Greška

Došlo je do greške.

TSMC povećava proizvodnju čipova

25.03.2022 09:15 | 0 Biznis IT
TSMC povećava proizvodnju čipova

 

Svima je poznata trenutna situacija oko sveopšte nestašice poluprovodnika koji su esencijalni za sve tipove procesorskih i grafičkih čipova. Iako novi modeli mobilnih uređaja pristižu sa novim procesorskim rešenjima, primetni su određeni nedostaci u srednjem segmentu gde je situacija sve nepovoljnija.

Jednostavno, kvalitetnih novih procesora sa 5G mogućnostima nema, mobilni uređaji srednje klase trpe, a naslednika odlilčnih “srednjaka” poput Qualcomm Snapdragon 723G nema ni na vidiku. Trenutno stanje je nepovoljnije za korisnike, koji dobijaju uređaje koji po određenim segmentima performansi zaostaju za prošlogodišnjim modelima.

A nije ni proizvođačima bilo lako, pogotovu ne kada zavise od jedne kompanije. Na primer, kompanija Apple je u početku proizvodnog procesa u tehnologiji 5 nanometara zauzela veći deo proizvodnih kapaciteta kompanije TSMC, što je ostale proizvođale stavilo u nepovoljnu poziciju, ergo i trenutna, pomalo čudna, ali ne i neočekivana, situacija sa procesorskim rešenjima za mobilnu telefoniju.

Međutim, nada je na vidiku, jer je TSMC upravo objavio kako planira proširenje svojih proizvodnih kapaciteta i kako će povećati proizvodnju čipova u procesima od 4 i 5 nanometara. Dakle, kako ova tehnologija sazreva, tako se i kapaciteti povećavaju, a procesi postaju sve efikasniji i ekonomski isplativiji.

Kako navodi Expreview, TSMC je najavio da će svoje proizvodne kapacitete povećati za 25% u toku trećeg kvartala tekuće godine. U detaljnijim brojkama, za one čipove koji se proizvode u procesu od 5 nanometara, očekuje se da će broj porasti sa trenutnih 120.000 na 150.000 u toku jednog meseca.

 

Ako ste propustili: Qualcomm će se držati TSMC-a za Snapdragon 8 Gen 2, verovatno zbog manje škarta i većeg prihodaSve ovo bi trebalo da omogući kompanijama poput AMD-a, Nvidia-e, i MediaTek-a da korisnicima ponude veći broj kvalitetnih rešenja, a što može doprineti kako pojavi novih, kvalitetnijih procesorskih i grafičkih čipova, tako i sniziti cene trenutnih rešenja.

Kako bismo ilustrovali koliko je TSMC veliko ime, ovo su samo neki od trenutnih procesorskih i grafičkih čipova koji koriste proizvodne kapacitete ove kompanije u 4 i 5 nanometarskim tehnologijama – Apple M1 serija, kao i A14 i A15 Bionic čipovi; Najnovija Nvidia Hopper arhitektura grafičkih procesora, AMD procesori bazirani na novoj arhitekturi i grafičke karte bazirane na RDNA 3 arhitekturi.

Dakle, mnogo kompanija zavisi od TSMC-a i toga koliko oni čipova mogu da isporuče na mesečnom nivou. Situacija se popravlja, polako, ali, nadamo se, i sigurno, pa valjda neće proći previše vremena dok ponovo ne počnemo da dobijamo kvalitetna rešenja po pristupačnijim cenama.

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije


Analiza: udar na pristupačnu kategoriju dobrih telefona

Apple radi na novom MacBook Air laptopu

10604
10605
10606
10607
10608
10609