sestrama. A pritom, evo vam i novca. Samo da tokom razvoja AI algoritma negde nije utrčao deo koda za korupciju.

Visa i Mastercard prekidaju bilo kakve veze sa Pornhub-om

Brakovi i suđenja u metaverzumu

10604
10605
10606
10607
10608
10609