Greška

Došlo je do greške.

Umetnici prodaju slike napravljene veštačkom inteligencijom na stock sajtovima

19.09.2022 10:24 | 0 Software/Web
Umetnici prodaju slike napravljene veštačkom inteligencijom na stock sajtovima

Iako njihove slike nisu zaista njihove, već su generisane od strane softvera koji koristi veštačku inteligenciju i mašinsko učenje da od zadatih pojmova na osnovu slika koje su dostupne online kreira traženu sliku ili video, ovi umetnici nemaju problem da te slike prodaju na stock sajtovima kao što je Shutterstock, piše ArsTechnica.

Umetnici su otkrili da ne postoje ograničenja na stock sajtovima kada su u pitanju slike koje su generisane korišćenjem veštačke inteligencije.

U nekim slučajevima, jedan deo umetničkih dela koji nije označen kao „generisano veštačkom inteligencijom“ veoma liči na umetnički stil koji koristi Midjourney, koji je trenutno najpopularniji alat za generisanje slika. U trenutku pisanja Shutterstock uslovi korišćenja ne zabranjuju podnošenje umetničkih dela generisanih veštačkom inteligencijom, a oni čije se slike nalaze na Shutterstock sajtu  dobijaju procenat od svake prodaje koji varira od 15 do 40 odsto onoga što Shutterstock zarađuje od prodaje.

Midjourney.jpg

Etika procesa kreiranja

Ova dešavanja dolaze usred žestoke debate koja već neko vreme traje online na mreži o etici umetničkih dela koja se kreiraju uz pomoć́ veštačke inteligencije. Neke zajednice umetnika preduzimaju mere protiv ovakvih slika koje su preplavile stock sajtove zbog lakoće i mogućnosti brzog generisanja skoro neograničenih količina slika. U međuvremenu, umetnici koji prihvataju nove alate veštačke inteligencije nastavljaju da guraju svoju umetnost u novim i zanimljivim pravcima, a tehnologija nesmetano napreduje.

Sajt Have I been trained služi da umetnici provere da li su neki softveri za mašinsko učenje koristili njihove fotografije za treniranje svojih algoritama, a dozvoljava otpremanje slika ili unos teksta. Na ovaj način umetnici mogu da provere da li su neke od njihovih fotografija, koje su zaštićene autorskim pravima korišćene za generisanje novih slika.

Stable Diffusion

Rekurzivna umetnost

Nije tajna da su servisi za generaciju slika poput Stable Diffusion obučeni, delimično, koristeći stock servise. S obzirom na to da se veštačka inteligencija pojavljuje na servisima kao što je Shutterstock, čini se da će naredne generacije softvera koji generišu slike korišćenjem mašinskog učenja i veštačke inteligencije kreirati jednu veoma rekurzivnu umetnost.

Pojavili se snimci iz GTA 6 igre, dve godine pre premijere

Da li to Sony planira ulazak na tržište brzih SSD uređaja

10504
10505
10506
10507
10508
10509