Greška

Došlo je do greške.

TSMC će povećati proizvodnju čipova u 2022, predviđa višegodišnji rast zbog potražnje za poluprovodnicima

13.01.2022 11:15 | 0 Biznis IT
TSMC će povećati proizvodnju čipova u 2022, predviđa višegodišnji rast zbog potražnje za poluprovodnicima

 

Tajvanska kompanija za proizvodnju čipova TSMC očekuje da će se snažan rast ubrzati u narednim godinama zbog rastuće potražnje za poluprovodnicima, pošto je tehnološki gigant u četvrtak prijavio rekordnu kvartalnu dobit i rekao da planira da potroši najmanje trećinu više nego prošle godine.

Rastuća potražnja za poluprovodnicima koji se koriste u pametnim telefonima, laptopovima i drugim uređajima tokom pandemije COVID-19 dovela je do akutne krize čipova, primoravajući proizvođače automobila i elektronike da smanje proizvodnju, ali drže knjige narudžbi punim u TSMC-u i drugim proizvođačima čipova.

Kompanija je saopštila da očekuje povećanje kapitalne potrošnje na između 40 milijardi dolara (otprilike 2,95,700 miliona rupija) i 44 milijarde dolara (otprilike 3,25,210 miliona dinara) ove godine. Prošle godine je potrošio 30 milijardi dolara (otprilike 2,21,760 miliona rupija).

TSMC je 2021. najavio plan proširenja od 100 milijardi dolara u narednih nekoliko godina, pošto nove tehnologije kao što su peta generacija (5G) telekomunikacijske tehnologije i aplikacije veštačke inteligencije takođe podstiču potražnju za čipovima.

Kompanija ulazi u „period većeg strukturalnog rasta“, rekao je izvršni direktor C. C. Vei na onlajn brifingu o zaradama.

TSMC, najvrednija azijska kompanija i najveći ugovorni proizvođač čipova, očekuje da će kapaciteti ove godine ostati ograničeni i da će potražnja biti dugoročno održiva, rekao je Vei.

Sa onim što naziva „višegodišnjim industrijskim megatrendom“ snažne potražnje za čipovima podstaknute novim tehnologijama, TSMC je podigao svoje složene godišnje ciljeve rasta prihoda u narednih nekoliko godina na 15-20 procenata, sa prethodnih 10-15 procenata.

Vei je odbacio zabrinutost tržišta zbog prevelike ponude čipova u narednim godinama i rekao da bi značajno povećanje „sadržaja silicijuma“ u tehnološkim napravama kao što su električni automobili pomoglo TSMC-u da ispravi vremenske prilike na tržištu.

Kompanija je postavila dugoročni cilj od "53 posto i više" za svoju bruto maržu, u odnosu na prethodni cilj od "50 posto i više".

TSMC predviđa da će prihod u prvom kvartalu biti u rasponu od 16,6 milijardi dolara do 17,2 milijarde dolara, u poređenju sa 12,92 milijarde dolara u odnosu na period od pre godinu dana, prenosi Rojters.

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije


Samsung demantuje glasine o performansama Exynos 2200 i njegovoj proizvodnji

Windows 11 donosi malu ali značajnu nadogradnju za poboljšanje multitaskinga

10604
10605
10606
10607
10608
10609