Greška

Došlo je do greške.

Twitter kažnjen sa 150 miliona dolara

27.05.2022 11:28 | 0 Biznis IT
Twitter kažnjen sa 150 miliona dolara

I ponovo korisnički podaci, i ponovo sakupljanje, i ponovo oglasi, a mi se samo pitamo dokle će više ovakve stvari da budu u fokusu. Da se razumemo, niko nije naivan pa da misli da se dobre velike kompanije brinu o nama i našim podacima i da ih nikako ne koriste za stvaranje personalizovanih oglasa koji nišane naša interesovanja i hobije.

Jednostavno se u poslednje vreme pojavilo više informacija o tome da su korisnički podaci sve samo ne bezbedni, čak i prilikom inkognitno pretraživanja interneta, i korišćenja "privatnih" pregledača kao što je DuckDuckGo, da je bes opravdan. A kako se u to sve uklapa Twitter?

Kršenje nagodbe

Savezna trgovinska komisija SAD upravo je kaznila društvenu mrežu Twitter sa 150 miliona dolara zbog kršenja sporazuma iz 2011. godine prema kojem ova kompanija tokom narednih 20 godina nije smela da pogrešno obaveštava svoje korisnike o nivou očuvanja njihove sigurnosti i privatnosti prilikom korišćenja ličnih informacija.

Naime, tokom 2013. godine Twitter je zatražio brojeve telefona i adrese svojih korisnika kako bi unapredio njihovu bezbednost prilikom korišćenja ove društvene mreže. U tom trenutku, više od 140 miliona korisnika podelilo je svoje podatke.

Međutim, umesto da se ovi podaci sačuvaju, oni su iskorišćeni za generisanje personalizovanih oglasa na Twitter mreži, dok ova društvena mreža nikada nije podelila svoja nastojanja sa istim tim korisnicima od kojih su prikupili podatke.

Twitter1.jpg

Prema rečima Stefani M. Hinds, tužioca vlade Sjedinjenih Američkih Država za Severni distrikt Kalifornije, “Društvene mreže nisu iskrene sa svojim korisnicima o tome kako upotrebljavaju njihove lične podatke i zbog toga moraju odgovarati”.

Slabo izvinjenje

Twitter se, naravno, izvinio pre tri godine, a čelnici kompanije rekli su kako su “Podaci nenamerno iskorišćeni u svrhe prikazivanja oglasa”. Kako prenosi portal HotHardware, čelnici kompanije Twitter tvrde kako ne znaju ni tačan broj ljudi čiji su podaci pretrpeli ovakav tretman, ali da je problem rešen.

Kazna

Savezna trgovinska komisija sada će ne samo kazniti Twitter sa 150 miliona dolara, već i zabraniti ovoj društvenoj mreži da ostvari bilo kakav profit od korišćenja takve vrste podataka. Nasuprot tome, ukoliko žele da unaprede sigurnost svojih korisnika, moraju koristiti aplikacije za autentifikaciju ili sigurnosne ključeve koji ne zahtevaju odavanje ličnih informacija.

Pored toga, moraju da obaveste svoje korisnike da su upotrebili njihove podatke za prikazivanje personalizovanih oglasa, kao i da usvoje novi program za sigurnost i privatnost podataka. Na kraju, Twitter mora da ograniči pristup korisničkim podacima od strane svojih zaposlenih i da obavesti Saveznu komisiju o bilo kakvih sigurnosnim propustima.

Samsung prikazao moć novog 200MP senzora

Recenzija vivo Y76 (video)

10604
10605
10606
10607
10608
10609