Greška

Došlo je do greške.

Uklanja se 1.5 milion aplikacija sa Google Play i App Store?

16.05.2022 09:14 | 0 Mobile
Uklanja se 1.5 milion aplikacija sa Google Play i App Store?

 

Pre nekog vremena, pisali smo o tome kako kompanija Apple i Google planiraju da uklone aplikacije iz App Store i Play Store. Kriterijum za uklanjanje aplikacije jeste nedostatak novih verzija u proteklih dve ili više godina. Dakle, svaka aplikacija koja je poslednju nadogradnju imala pre više od dve godine ide pod giljotinu.

Sa jedne strane, ovakav potez je razumljiv. Neke od neunapređenih aplikacija mogu imati neke bezbednosne propuste koje bi maliciozni korisnici mogli da iskoriste, ili se njihov interfejs jednostavno ne uklapa sa najnovijim verzijama iOS i Android operativnih sistema. Sa druge strane, nekim aplikacijama nadogradnje jednostavno nisu potrebne. Pa zašto bi onda one bile uklonjene ukoliko ne poseduju ozbiljne mane i ukoliko funkcionišu kako je zamišljeno?

Šta Apple tačno sprema ?

Trenutno, unutar App Store postoji više od 650.000 aplikacija koje nisu imale niti jednu nadogradnju u protekle dve godine. Do sada, kompanija Apple ih najverovatnije nije uklanjala jer nisu postojale ozbiljne pretnje po integritet podataka korisnika.

Međutim, prema trenutnim navodima, sve one bi mogle biti uklonjene iz prodavnice. Uporedimo to sa poslednjim “prolećnim čišćenjem” 2016. godine kada je uklonjeno 150.000 aplikacija. Dakle, skoro 5 puta više programa bi moglo biti uklonjeno ovom prilikom, što je ogromna razlika.

AppStore.jpg

Google razmišlja

Što se tiče Android operativnog sistema, situacija je takođe daleko od idealne. U ovom trenutku, skoro 869.000 aplikacija bi takođe moglo nestati iz Play Store. Razlozi su isti – nema nadogradnje tokom više od dve godine. Ono što jeste dobra stvar kod Android operativnog sistema jeste što ukoliko ove aplikacije budu uklonjene sa Play Store, korisnici će moći da ih preuzmu sa alternativnih sajtova. Koliko je to sigurno je na proceni korisnika, ali alternativa je tu, što ne možemo reći za iOS.

Procenat update-a

Kako navodi portal Nextpit, kompanija Pixalate kaže da je procenat aplikacija koje jesu imale neku nadogradnju tokom poslednjih šest meseci svega 28%, što je sve samo ne sjajno imajući u vidu planove ove dve kompanije. Naravno, većina ovih nadogradnji, čak 84% odnosi se na one aplikacije koje su preuzete više od 100 miliona puta, što nam govori da popularne aplikacije mnogo više rade na unapređenju svojih funkcija.

Šta sve ovo znači za aplikacije? Kako stvari sada stoje, ne piše im se dobro. Čini se da su i Google i Apple rešeni da zastarele aplikacije uklone iz svojih onlajn prodavnica. Kada će se to tačno desiti još uvek ne znamo, ali jedini način da se to izbegne jeste – update, makar on bio minoran i doneo promenu boje najmanje korišćenog menija iz zelene u svetlo zelenu, update je - update.

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije


Cooler Master MasterBox TD300 Mesh kućište – manje je lepše (video)

Šta je, kako radi Starlink internet i kada stiže u Srbiju?

10104
10105
10106
10107
10108
10109