Greška

Došlo je do greške.

Ukradeni podaci više od 500 miliona Facebook korisnika su procureli onlajn

04.04.2021 12:32 | 0 Software/Web
Ukradeni podaci više od 500 miliona Facebook korisnika su procureli onlajn


Podaci nekoliko stotina miliona Facebook korisnika su procureli onlajn ovog vikenda, a uključuju lične informacije kao što su puna imena, email adrese i brojevi telefona korisnika. Podaci oko 533 miliona korisnika iz 106 zemalja su objavljeni na jednom hakerskom forumu.

Veruje se da su procureli podaci stari više od godinu dana, ali sigurnosni eksperti tvrde da se informacije i dalje mogu koristiti od strane kriminalaca. Među procurelim podacima se nalaze informacije 32 miliona korisnika iz SAD, 11 miliona korisnika iz Velike Britanije i šest miliona korisnika iz Indije.

Liz Shepherd je ispred Facebooka izjavila da se radi o starim podacima, prethodno prijavljenim 2019. godine. Kompanija ističe da je ovaj problem otkriven i ispravljen u avgustu 2019. godine.

Alon Gal, analitičar za sigurnost i sajber kriminal kompanije Hudson Rock, je izrazio skepticizam kada je u pitanju obrazloženje koje stiže od strane Facebooka. On je u objavi na Twitteru istakao da će hakeri sigurno iskoristiti ove informacije za socijalni inženjering, prevare, hakovanje i marketing.

 

Pogledajte još: Otkriven novi Android malware sa brojnim mogućnostima špijuniranja


Ovo naravno nije prvi put da se podaci Facebook korisnika pojave na vebu. Tokom decembra 2019. godine, više od 267 miliona Facebook User ID-jeva, brojeva telefona i imena je bilo izloženo i prikupljeno od strane sajber kriminalaca.

Sećamo se i skandala iz 2018. godine, kada je otkriveno da konsultantska firma Cambridge Analytica prikupljala lične podatke miliona Facebook korisnika. U julu 2019. godine Facebook je kažnjen od strane FTC-a i morao je da plati šest milijardi dolara zbog kršenja privatnosti podataka.

Izvor: BusinessInsider

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Otpakovali smo za vas: Redmi Note 10 i 10 Pro (video)

Samsung Galaxy F12 se pojavio na zvaničnoj stranici i Geekbenchu

10504
10505
10506
10507
10508
10509