Transmeta ubrzava bootovanje?

Kompanija Transmeta, poznata po svojim Crusoe procesorima za mobilne računare koje karakteriše izuzetno mala potrošnja i mala dispacija toplote. Na svom novom Tablet PC računaru sa Crusoe procesorom (naziv ovog modela je HP) Transmeta je predstavila nove implementirane x86 funkcije koje omogućavaju daleko brži boot sistema nego inače. Radi s

Kompanija Transmeta, poznata po svojim Crusoe procesorima za mobilne računare koje karakteriše izuzetno mala potrošnja i mala dispacija toplote. Na svom novom Tablet PC računaru sa Crusoe procesorom (naziv ovog modela je HP) Transmeta je predstavila nove implementirane x86 funkcije koje omogućavaju daleko brži boot sistema nego inače. Radi se o tzv. Persistent Translation Technology (PTT), koja omogućava da se određeni podatci pre gašenja smeste na hard disk pre gašenja računara (ili restarta ?), da bi se učitali iz keš memorije pri bootovanju. Da podsetimo, sličnu tehnologiju je imao Alpha CPU – tada se zvala FX!32 i omogućavala je nešto brži boot.
Generalno, ova tehnologija može malo da znači, jer dobar deo korisnika retko gasi/restartuje svoj računar. Na kraju, Windows 2000 Professional i Windows XP operativni sistemi imaju vrlo funkcionalni Hibernate, kojima postojeće stanje na kompjuteru sačuvate za sledeće bootovanje – faktički podatci iz memorije se zapišu na HDD i ponovo učitaju pri ponovnom aktiviranju računara. Ovakav pomak koji je Crusoe doneo bi ipak mogao da se odrazi na neke mobilne računare gde nemate Hibernate opciju, i često gasite računar zbog potrošnje baterija.
Izvor : The Inquirer

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi