Greška

Došlo je do greške.

TSMC pravi fabriku za novu generaciju 2 nm čipova koja će koštati više od bilion dolara

08.06.2022 10:28 | 0 Biznis IT
TSMC pravi fabriku za novu generaciju 2 nm čipova koja će koštati više od bilion dolara

 

Poznato je da je Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, iliti TSMC, jedan od najvećih i najbitnijih igrača u čitavoj industriji popuprovodnika. Ali kada vidimo koliki novac se troši na izgradnju novog proizvodnog pogona, i nama se zavrti u glavi.

Podrška od vlasti

Lokacija nove fabrike nalazi se u Taičungu u Tajvanu, a razvoj ovog postrojenja podržavaju i državne i lokalne vlasti. Štaviše, jedan od gradskih većnika ovog grada je zamolio gradsku vlast da sarađuje sa kompanijom TSMC kako bi izgradnja novog proizvodnog pogona otpočela što pre.

TSMC već ima dva pogona u istom gradu. Jedan od tih pogona je i GigaFab u kom ova kompanija može da proizvede više od 9 miliona silikonskih podloga (wafer) prečnika 12 inča tokom jedne godine.

wafer

Na šta ide 1 bilion?

Prema navodima tajvanske publikacije United Daily News (UDN), a koje prenosi portal Wccftech, TSMC planira da potroši bilion dolara (milion miliona, tj. 1.000.000.000.000) na izgradnju potpuno novog proizvodnog pogona u kojem će razvijati i proizvoditi čipove u tehnologiji od 2 nanometra.

Ova procena delom je tako visoka zbog povećanih troškova kupovine željenog zemljišta koje je originalno namenjeno za javnu upotrebu od strane lokalnih vlasti. Naravno, to je samo delić celokupnih troškova.

Pogoni za proizvodnju silikonskih podloga, a putem njih i čipova, ekstremno su komplikovane. Naime, oni zahtevaju napredne sisteme prečišćavanja vazduha kako bi se smanjila mogućnost kontaminacije silikonskih podloga. Pored toga, sama tehnologija neophodna za proizvodnju čipova u dva nanometra je veoma skupa. Sve to se nakupi do jednog biliona, a verujemo da će TSMC potrošiti više od ovoga.

cip

Poteškoće sa fabrikom u SAD-u

Ali, ne ide sve glatko za TSMC. U ovom trenutku, planira se investicija od 12 milijardi dolara (83 puta manje novca, čisto da vam skratimo računicu) za fabriku u Sjedinjenim Američkim Državama koja bi proizvodila čipove u procesu od 7 nanometara. Planirani završetak radova je 2024. godina. Međutim, nedostatak adekvatne lokalne radne snage naterao je TSMC da pokuša da dovede obučene radnike iz Tajvana u SAD.

TSMCARIZONAFAB2.jpg

Takođe, bilo je pokušaja da se američki radnici obuče na Tajvanu, ali uslovi rada onemogućili su adekvatnu obuku jer Amerikanci nisu navikli na činjenicu da moraju biti dostupni 24 časa dnevno. Čini se da ova kompanija nije spremna na prilagođavanje zapadnom režimu poslovanja i da je to najveća kočnica u celom procesu.

Međutim, ne sumnjamo da će TSMC prevazići ove poteškoće i izgraditi prvo fabriku u Americi, a onda i pogon za proizvodnju čipova u 2 nanometra na Tajvanu. Gigant je u ekspanziji i definitivno ne planira da stane, a trenutna nestašica čipova im itekako ide na ruku.

Intel Arc A730M grafika na testovima: odličan potencijal, ali loše performanse u igrama

EU donela odluku: USB C je univerzalni port za punjenje svih prenosnih uređaja

10604
10605
10606
10607
10608
10609