Greška

Došlo je do greške.

Veliki hakerski napad kompromitovao 773 miliona email-ova i 21 milion lozinki

18.01.2019 20:31 | 3 Software/Web
Veliki hakerski napad kompromitovao 773 miliona email-ova i 21 milion lozinki


Sajt "Have I Been Pwned" je popularni onlajn servis na kojem je moguće proveriti da li su vaši korisnički podaci kompromitovani u nekom hakerskom napadu. Troy Hunt, koji upravlja ovim servisom, objavio je vest o velikom probijanju sigurnosti u kojem je kompromitovano preko 773 miliona email-ova i 21 milion lozinki.

Hunt ističe da su se ove ukradene informacije pojavile prošle nedelje na servisu za deljenje fajlova - Mega. Podaci su se nalazili u okviru foldera od 87GB, pod nazivom Collection 1, sa preko 12000 fajlova. On je uspeo da obradi ove podatke kako bi nam dao ideju o tome kolikog je raspona ovo kompromitovanje podataka.

 

Pogledajte još: Kada se pojavio prvi kompjuterski virus?


Ono što najviše zabrinjava kod pomenutih 21 milion lozinki, jeste da su one dehashovane, tako da svako može da ih koristi za nasilne napade i upoređuje lozinke sa njihovim odgovarajućim email adresama. Ova lista predstavlja kolekciju manjih od ranijih probijanja sigurnosti.

Za sada ne deluje kao da podaci stižu iz jednog servisa, a neko je praktično kreirao listu više procurelih podataka, koja će pomoći hakerima da iskoriste podatke na više sajtova (s obzirom na to da veliki broj ljudi ima običaj da koristi iste lozinke za veliki broj sajtova).

Svi podaci, koji su procureli u pomenutom velikom proboju, uneti su u Have I Been Pwned bazu a korisnici ovde mogu proveriti scoje podatke i to da li su oni kompromitovani.

Izvor: Ubergizmo

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Dusan Neregistrovan korisnik
I sta mi da radimo sada kada sazanmo da su nam informacije kompromitovane, da menjamo sifre svuda. Pa ja jos jedan zivot da imam necu moci svuda da izmenjam.
marko Neregistrovan korisnik
Hashovanje je jednosmerna funkcija, nije moguce dehesovati ili sta ste vec napisali... Ako su dosli do lozinki one ili nisu cuvane u hashovanom obliku ili su nekom brut force metodom + pogadjanjem hashing algoritma uspeli da dodju hashovane lozinke. Znaci, pojam dehesovati ne postoji i nije tacan jer su hash funkcije jednosmerne.

Pojavile se evropske cene za Moto G7 liniju

Xiaomi u Parizu otvorio svoj najveći evropski Mi Store

10504
10505
10506
10507
10508
10509