Greška

Došlo je do greške.

Toplota generisana radom računara se koristi za grejanje domova

26.11.2017 14:52 | 7 Biznis IT
Toplota generisana radom računara se koristi za grejanje domova
 
Veliki broj korisnika ima problema sa toplotom koju stvaraju njihovi računari tokom rada. Zamislite tek problem koji imaju veliki centri u kojima se čuvaju ogromne količine podataka na serverima. Zbog toga se “data” centri prave u delovima sveta koji imaju hladnjiu klimu, poput Švedske. U Stokholmu se emitovana toplota računara koristi za grejanje domova, tako što će se vaš rad na internetu konvertovati u čiste izvore energije.
 
“Cloud” je pravo mesto za tako nešto. Fotografije koje postavljate na internetu, rođendanske čestitke koje šaljete putem društvenih mreža, filmove koje “skidate” sa neta, sve se to zapravo čuva na jednom velikom serveru. Više ovakvih servera je međusobno povezano u velikim prostorijama čineći “data centre” za čuvanje podataka. Potrošnja energije u ovim objekitma je velika i svojim najvećim delom se pretvara u toplotni oblik. Sada se postavlja pitanje mogu li ovi veliki objekti pored primarne namene postati izvor dodatne zarade za tehnološke kompanije?
 
Proces pretvaranja toplote emitovane od strane ogromnog broja računara u energiju za grejanje domaćinstava je zapravo jednostavna. Haldna voda se cevima doprema u data centre u svrhu hlađenja zagrejanog vazduha prostorija gde rade serveri. Nakon razmene toplog i hladnog, voda se zagreva i isporučuje u lokalnu toplanu odakle se dalje koristi za grejanje domova. Švedska nije usamljeni primer u pokušaju da se na ovj način iskoristi stvorena toplotna energija, obzirom da slični projekti funkcionišu već u Finskoj, Kanadi, Francuskoj i USA. 

Laza Neregistrovan korisnik
Podno grejanje... dovoljno je da voda bude zagrejana na 45C u sobi, odnosno da se u data centru zagreje recimo do 55 C. To je sasvim izvodljivo.
bombaš Član postova: 2348
Citiram korisnika: ChupoNema tu dovoljno razilke u temperaturi da bi mogli domovi da se greju. Ipak racunari ne mogu da rade na 90C.
Imaš druže ovde ljude koji se greju na grafičke karte.
dedwitcher Novi član postova: 1
Ovde nije poenta da se iz racunarskih sistema dobije voda zagrejana na 90°C , nego da se hladna voda dogreje koz besplatnu toplotnu energiju koju oslobadjaju data centri da bi se smanjili troskovi i zagadjenje zagrevanja vode u samim toplanama.
ivanbass1 Član postova: 6095
Nije bitno koja je temperatura, vec koliko toplote oslobadja.
SOCOM Član postova: 2366
Može da posluži kao rekuperacija? Nema 90C, ali svakako nije mala količina energije koju serveri zrače.

Mobilni AMD Ryzen demonstrira 60% bolje gejming performanse

Bitcoin stigao do 9000 USD!

10604
10605
10606
10607
10608
10609