Treba li vam ozbiljan RAID kontroler?

RAID kontroleri polako postaju mainstream u svetu računara. Na bolje opremljenim pločama možete nači Promiseova ili High Pointova RAID rešenja, koja su najčešeće limitirana na dva moda - stripping ili mirroring. Ako vam kojim slučajem mobo nije opremljen RAID kontrolerom ili vam treba nešto kompleksniji mod rada od strippinga i mirroringa

RAID kontroleri polako postaju mainstream u svetu računara. Na bolje opremljenim pločama možete nači Promiseova ili High Pointova RAID rešenja, koja su najčešeće limitirana na dva moda – stripping ili mirroring. Ako vam kojim slučajem mobo nije opremljen RAID kontrolerom ili vam treba nešto kompleksniji mod rada od strippinga i mirroringa, kompanija Promise nudi FastTrak SX4000 IDE RAID kontroler, koji dolazi u obliku PCI kartice. Karta radi na PCI 66MHz-noj magistrali, ali je podržan i stariji PC 33MHz-ni standard. Pored već pomenutih RAID 0 (stripping) i RAID 1 (mirroring), ovaj kontroler omogućava rad u Raid 0+1 modu, a podržani je i RAID 5 mod (stripe and parrity arrays). Ugrađena keš memorija je relativno mala, samo 2 MB, ali postoji jedno podnožije za SDRAM memoriju ( do 256 MB), koje rešava problem malog keša. Kartica omogućuje 4 ATA standarda, a to su ATA 33/66/100/133. Još jedna od prednosti je 48-bitni LBA, što omogućava priključivanje hard diskova većih od 137 GB. Autori testa sa Inside Hardwarea su pohvalili ovaj Promiseov model, što zbog dobrih performansi, to i zbog niske cene od 142 $. Jedina zamerka je stavljena na zapisivanje na disk. Naime, kontroler podržava čitanje podataka u ATA 133, ali dopušta samo zapis u ATA 100 standardu. Ovo i nije tako velika zamerka, jer današnji IDE diskovi ne postižu brzinu zapisa veću od 100 MB/sec, koliko propisuje ATA100 standard.
Izvor : HardOCP

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi