Greška

Došlo je do greške.

Veliki jubilej za Mozilla Firefox

04.05.2022 12:01 | 0 Software/Web
Veliki jubilej za Mozilla Firefox

 

Nekako, kompanija Mozilla sa svojim Firefox pretraživačem ima mesta u našim srcima. Jednostavno, to je najozbiljnija konkurencija ekstremno popularnom rešenju kompanije Google, kao i nešto manje popularnom rešenju kompanije Microsoft. Iskreno, uvek je lepo videti kada neko naizgled mali može da napravi opasne probleme i bude kvalitetan pandan rešenjima mnogo moćnijih kompanija. 

Zato se i iskreno radujemo činjenici da je Mozilla Firefox, ubica Internet Explorer-a, doživeo svoju jubilarnu, stotu verziju. Ova verzija popularnog pretraživača dostupna je za Windows, Mac, i Linux operativne sisteme na personalnim računarima, kao i za Android i iOS operativne sisteme na mobilnim uređajima. Što se tiče verzije za personalne računare, ona donosi dva bitna unapređenja. Za početak, tu je nadogradnja za mod slike u slici koji je prvi put publici predstavljen pre tri godine. 

Korisnici mogu postaviti prozorčić sa video zapisom preko svih tabova koji su otvoreni unutar Mozilla Firefox pretraživača i slobodno menjati aktivan prozor dok video sve vreme ostaje otvoren preko svih drugih prozora. Sada, kompanija Mozilla unapredila je titlove unutar ovakvog prozora za reprodukciju video sadržaja, pa će oni biti dostupni unutar programa YouTube, Netlflix, Amazon Prime Video, Coursera, i Twitter. Pored toga, najnovija verzija internet pretraživača Mozilla Firefox optimizuje i veličinu polja za skrolovane veb stranica unutar Linux i Windows 11 operativnih sistema. 

 

Ako ste propustili: Firefox Focus za Android sada sprečava veb lokacije da vas prate putem kolačića

 

Stvarno, jedan ogroman jubilej za ovaj pretraživač i ovu kompaniju. Sve je to počelo 2004. godine kada se pojavio Firefox 1.0. U toku prve godine, ovaj pretraživač preuzet je više od 100 miliona puta, dok je tokom 2011. godine doprineo padu Internet Explorer-a, piše ZDNet

Sada, situacija za Mozilla Firefox je nešto drugačija, pa ovaj pretraživač polako kao da gubi bitku sa mnogo popularnijim Google Chrome pretraživačem. Za nas, Mozilla je uvek bila nezaobilazan igrač, pa možemo samo da im poželimo još 100 izdanja. Pa nećemo valjda da dozvolimo da nam chromium doveka jede radnu memoriju. 

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Preklopni telefon kompanije OPPO je spreman i značajno je jeftiniji od konkurencije

Sprema se sočna tužba za Meta-u

10504
10505
10506
10507
10508
10509