Greška

Došlo je do greške.

Uđete u BIOS, a tamo vas čeka Doom

11.06.2022 09:31 | 0 Games
Uđete u BIOS, a tamo vas čeka Doom

Originalni DOOM pred publikom se pojavio davne 1993. godine. Prvi PC modeli sa VGA grafičkim kartama su se kupovali upravo zbog ove igre. U to vreme, uz nešto stariji Wolfenstein 3D, Doom je uneo revoluciju u industriji 3D video igara. Publika je, po prvi put, iskusila pravu, punokrvnu “pucačinu”, a DOOM je zasluženo stekao status legende!

Od tada je prošlo mnogo godina, ali i isto tako mnogo verzija ove video igre za raznorazne neobične sprave. DOOM je moguće igrati putem društvene mreže Twitter, koristeći stari žični telefon kao kontroler, a čak je moguće i pokrenuti ga uz pomoć četrdesetak kilograma krompira na digitronu sa jednostavnim LED ekranom.

Ali, sada je DOOM moguće pokrenuti ni manje ni više nego na samom BIOS-u vaše matične ploče, i to posredstvom Coreboot-a. Kako?

Šta je Coreboot?

Coreboot je verzija upravljačkog softvera za matične ploče (UEFI ili BIOS) dizajnirana da uspešno i kvalitetno obavlja samo najneophodnije zadatke u 32-bitnim i 64-bitnim operativnim sistemima. Coreboot BIOS je nedavno pokrenut na MSI Z690 matičnoj ploči kroz Dasharo framework. Pored toga, postoje mnoge druge verzije Coreboot-a, poput one za Linux.

doom_3.jpg

CoreDOOM

A onda dolazimo i do CoreDOOM-a, payload-a koji se učitava kroz BIOS od onog trenutka kada Coreboot uspešno prepozna i upotrebi sav hardver prisutan u računaru. Kako navodi portal PCGamer, CoreDOOM je payload namenjenj za Coreboot verziju 4,17.

Šta on tačno radi? On učitava celokupan sistem zajedno sa DOOM igrom pri uključivanju računara. Celokupna video igra skladišti se u EPROM-u, što znači da je sve što računar radi zapravo pokretanje i igranje CoreDOOM-a i ništa više.

Problemi

Međutim, nije sve to tako idealno. Iako DOOM svakako radi po ovom principu, ukoliko izađete iz igre, ceo vaš sistem odbiće dalju saradnju. Jer, ovakav BIOS samo za DOOM zna. Pored toga, postoji isključivo podrška za PS/2 tastaturu, ali nju verovatno imate u nekom budžaku pa vam ne predstavlja problem da je pronađete.

Ali radi, i to radi direktno iz BIOS-a, što je još jedan port ove legendarne video igre. Ko zna na čemu još će se vrteti.

 

Izvor: PC Gamer

Kompanija vivo predstavila brzi 50W bežični punjač

GT se vratio - Huawei Watch GT 3 Pro Titanium & Ceramic (video)

10404
10405
10406
10407
10408
10409