Greška

Došlo je do greške.

Uređaji koji najbolje drže vrednost

16.06.2022 12:45 | 0 Mobile
Uređaji koji najbolje drže vrednost

Neki proizvodi iz sveta tehnike brže gube na vrednosti i to samo nekoliko meseci nakon zvaničnog predstavljanja, dok se kod drugih taj proces odvija znatno sporije. Interesantno je videti koji su trenutno aktuelni tehnološki uređaji izgubili najviše svoje vrednosti od momenta kada su se našli u prodaji, a koji najmanje. 

Moderni uređaji i procenat izgubljene vrednosti 

Kako prenosi portal Gizchina, kompanija Sellcell napravila je istraživanje o promeni cena nekih od najnovijih uređaja današnjice i izvukla zaključke o tome koji od njih više, a koji manje gube na vrednosti. 

Neprikosnoveni vladar jeste konzola Sony PlayStation 5, koja je tokom 18 meseci od zvaničnog predstavljanja, izgubila samo 8,1% od svoje prvobitne cene, što je 0,4% mesečno. Na drugom i trećem mestu nalaze se takođe gejming konzole, ali ovoga puta kompanije Microsoft, koje su od datuma predstavljanja do danas izgubile 21%, odnosno 1,2% mesečno, (Xbox Series X) i 31,4%, odnosno 1,7% mesečno (Xbox Series S). 

Na četvrtom mestu nalazi se iPhone 13, koji je za osam meseci, koliko se nalazi u prodaji, izgubio 27,5% svoje prvobitne vrednosti, što iznosi 3,4% na mesečnom nivou. Prvih pet uređaja na ovoj listi zaokružuje iPad Pro 11 treće generacije iz 2021. godine, koji je tokom 12 meseci izgubio 42,3% vrednosti, odnosno 3,5% na mesečnom nivou. 

Sa druge strane, neki uređaji nisu baš tako dobro prošli kod publike, što je uticalo na značajniji pad njihove vrednosti. Na začelju kolone nalazi se Samsung Galaxy Tab S8, koji je za samo dva meseca od predstavljanja izgubio čak 65,4% svoje vrednosti, što je 32,7% mesečno. Ništa bolji je Apple iPhone SE, koji je za isti period od dva meseca izgubio 47,1% svoje prvobitne vrednosti, tj. 23,6% na mesečnom nivou. Kompletnu tabelu možete videti ispod: 

gubitak_vrednosti_1.jpg

Zaključak 

Prema dostupnim informacijama, gubitak vrednosti najviše zavisi od interesovanjem publike. Što je neki proizvod traženiji, to mu je vrednost veća. Zato nije ni čudo što konzole nove generacije, koje se još uvek teško pronalaze u slobodnoj prodaji, održavaju svoju prvobitnu cenu. Sa druge strane, skupi uređaji koji nisu pronašli put do ciljne publike, dramatično brzo gube na vrednosti, a najbolji primer je odličan ali istovremen skup Samsung Galaxy Tab S8. 

Poznate specifikacije Samsung Galaxy Z Fold4 modela

Koliko su bezbedni autonomni automobili?

10104
10105
10106
10107
10108
10109