Greška

Došlo je do greške.

Ukoliko hoćete Windows moraćete da imate SSD, instalacije na HDD više neće biti podržane

10.06.2022 08:55 | 0 Software/Web
Ukoliko hoćete Windows moraćete da imate SSD, instalacije na HDD više neće biti podržane

 

Nekada davno, pre otprilike tri miliona godina, 5,52’’ i 3,5’’ flopi diskovi bili su sve i svja u svrhe prenošenja informacija od jednog računara do drugog. Nakon njih su tu ulogu preuzeli CD-ovi, pa DVD-ovi, i na kraju fleš diskovi. Sve to vreme primarni uređaji za skladištenje podataka na računaru bili su hard diskovi. U poslednjih pet godina, SSD-ovi su preuzeli primat kada su sistemski drajvovi na računarima u pitanju, a kompanija Microsoft je rešila da dodatno produbi jaz između SSD-ova i HDD-ova.

Microsoft ne želi HDD

U ovom trenutku se čini kako se kompanija Microsoft, prvenstveno putem svog Windows 11 operativnog sistema, u potpunosti okreće SSD uređajima kao primarnim, a uskoro možda i jedinim prihvatljivim rešenjima za sistemski prostor za skladištenje podataka.

Kako navode informacija dostupne na portalu Tom’s Hardware, ova kompanija postavila je 2023. godinu kao finalnu godinu upotrebe HDD rešenja kao “boot” sistemskih diskova. Nakon toga, SSD bi mogao postati jedina opcija na kojoj možete instalirati vaš operativni sistem, jer će Windows 11 prestati da podržava standardne HDD uređaje.

KingstonFuryRenegade30.jpg

Pritisci na proizvođače

Sa druge strane, proizvođači su pod pritiskom od kompanije Microsoft da skrajnu HDD i da se fokusiraju upravo na povećanu proizvodnju SSD uređaja.

Prema rečima potpredsednika Trendfocus-a, Džona Čena, “Datum apsolutnog prebacivanja fokusa na proizvodnju skoro pa isključivo SSD uređaja trebalo je da bude druga polovina tekuće godine. Međutim, proizvođači su uspeli da pomere taj datum na sledeću godinu”. Dakle, Microsoft-u se žuri.

Najveći razlog zbog kog proizvođači uređaja za skladištenje prostora ne žele da u potpunosti zaborave na HDD jeste odnos kapacitet/cena. U ovom trenutku, tradicionalni hard disk kapaciteta 1 TB košta otprilike isto kao SSD kapaciteta 256 GB, što je za većinu korisnika premalo. Svi hoće više prostora za fotografije, filmove, video igre, i td. ali je jaz svakim danom sve manji.

Promene za Windows 11?

Trenutno bi ovakav razvoj situacije uslovio bi promenu u sistemskim zahtevima za Windows 11, pa bi tako SSD bio obavezan uređaj za instalaciju i pokretanje ovog operativnog sistema.

Trenutni minimalni zahtevi za Windows 11 su:

  • Procesor: 1 GHz ili brži sa 2 ili više jezgara sa 64-bit čipom ili SoC
  • Radna memorija: 4 GB ili više
  • Skladišni prostor: 64 GB ili veći
  • Firmware: UEFI, Secure Boot
  • TPM: Verzija 2.0
  • Grafička karta: DirectX 12 sa WDDM 2.0 drajverom
  • Ekran: 720p+ rezolucija, 8-bit boja

Ruku na srce, čak i da ne ispunjavate potrebne sistemske zahteve, uvek postoji nekoliko trikova kojima možete da ih zaobiđete.

Magija je opet tu - Testirali smo Honor Magic4 Pro (video)

Snapdragon 8 Gen 2 će imati skroz drugačiji raspored jezgara

10504
10505
10506
10507
10508
10509