Greška

Došlo je do greške.

Top 5 najboljih brendova pametnih telefona u 2020 u zapadnoj Evropi, OPPO ima najveći rast

27.11.2020 13:53 | 0 Biznis IT
Top 5 najboljih brendova pametnih telefona u 2020 u zapadnoj Evropi, OPPO ima najveći rast

 

Tržište pametnih telefona u Evropi se brzo menja. Proizvođači pametnih telefona koji su ranije mogli da računaju na veliku pažnju potrošača više se ne mogu naći na današnjim spiskovima prodaje. Zamislite samo Sony, LG, HTC ili Nokiju. Iako ove kompanije i danas prodaju mobilne telefone u Evropi, ovi brendovi zajedno čine tržišni udeo manji od 3%. U top 5 brendova pametnih telefona u zapadnoj Evropi 2020. godine dominiraju kineske kompanije.

Nezavisna tržišna agencija International Data Corporation (IDC) istražila je prodaju pametnih telefona u zapadnoj Evropi u trećem kvartalu 2020. Ovi podaci su upoređeni sa istim periodom godinu dana ranije, a rezultati će iznenaditi mnoge.

 

Oppo je najbrže rastući proizvođač pametnih telefona u Evropi

Od prvih 5 koje je sastavio IDC, može se zaključiti da postoje dva brzorastuća proizvođača. Najbrži je bez sumnje Oppo. Ovaj kineski proizvođač je ove godine u Evropi prodao ni manje ni više nego 566% više pametnih telefona nego prethodne godine. To znači da je Oppo sada zvanično jedan od 5 najboljih igrača u Evropi.

Odličan rezultat, posebno kada znate da ukupno tržište pametnih telefona u zapadnoj Evropi pokazuje pad od 6,5%. Štaviše, mnogi Evropljani nisu ni upoznati sa ovim inovativnim proizvođačem. Posebno dobar odnos cene i kvaliteta Oppo telefona doprineo je da ova marka za kratko vreme postigne tržišni udeo od 3,1%.

Oppo je nedavno objavio da ima ambiciju da postigne tržišni udeo od 10 - 15% u Evropi za oko 2 do 3 godine. Dakle, velike su šanse da će neko iz vašeg kruga prijatelja uskoro kupiti Oppo pametni telefon.

 

Pogledajte još: Jedan Oppo flagship će koristiti Snapdragon 870, overklokovani 865, Find X3 dobija S875

Xiaomi je takođe jasni pobednik, ova kineska kompanija je uspela da proda više od 151% više pametnih telefona u poređenju sa istim periodom godinu dana ranije. Kao rezultat toga, Xiaomi je sada zvanično jedan od 3 najprodavanija brenda pametnih telefona u zapadnoj Evropi. Kompanija je uspela da prođe Huawei i postiže posebno dobre rezultate u srednjem segmentu.

Iznenađujuće je da je Apple takođe uspeo da proda više pametnih telefona ove godine nego prošle. Porast od 1,1% nije naročito velik, ali je izuzetan s obzirom da druga dva velika igrača, Samsung i Huawei, pokazuju očigledan pad u odnosu na prethodnu godinu. Uspešno lansiranje iPhone SE (2020) glavni je razlog ovog rasta. Apple je u trećem kvartalu 2020. godine ostvario udeo na evropskom tržištu od 28,5% i tako zauzima poziciju broj 2.

 

Samsung i Huawei izgubili tržišni udeo

Samsung je i dalje broj 1 u Evropi. Kompanija je u proteklom kvartalu u zapadnoj Evropi prodala ništa manje od 10,3 miliona pametnih telefona. Ipak, ovi brojevi su niži za 6,9% nego prethodne godine. Mogući uzroci za to mogu se naći na poslovnom tržištu koje je kupilo znatno manje uređaja nego ranije. Korona se takođe vidi kao krivac.

Huawei pokazuje najveći pad, sa 58,7% manje Huawei pametnih telefona prodatih u Q3 2020. u odnosu na isti period 2019. To dovodi do ukupnog broja prodaje Huawei telefona na 2,5 miliona. Huawei se već dugo nosi sa katastrofalnim trgovinskim sankcijama iz Amerike, usled čega Huaweijevi uređaji više ne mogu da imaju sve Google usluge - kao što su Gmail, Mape, YouTube itd, ili barem ne redovnim putem. Znate na šta mislimo. Iz tog razloga, Huawei je takođe nedavno prodao svoju podružnicu Honor, koji može izbeći trgovinske sankcije.

Izvor: LetsGo Digital

 

Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |
Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije


Komentari

0 Dodaj komentar

Reprodukcija 8K video zapisa sada je dostupna na YouTube-u za neke modele Android TV-a

Samsung radi na Galaxy A32 5G, mogao bi biti njihov najjeftiniji 5G telefon

10604
10605
10606
10607
10608
10609