Greška

Došlo je do greške.

Toplotni talas u Kini zatvara Tesla, Intel i Toyota fabrike

19.08.2022 16:24 | 0 Biznis IT
Toplotni talas u Kini zatvara Tesla, Intel i Toyota fabrike

Taman se malo obradujemo padom cena grafičkih karti na svetskom tržištu (naravno, nikako trendovi da stignu i do nas), kad evo novih problema u lancu snabdevanja i potencijalno novih razloga za povećanje cena koječega. Kako prenosi TheVerge, nekoliko postrojenja u Kini koja sarađuju sa najvećim svetskim kompanijama zatvorena su zbog snažnog toplotnog talasa. 

Razlozi zatvaranja 

Kina je naredila svim fabrikama koje se nalaze u oblasti Sičuana da obustave svoje operacije do dvadesetog avgusta kako bi se smanjilo opterećenje na električnu mrežu zbog ogromnih vrućina koje nisu viđene u proteklih 60 godina. Naime, ekstremno povišena upotreba uređaja za rashlađivanje prostora dovela je do preopterećenja energetske mreže, a temperature rastu do preko 40 stepeni Celzijusa. 

U ovom trenutku pogođena su postrojenja kompanija CATL, koja je proizvođač baterija za automobile kompanije Tesla, zatim Foxconn Technology, Toyota, Volkswagen, Onsemi, Texas Instruments i mnoge druge.  Vlasti nalažu ovakve restrikcije kako bi sesačuvala struja za građane koji se suočavaju sa ekstremnim temperaturama. Pored toga, jedan od razloga zbog kojih se ova regija nalazi u problemu je i činjenica da se oslanja na hidroenergiju, a sušni periodi negativno utiču na sposobnost hidroelektrana da stvaraju električnu energiju, zbog niskog vodostaja i malog potencijala za proizvodnju energije. 

polysilicone_raw.jpg

Ponovo rast cena 

Ovaj region Kine bitan je za industriju poluprovodnika i solarnih panela zbog prirodnog bogatstva mineralima i drugim sirovinama neophodnim za proizvodnju ovih komponenti. Pored toga, ovaj region veoma je bitan za iskopavanje litijuma koji se koristi u baterijama. 

Zbog svega ovoga, a pogotovo ukoliko se ovakva obustavljanja rada produže ili ponove, predviđa se povećanje cene polisilikona i litijuma. Samo dva dana nakon prestanka rada fabrika u ovom delu Kine, cena polisilikona je porasla. Pitanje je hoće li se takav trend nastaviti. 

GeForce Now od sada na 1440p uz 120 FPS-a

Novi Intel Core 13. generacije u OC režimu troši 350W električne energije

10604
10605
10606
10607
10608
10609