Greška

Došlo je do greške.

Tokom pandemije prosečno vreme koje deca od 5 do 11 godina provedu ispred ekrana svaki dan se povećalo za 83 minuta

25.07.2022 14:24 | 0 Biznis IT
Tokom pandemije prosečno vreme koje deca od 5 do 11 godina provedu ispred ekrana svaki dan se povećalo za 83 minuta

Oštri rast vremena koje deca provode pred ekranom je povezan sa lošim navikama kada je ishrana u pitanju, lošim zdravljem očiju, ali i lošim mentalnim zdravljem, uključujući anksioznost i probleme kao što su agresija i nervoza.

Istraživanje koje je sproveo Anglia Ruskin univerzitet upozorava da je vreme da se pozabavimo lošim uticajem koje je vreme pandemije imalo na zdravlje miliona dece širom sveta. Najveći porast na dnevnom nivou primećen je kod dece uzrasta od 6 do 10 godina, ali je značajni porast primećen kod svih starosnih grupa, uključujući i odrasle, prenosi TheGuardian.

„Ovo istraživanje je otkrilo da su sve starosne grupe povećale svoje ukupno vreme ispred ekrana“, napisali su istraživači u eClinicalMedicine, koji je deo časopisa Lancet Discovery Science. „Deca uzrasta do 11 godina su pokazala najveći porast, a slede odrasli, adolescenti i najmlađa deca. Slobodno vreme ispred ekrana takođe se povećalo u svim starosnim grupama, pri čemu su deca do 11 godina prijavila najveći porast, a zatim odrasli, mala deca i adolescenti.

Istraživači su otkrili da kada više vremena provodite pred ekranima kao što su TV ili računar, postoje negativni uticaj na određene aspekte vašeg zdravlja kao što su ishrana, mentalno zdravlje i vid.

Istraživanje pokazuje da je najveći porast primećen kod grupe koju nazivaju decom primarnog uzrasta (od 5 do 11 godina) za 83 minuta svaki dan. Slede odrasli sa 58 minuta više svaki dan i adolescenti (od 11 do 17 godina) sa 55 minuta više dnevno. Deca ispod 5 godina su pokazala najmanji rast od 35 minuta, koji je daleko od zanemarljivog.

victoriaheathMAGAXAYq_NEunsplash.jpg

„Ova studija je prva ove vrste i sistematski razmatra istraživačke radove o povećanju vremena pred ekranom tokom pandemije i njenom uticaju“, rekla je prof. Shahina Pardhan sa Ruskin Univerziteta. „Objedinjavanjem brojnih studija dobijamo mnogo tačniju sliku vremena pred ekranom među populacijom i povezanih zdravstvenih posledica. Kao i kod svake studije ovog tipa, postoje stepeni varijabilnosti između istraživanja koja se posmatraju. Međutim, ukupna slika pruža jasan dokaz da vreme pred ekranom treba smanjiti kad god je to moguće kako bi se potencijalni negativni ishodi sveli na minimum. Takođe je važno da se promovišu nesedeće aktivnosti kako bi se umanjili rizici od povećanog vremena ispred ekrana.“

Istraživači su analizirali 89 studija iz država koje uključuju Veliku Britaniju, SAD, Australiju, Francusku, Čile i Izrael. Analiza je bila fokusirana na povećanje vremena pred ekranom pre i tokom pandemije, pokrivajući preko 200.000 ljudi.

Pored štetnih efekata na decu, istraživanje je dalje identifikovalo veze između dužeg vremena ispred ekrana i negativnih ishoda za odrasle. To uključuje loše posledice na ishranu, zdravlje očiju i mentalno zdravlje, pojačavajući anksioznost, depresiju i usamljenost, ali i na opšte zdravlje, uključujući umor, smanjenu fizičku aktivnost i povećanje telesne težine.

Procurela lista Xiaomi uređaja koji će dobiti novi MIUI 14 i Android 13

Ethereum beleži ozbiljan rast dok se svi spremaju za velike promene na tržištu kriptovaluta

10604
10605
10606
10607
10608
10609