Greška

Došlo je do greške.

Tužbe protiv tehnoloških giganata u Rusiji, na meti Dell, Apple i Netflix

12.05.2022 12:50 | 0 Biznis IT
Tužbe protiv tehnoloških giganata u Rusiji, na meti Dell, Apple i Netflix

 

Kasacioni sud grada Moskve delimično je kaznio strane kompanije koje su ukinule svoje servise u Rusiji početkom trenutnih dešavanja u Ukrajini. U ovom trenutku, posredstvom ovog kasacionog suda oduzeto je oko 11 miliona dolara koji pripadaju kompaniji Dell jer korisnicima koji su plaćali za njihove usluge iste te usluge nisu pružili, piše BleepingComputer.

Dell i VMWare

IT kompanija pod imenom Talmer tužila je kompaniju Dell zbog odbijanja da pruži tehničku podršku za VMware servis koju je dužna da pruži prema važećem ugovoru. Prema navodima kompanija Talmer, tehnička podrška je plaćena unapred, ali kako je nikada nisu dobili, odlučili su se za tužbu. Prema njihovim rečima problem je u tome što kompanija Dell ne održava ugovorne obaveze prema ruskim kompanijama.

A tu se vraćamo na pomenutih 11 miliona dolara sa početka teksta. Regulaciono telo Rusije presudilo je u korist kompanije Talmer, nakon čega je pomenuta suma novca zaplenjena kompaniji Dell. Do sada, kompanija Dell nije ponudila nikakav komentar na ovu odluku, a ne zna si ni da li će na istu uložiti žalbu.

Apple Pay

Međutim, tu nije kraj. Krajem prošlog meseca, kompaniju Apple zadesila je slična sudbina nakon što je ruska pravna firma podnela tužbu u iznosu od skoro milion i tri stotine hiljada dolara. Tužba tvrdi kako je kompanija Apple povlačenjem svog servisa Apple Pay iz Rusije oštetila svoje korisnike unutar ove zemlje.

Ono što je takođe zanimljivo jeste da je ovakav potez kompanije Apple degradirao vrednost iPhone uređaja u Rusiji, na konto čega se u tužbi zahteva dodatnih 50% zbog nanete moralne štete.

Netflix.jpg

 

Netflix

Ista ova firma podnela je tužbu i protiv Netflix-a tokom aprila nakon povlačenja ovog servisa iz Rusije. Tom prilikom, zahtevala se odšteta u iznosu od 860.000 dolara. Dakle, Rusija se trudi da uzvrati udarac koliko god je to moguće, ali mišljenja smo da su ovo previše male sume da bi se kompanije ovog kalibra iole ugrozile.

Ako ništa drugo, može se ustanoviti pravni presedan koji će ukazati na pravnu neosnovanost ovakvih odluka nakon čega postoji minimalna verovatnoća povratka ovih usluga na teritoriju Rusije. Međutim, s obzirom na trenutnu situaciju - nismo preterano optimistični.

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije


Dimensity 9000 stao na crtu Snapdragon 8 Gen 1 čipsetu i rezultati nisu dobri

Znate li koji smajli se najčešće koristi u Srbiji?

10604
10605
10606
10607
10608
10609