Greška

Došlo je do greške.

Tim Kuk se predomislio, Apple ipak pristaje na povećanje cena kompanije TSMC

05.10.2022 14:21 | 0 Biznis IT
Tim Kuk se predomislio, Apple ipak pristaje na povećanje cena kompanije TSMC

Izgleda da je mesec oktobar vreme za preispitivanje svojih pređašnjih odluka. Prvo je Ilon Mask odlučio da mu suđenje ne ide na ruku i da ne bi bilo loše da se vrati za pregovarački sto i ispoštuje taj ugovor sa Twitter predstavnicima, a onda je Apple nakon žustrog protivljenja povećanju cena odlučio da ipak pristane na dogovor sa TSMC-om, piše 9to5Mac.

Apple je, nakon godina određivanja cena za svoje proizvode kod dobavljača došao u poziciju da mora da pregovara, što im se izgleda nije svidelo. Stoga ste mogli da čitate izjave kako je TSMC-ov zahtev nečuven i da oni ne žele da pristanu na povećanje cena, jer je ipak u pitanju nova situacija za njih.

Sa druge strane, tajvanski gigant ima prodate slotove u proizvodnji u narednih nekoliko godina i hteo Apple da pravi čipove kod njih ili negde drugde, neće im previše uticati na zaradu, što je pozicija sa koje se lako pregovara. Pomenuto povećanje cena TSMC je najavio zbog povećanja cena u celom lancu nabavke sirovina i manjka čipova na tržištu. Apple je rekao (u prenesenom značenju) da ih se to ne tiče. Bar na prvu loptu.

wafer

TSMC je odgovorio da je takav stav sasvim u redu, i da oni imaju dovoljno mušterija, te da ne mogu da utiču na probleme u lancu nabavke i više cene sirovina. Porast cena od 3 do 5 odsto je najavljen za 1. januar 2023. godine za 12-inčne vafere, dok će 8-inčni vaferi imati rast cene od 6 odsto.

U jeku nedostatka čipova, dobavljači kompanije TSMC su značajno podigli cene, što se odražava na celu industriju, pa i na Apple.

Da podsetimo TSMC pravi čipove A serije za iPhone, iPad i čipove M serije za Mac računare. Plan je da TSMC do kraja 2022. godine krene u proizvodnju 3 nm čipova za Apple, najverovatnije M2 Pro, kao i da se A17 Bionic za narednu godinu pravi u istom proizvodnom procesu.

Apple se malo durio, izražavao svoje nezadovoljstvo različitim kanalima i na kraju pristao na neminovno povećanje cena, jer u suštini, čak ni njihova veličina i uticaj u ovom trenutku ne mogu da se suprotstave TSMC-u i poziciji koja im omogućava diktiranje uslova. Otprilike kao što je to Apple radio decenijama unazad.

Xiaomi u BMW Welt-u: Premijera 12T i 12T Pro (video)

Evo kako da pazarite Deathloop i još sedam igara za 12 dolara

10604
10605
10606
10607
10608
10609