Velika Britanija: uskoro zakon po kome se ide deset godina u zatvor za online pirateriju

Uz jednoglasnu podršku, trenutna maksimalna zatvorska kazna za online pirateriju u trajanju od dve godine se gotovo sigurno povećava na deset godina

Digital Economy Bill koji priprema vlada Velike Britanije je korak bliže da postane zakon nakon drugog čitanja u parlamentu. Uz jednoglasnu podršku, trenutna maksimalna zatvorska kazna za online pirateriju u trajanju od dve godine se gotovo sigurno povećava na deset godina. Međutim, u čitanju predstojećeg zakona pokriva se i druga stvar a to je pritisak na Google da učini nešto povodom piraterije. U naporima da se kontroliše rasprostranjenost online piraterije, u Velikoj Britaniji su već preduzete brojne akcije protiv onih koji dele fajlove kao i operatera takvih sajtova.
Zbog Zakona o autorskim pravima u Velikoj Britaniji koji predviđa samo dve godine za online dela, anti-piratske grupe se odlučuju na privatne tužbe. Pirati koji čine dela fizički (DVD, CD) mogu da dobiju do deset godina zatvora važećom zakonskom regulativom. To je rezultovalo da britanska vlada najavi prošle godine da će se povećati kazna i za online pirate na deset godina, da bi predlog detaljno bio naveden u Digital Economy Bill koji je objavljen u julu. Ukoliko bude usvojen, dopuniće relevantni deo u zakonu iz 1988. godine Copyright, Designs and Patents Act. 
Da li pirate interesuje prave li torent sajtovi profit?
Izvor: Torrentfreak

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi