Greška

Došlo je do greške.

Tim Kuk potkačio Zakerberga i Metaverzum projekat

06.10.2022 13:56 | 0 Software/Web
Tim Kuk potkačio Zakerberga i Metaverzum projekat

Osnivač Fejsbuka, a sada izvršni direktor Mete, Mark Zakerberg, doneo je odluku da krene sa stvaranjem Metaverzuma, odluka koja ga je koštala milijarde dolara. Zakerbergova odluka da preusmeri svoju celu kompaniju ka razvoju Metaverzuma nesumnjivo je imala dalekosežne posledice, pošto je izvršni direktor Mete, navodno izgubio više od 71 milijardu dolara tokom 2022. godine, a sada se priča o masovnim otpuštanjima u ovoj kompaniji. Zakerbergova neto vrednost imovine je smanjena za 71 milijardu dolara tokom godinu dana, ostaviši generalnom direktoru kompanije Meta samo 55,6 milijardi dolara “u džepu”, što je dovelo do toga da je pao na 20. mesto liste najbogatijih osoba na svetu - njegovu najnižu poziciju na Blumbergovoj lestvici najbogatijih pojedinaca, počev od 2014. godine.

Iako postoji mnogo razloga zašto se smanjilo bogatstvo Zakerberga, prodor u Metaverzum je jedan od glavnih razloga, pošto je kompanija nedavno objavila javnu beta verziju Meta Quest-a koja je naišla na teške kritike i podsmeh korisnika. Pošto Zakerberg drži većinu svog bogatstva u stotinama miliona akcija kompanije Meta, a poslednji projekat nije naišao na očekivani prijem kod korisnika kako je to prvobitno planirano, vrednost Meta akcija je opala, a investitori su počeli polako da gube veru u Metaverzum.

Ovaj problem je izazvao reakciju kompanije, koja planira da smanji troškove za 10% u narednim mesecima, a strategija koja će se primeniti u svrhu postizanja ovog cilja je smanjenje broja novih i otkaz značajnijem broju trenutno zaposlenih.

Metaverzum_kritika.jpg 

O čemu se ovde zapravo radi? 

Trenutna dešavanja oko Metaverzuma nije mogao a da makar i posredno ne prokomentariše, izvršni direktor kompanije Apple Tim Kuk, koji je u nedavnoj izjavi rekao: „Uvek mislim da je važno da ljudi razumeju šta je nešto, a zaista nisam siguran da prosečna osoba može reći šta je Metaverzum“. Treba naglasiti da Kuk ne pominje izričito Zuckerberga ili Meta proizvod, ali s obzirom na to da je on jedino veliko ime u prostoru koje razvija ovaj tip proizvoda, čini se da se ovi komentari odnose na Zuckerberga i MetaQuest.

Da Tim Kuk u svojim komentarima misli na Zukerberga, potvrđuje i nedavno nedavno pisanje The Verge-a u kome je otkriveno da Zakerberg govori svojim zaposlenima kako je Meta trenutno uključena u „veoma duboko, filozofsko takmičenje“ sa Apple-om oko izgradnje Metaverzuma.

Tim Kuk je pak, sa svoje strane dao svoje nedvosmisleno viđenje Metaverzuma: “To je nešto u šta zaista možete da se uronite. I to se može dobro iskoristiti. Ali mislim da ne želite da tako živite ceo život. VR je dobar samo za određeni vremenski period upotrebe, ali nije način da se njime komunicira u svakom trenutku. Dakle, nisam protiv toga, ali ja to tako vidim“, rekao je Kuk.

Pripremite se, stižu ogromne reklame na nebu iznad gradova

Noctua adapter koji sprečava prljanje pastom novih AM5 procesora

10504
10505
10506
10507
10508
10509