Greška

Došlo je do greške.

Uprkos problemima na PC tržištu, Intelove ambicije ostaju nepromenjene

30.11.2022 09:59 | 0 Hardver
Uprkos problemima na PC tržištu, Intelove ambicije ostaju nepromenjene

U drugoj polovini 2022. godine, svetsko tržište računara je zadesila kriza usled čega je počelo da pokazuje znake usporavanja aktivnosti, a poslednje tromesečje je zabeležio najveći pad prodaje u poslednjih 20 godina. Trenutno, svi veliki proizvođači smanjuju svoje aktivnosti i revidiraju  planove. Pre nekoliko dana, PC gigant, kompanija HP je najavila otpuštanje više od 6.000 zaposlenih.

Pad prodaje računara je test za jednog od lidera u ovoj industriji - kompaniju Intel. Malo interesovanje kupaca ne utiče samo na isporuku računarskih procesora, već se tiče i Intelove ambicije da povrati vodeću poziciju u oblasti proizvodnje poluprovodnika. Nakon što je Pol Gelsinger početkom prošle godine postao izvršni direktor, Intel je pokrenuo IDM 2.0 strategiju, kako bi uložio stotine milijardi dolara u Sjedinjenim Državama i Evropi za izgradnju fabrika i proširenje proizvodih kapaciteta.

Tokom prošle godine, Intel je uložio po 20 milijardi američkih dolara u izgradnju fabrika nove generacije u Arizoni i Ohaju, a postoje i fabrička postrojenja za pakovanje i testiranje u Nemačkoj i Italiji na putu ka proširenju kapaciteta na evropskom kontinetnu. U tom kontekstu, bitno je napomenuti da će Fab 34 lociran u Irskoj, započeti masovnu proizvodnju čipova uz korišćenje Intel 4 procesa do kraja ove godine.

Sada kada je potražnja na tržištu računara značajnije opala, postavlja se pitanje da li će to uticati na rokove izgradnje Intelovih fabrika za proizvodnju čipova? Kao odgovor na ovaj problem, Keyvan Esfarjani, šef Intelovih globalnih operacija, potvrdio je Intelov plan proširenja investicija u Sjedinjenim Državama i Evropi. On je izjavio da izgradnja fabrika čipova nije pitanje jedne ili dve godine, već proces od tri do pet godina.

Intel2nmi18Atehnologijaproizvodnogprocesa.jpg

Pored toga, Intel veruje da lanac snabdevanja poluprovodnicima treba da bude diversifikovan, a trend prelaska iz Azije u Evropu i Sjedinjene Države ostaje nepromenjen.

Prema prethodnom Intelovom planu, oni će osvojiti proces proizvodnje čak pet različitih CPU generacija u četiri naredne godine (2021-2025). Prošle godine je započela masovna proizvodnja na bazi Intel 7 procesa. Krajem ove godine, Intel 4 proces će otpočeti sa masovnom proizvodnjom, dok će 2023. biti aktuelan  Intel 3 proizvodni proces.

2024. godine, 20A i 18A tehnologje će se masovno koristiti u prvoj i drugoj polovini godine. Ove tehnologije su ekvivalenti 2-nm i 1.8-nm proizvodnima konkurencije. GAA tranzistori će takođe biti unapređeni, a koristiće se i nova Power Via tehnologija pozadinskog napajanja tranzistora.

 

Izvor: Fast Technology

Prvi smartfon koji šalje poruke preko satelita stiže 2023. godine

Xiaomi 13 Pro iz prve ruke

10203
10205
10206
10207
10208
10209