Greška

Došlo je do greške.

Trka se zahuktava - Kina pravi svoj teleskop za istraživanje svemira

11.05.2022 16:21 | 0 Hardver
Trka se zahuktava - Kina pravi svoj teleskop za istraživanje svemira

Pored ekonomskog razvoja, Kina je odlučila i da uloži ozbiljna sredstva u svoj svemirski program i istraživanje najveće nepoznanice čovečanstva.

I dok maltene svi ne prestaju da bruje o svemirskom teleskopu James Webb, koji zasigurno jeste možda i najveće dostignuće čovečanstva, Kina je tiho radila na svom Xuntian teleskopu za koji tvrdi da će biti moćniji i od teleskopa Hubble, kao i od teleskopa Evropske svemirske agencije, piše EurAsianTimes.

Velika očekivanja

Xuntian, svojevrsna svemirska optička opservatorija, za cilj ima istraživanje i fotografisanje bližih i udaljenih zvezda, kao i galaksija. Ovaj teleskop moći će da fotografiše oko 40% neba i da podatke dobijene svojim istraživanjem dostavlja naučnicima širom sveta kako bi im pomogao u njihovim istraživanjima. Glavni cilj ovog teleskopa je pokušaj za pronalaženje odgovora na neke od najvećih nepoznanica našeg kosmosa.

Iako zvuči neverovatno, kineske vlasti tvrde kako će ovaj teleskop biti u stanju da istražuje poziciju, oblik, i osvetljenost više od milijarde galaksija, štp bi naučnicima moglo da pomogne u odgonetanju procesa njihovog evoluiranja. Pored toga, pomagaće i priliikom određivanja gornjeg praga mase neutrina i dati objašnjenja za mahom nepoznate principe funkcionisanja tamne energije i tamne materije, dve suprostavljene sile koje drže naš univerzum u nekoj vrsti ravnoteže.

Sam teleskom biće povezan sa svemirskom stanicom Tijangong (Tiangong), za koju se očekuje da će dostići operativno stanje kasnije tokom godine. Kako navodi portal Eurasiantimes, u početku je ovaj teleskop trebalo da bude montiran direktno na ovu svemirsku stanicu, ali problemi sa vibracijama, kontaminacijom, i obstrukcijama vidljivosti dovela su do promene prvobitnog rešenja.

 

CSS.jpg

 

Hubble ima još jednog konkurenta

Prema navodima analitičara Giriš Lingane (Girish Linganna), “Svemirski teleskop Hubble ima reflektivno ogledalo veličine 2.37 metara, dok je to isto ogledalo kod svemirskog teleskopa Xuntian veličine oko 2 metra. Sam teleskop je takođe manji od Hubble-a, pa tako ne treba očekivati fotografije veće rezolucije bez obzira na ono što neke od agencija trenutno tvrde”

Sa druge strane su i izjave kineskih zvaničnika koje odgovorno tvrde da će Xuntian “poraziti” Hubble prilikom istraživanja svemira, ali i da će ga apsolutno zameniti jer je Hubble već odavno prešao svoje predviđeno vreme trajanja. Međutim, sve to ostaje pod znakom pitanja dok ovaj svemirski teleskop ne bude lansiran tokom 2023. godine kako trenutno navode kineske vlasti.

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije


HONOR 8X stigao u Srbiju sa pristupačnom cenom

Kojim polovnim telefonima najsporije opada cena?

10203
10205
10206
10207
10208
10209